Δευτέρα, Νοεμβρίου 05, 2012

ΠΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΤΤΟ

Όπως όλοι ξέρουμε, το Λόττο είναι ένα παιχνίδι αριθμών.
Από τους 49 αριθμούς του παιχνιδιού, σε κάθε κλήρωση κληρώνονται 6 αριθμοί (συν ένας πρόσθετος αριθμός) και ο παίκτης καλείται να μαντέψει ποιοί θα είναι αυτοί οι 6 (συν ένας) αριθμοί που θα κληρωθούν.

Ο παίκτης κερδίζει (πολλά λεφτά) αν μαντέψει τους 6 αριθμούς που θα κληρωθούν,
ή (1500 ευρώ) αν μαντέψει 5 από τους 6 αριθμούς που θα κληρωθούν,
ή (30 ευρώ) αν μαντέψει 4 από τους 6 αριθμούς που θα κληρωθούν,
ή (ενάμισι ευρώ) αν μαντέψει 3 από τους 6 αριθμούς που θα κληρωθούν.
Συμπληρωματικά, σε όσες κληρώσεις σημειώνεται τζακ-ποτ στην ανώτερη κατηγορία,
από 50.000 κερδίζουν όσοι έχουν μαντέψει σωστά 5 από τους 6 αριθμούς που θα κληρωθούν, εάν έχουν μαντέψει και τον έβδομο, πρόσθετο αριθμό που κληρώνεται.

Μπαίνουν λοιπόν εδώ στο μπλογκ κάποιοι που έχουν βάλει σε κάποια μηχανή αναζήτησης φράσεις του στυλ "Ποιοί αριθμοί θα κληρωθούν στο λόττο" ή ίσως "Ποιούς αριθμούς να παίξω για να κερδίσω στο λόττο" ή "Ποιά στήλη θα κερδίσει στο λόττο". Θέλουν μασημένη τροφή δηλαδή -που μακάρι να την είχα αλλά δεν την έχω.

Ωστόσο, πιστεύω πως μπορώ να τους βοηθήσω ώστε να μην πελαγοδρομούν μέσα σ' ένα πέλαγος από σχεδόν 14 εκατομμύρια πιθανότητες.

Ας τα δούμε αναλυτικά:
Ο συνολικός αριθμός πιθανών στηλών του λόττο είναι 13.983.816 στήλες, οι οποίες προκύπτουν από το κλάσμα

49 Χ 48 Χ 47 Χ 46 Χ 45 Χ 44 
                       -------------------------------- = 13.983.816
6 Χ 5 Χ 4 Χ 3 Χ 2 Χ 1

Τίθεται το ερώτημα: Μπορούμε άραγε να "ξεσκαρτάρουμε" αυτό το σύνολο των 13.983.816 στηλών? Δηλαδή, υπάρχουν άραγε κάποιες στήλες που μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να κληρωθούν?

Αναμφίβολα ναι. Κι αυτό το ναι προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα του παιχνιδιού, τα οποία (στατιστικά δεδομένα) έχουν αποδειχτεί ιστορικώς αξιόπιστα και επιβεβαιωμένα.
Πάμε να το δούμε:

Μόλις έχει γίνει μια (οποιαδήποτε) κλήρωση του λόττο. έχουν κληρωθεί οι 6 τυχεροί αριθμοί.

Α'  Ερώτηση: Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ξανα-κληρωθούν (και οι 6 αριθμοί) στην αμέσως επόμενη κλήρωση?
Απάντηση: Θεωρητικά υπάρχει μία στις 13.983.816 πιθανότητες. Πρακτικά όμως, ποτέ και πουθενά δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη στήλη μπορεί να αποκλειστεί.

Β' Ερώτηση: Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ξανα-κληρωθούν οι 5 από τους 6 αριθμούς στην αμέσως επόμενη κλήρωση?
Απάντηση: Θεωρητικά υπάρχουν 258 στις 13.983.816 πιθανότητες. Πρακτικά όμως, ποτέ και πουθενά δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου, αυτές οι 258 στήλες που περιλαμβάνουν 5 από τους 6 αριθμούς της τελευταίας κλήρωσης, μπορούν να αποκλειστούν.

Γ' Ερώτηση: Πόσες πιθανότητες υπάρχουν βα ξανα-κληρωθούν οι 4 από τους 6 αριθμούς της τελευταίας κλήρωσης?
Απάντηση: Θεωρητικά υπάρχουν 13.545 στις 13.983.816 πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Ποσοστό 0,10%. Πρακτικά όμως, πρόκειται για κάτι που συμβαίνει -αν συμβεί- περίπου μια φορά στα 10 χρόνια. Ως εκ τούτου, αυτές οι 13.545 στήλες μπορούν να αποκλειστούν.

Δ' Ερώτηση: Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ξανα-κληρωθούν οι 3 από τους 6 αριθμούς της τελευταίας κλήρωσης?
Απάντηση: Υπάρχουν 246.820 στις 13.983.816 πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Ποσοστό 1,76%. Πρόκειται δηλαδή για κάτι που συμβαίνει μία στις 60 φορές. Επομένως πρόκειται για κάτι στατιστικώς απίθανο, ως εκ τούτου μπορεί -με αρκετά μεγάλη σιγουριά- να αποκλειστεί.

Μένουν οι εξής ενδεχόμενες περιπτώσεις:
α) να ξανα-κληρωθούν 2 από τους 6 αριθμούς της τελευταίας κλήρωσης (1.851.150 στήλες, ποσοστό 13,23%)
β) να ξανα-κληρωθεί μόνο ένας από τους 6 αριθμούς της τελευταίας κλήρωσης (5.775.588 στήλες, ποσοστό 41,30%) και
γ) να μην κληρωθεί κανένας από τους 6 αριθμούς της τελευταίας κλήρωσης (6.096.454 στήλες, ποσοστό 43,60%).

Και επειδή -όπως είπαμε και παραπάνω- το ιστορικό του παιχνιδιού Λόττο επιβεβαιώνει τη στατιστική των πιθανοτήτων του, βασισμένοι στη μελέτη των παραπάνω τριών περιπτώσεων μπορούμε να πούμε ότι:

*Μία στις δύο -περίπου- κληρώσεις, ΔΕΝ θα κληρώνεται αριθμός από την εξάδα της αμέσως προηγούμενης κλήρωσης.
*Δύο στις πέντε κληρώσεις, θα κληρώνεται ένας -και μόνο- αριθμός από την εξάδα της αμέσως προηγούμενης κλήρωσης.
*Μία στις οκτώ κληρώσεις θα κληρώνονται δύο αριθμοί από την εξάδα της αμέσως προηγούμενης κλήρωσης.

Διαλέγεις λοιπόν, καλέ μου αναγνώστη, μια από αυτές τις υπο-περιπτώσεις, την ακολουθείς συστηματικά, και περιμένεις. Θέλουν υπομονή αυτά τα πράγματα -δεν γίνονται κατά παραγγελίαν.

Άσε που μερικές συμπτώσεις αρχίζουν να με πείθουν ότι κάθε άλλο παρά τυχαία έχει βγει η φράση "βρε δε γαμιόμαστε λέω γω...", ιδίως όταν λέγεται με την έννοια της τεκνοποιίας -όπως μας αποδεικνύει και η νορβηγική μέθοδος επιτυχίας στο λόττο!

Και για επιδόρπιο, Σάκης!!!
Γιατί γαμώτο ποτέ δεν κερδίζω σ' αυτό το λόττο....


3 σχόλια :

  1. το ότι δεν έχουν κληρωθεί κάποιοι συνδυασμοί σημαίνει ότι οι κληρώσεις είναι ακόμη σε αριθμό πολύ λιγότερες για
    να φτάσουν τις θεωρητικές τους τιμές. Για παράδειγμα 2 κληρώσεις την εβδομάδα Χ 52 εβδομαδες το χρόνο = 104 κληρώσεις
    Χ 100 χρονια 104000 χ 10 χωρες = 1 040 000 πολύ μικρότερο από το 13 983 816. Όταν πχ θα φτάσουμε να έχουμε δεδομένα
    για 100 000 000 κληρώσεις εκεί η πιθανότητα αρχίζει και ταυτίζεται με την συχνότητα (νόμος μεγάλων αριθμών).Έιναι σαν να ρίχνω 2 ζάρια 5 φορές και θεωρώ απίθανο να έρθουν εξάρες. Μετα τις 36 προσπάθειες αυτό καποια στιγμή θα διαψευστεί. Αρά θεωρώ λάθος την προσέγγιση παρόλο που λόγο μνήμης ο άνθρωπος τείνει να τη θεωρεί σωστή.
    Με άλλα λόγια όλα είναι πιθανά ακόμη και το 1,2,3,4,5,6 έχει ακριβώς την ίδια πιθανότητα με οποιαδήποτε άλλο συνδυασμό. Παύλος (ioannidisp@olp.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Albert έχεις απόλυτο δίκιο σ' αυτό που λες. Όμως το ερώτημα είναι "πόσες φορές το χρόνο ή τη διετία ή την τριετία ενδέχεται να κληρωθεί μια νικήτρια στήλη της μορφής 1,2,3,4,5,6". Εδώ βοηθός να μας δώσει την απάντηση είναι απλά η εμπειρία, η προϊστορία του παιχνιδιού. Που απαντά ότι μια νικήτρια στήλη της μορφής 1,2,3,4,5,6, δηλαδή 6 συνεχόμενοι αριθμοί, εμφανίζεται ακριβώς όσο της αναλογεί: Σχεδόν καθόλου.
      Το να μην παίξεις λοιπόν μια τέτοια στήλη, σου γλιτώνει λεφτά. Ή αλλιώς, αν τυχόν έπαιζες δυο τέτοιες στήλες επί 10 χρόνια επί 104 κληρώσεις το χρόνο, θα είχες δωρίσει στον ΟΠΑΠ κάτι παραπάνω από ένα χιλιάρικο.
      Βεβαίως, βάσει στατιστικών πιθανοτήτων, το χιλιάρικο έτσι κι αλλιώς θα το είχες δωρίσει στον ΟΠΑΠ παίζοντας δυο οποιεσδήποτε τυχαίες στήλες.

      Ωστόσο και στη μια περίπτωση και στην άλλη, θα είχες κάποιες στατιστικές πιθανότητες (δύο στα 14 εκατομμύρια) να σου κάτσει η κλήρωση.
      Ενώ σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να δείξει ότι αυτός που παίζει τα 6 νούμερα της αμέσως προηγούμενης κλήρωσης, έχει κυριολεκτικά ΜΗΔΕΝ πιθανότητες να κερδίσει οτιδήποτε.

      Διαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si