Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2014

Πέμπτη, Ιανουαρίου 30, 2014

Μου 'δωκες κλειδιά

Αντιγράφω από εδώ, από την καταγγελία ενός συντρόφου στου οποίου το σπίτι μπούκαρε το κράτος:

Σήμερα το πρωί, 28/1/14, κλιμάκιο της κρατικής ασφάλειας με τη συνοδεία εισαγγελέα εισβάλουν για «έρευνα» στο σπίτι μου. Καταστρέφουν τις κλειδαριές, ανακατεύουν τα πράγματά μου (ντουλάπες, πατάρια, κλπ) και τέλος αποχωρούν χωρίς κανένα «εύρημα», αντικαθιστώντας τις κλειδαριές και αφήνοντας στους γείτονες το μήνυμα «να πάω στον 6ο της ΓΑΔΑ να πάρω τα νέα μου κλειδιά» (!)

Που βαδίζει αυτός ο κόσμος, αναγνωσταρά μου?
Που πάμε? Που είναι οι σταθερές αξίες?
Απέκτησαν χιούμορ οι εμβάτσοι ή απλώς ξεχειλίζει η χυδαιότητά τους?
Δεν ξέρω κιόλας... Μπορεί να προβλέπει ο νόμος ότι κάθε φορά που σου σπάνε την κλειδαριά είναι υποχρεωμένοι να την αντικαθιστούν με καινούργια. Αλλά, πάλι, εμπιστεύεσαι να έχεις στο σπίτι σου κλειδαριά που σου έχουν βάλει αυτοί?

Τι να πω, δεν ξέρω... Ο κόσμος τους δεν παύει να με εκπλήσσει.

Μιχάλης Ξενάκης, Μου 'δωκες κλειδιά

ΕΝΤΟΛΗ


Τετάρτη, Ιανουαρίου 29, 2014

ἢ νῶϊν τόδ᾽ ἔφηνε θεὸς τέρας ἦε σοὶ αὐτῷ

Είναι ένα ζήτημα που αν μη τι άλλο, ως αξιοπερίεργο ζήτημα έχει τα προσόντα να μας ξεκολλήσει, να μας βγάλει λίγο από τα τετριμμένα και να μας βάλει να τη δούμε και λίγο αλλιώς.

Μιλάω για αυτό το αξιοπερίεργο ζήτημα με τα περιστέρια του Πάπα της Ρώμης που από χτες το εντόπισα να συζητιέται αρκετά -ενδεικτικά εδώ η ενδιαφέρουσα οπτική γωνία του Πανδίωνα.

Δεν ξέρω, εγώ αυτά τα πράματα τα βλέπω πιο παραδοσιακά, οπότε θέτω το απλό ερώτημα που βλέπουμε να θέτει προς τον βασιλιά Μενέλαο ο Πεισίστρατος, ο γιος του Νέστορα:

φράζεο δή, Μενέλαε διοτρεφές, ὄρχαμε λαῶν,
ἢ νῶϊν τόδ᾽ ἔφηνε θεὸς τέρας ἦε σοὶ αὐτῷ

το οποίο στη σημερινή ελληνική διάλεκτο, πάει κάπως έτσι:

στοχάσου τώρα, διόθρεφτε Μενέλαε, βασιλέα,
αν το σημάδι αυτό ο θεός το δείχνη εμάς ή εσένα

Τι είχε συμβεί?
Το σκηνικό ήταν κάπως έτσι: Ο γιος του Νέστορα, ο Πεισίστρατος, παρέα με το γιο του Οδυσσέα, τον Τηλέμαχο, αποχαιρετούσαν τον Μενέλαο, την Ελένη και τους ανθρώπους του Μενελάου από τους οποίους είχαν φιλοξενηθεί. Ως εκ τούτου, υπήρχε μια δυάδα ανθρώπων (ο Πεισίστρατος και ο Τηλέμαχος) στραμμένοι αντικρυστά προς μια ομάδα ανθρώπων (Μενέλαος, Ελένη κλπ).

[Όπως και στην περίπτωση του Πάπα: Υπήρχε ο Πάπας και οι δικοί του, στραμμένοι αντικρυστά προ μια ομάδα πιστών που τους έβλεπε από την πλατεία].

Και ξαφνικά, ανάμεσα στις δυο ομάδες ανθρώπων που στέκονταν αντικρυστά η μια προς την άλλη...

πέταξε πουλί προς τα δεξιά του (σσ: του Τηλέμαχου),
αϊτός, κι είχε στα νύχια του λευκή πελώρια χήνα,
ήμερη, μέσ' απ' την αυλή· και τρέχανε κατόπι
γυναίκες κι άντρες κράζοντας· και το πουλί κοντά τους
ήρθε και χύμηξε δεξιά στ 'άλογα ομπρός πετώντας·
κι είδαν αυτοί και χάρηκαν κι αναγαλλιάσαν όλοι.

Προσέχεις? Όλοι σκέφτηκαν ότι κάτι εξαιρετικό συνέβη, κάτι σαν υπερβατική επισφράγιση του αποχαιρετισμού. Ως εκ τούτου χάρηκαν και αγαλλιάσανε.

Μόνο ο Πεισίστρατος ένιωσε πέντε έως έξι ψύλλους στ' αυτιά του και έκανε την -μάλλον ανήσυχη- ερώτηση που προαναφέραμε. Αλλά και ο Μενέλαος, μόλις άκουσε την ερώτηση, δεν την πήρε αψήφιστα. Ίσα-ίσα, πήρε το ζήτημα πολύ σοβαρά!
Λέει ο Όμηρος:

ο πολεμόχαρος Μενέλαος συλλογιόταν
να βρη το νόημα και σωστά να του το ξεδιαλύνη

Διότι δεν παίζουν με αυτά τα πράματα. Διότι σε αυτά τα πράματα, οι αρχαίοι κοίταζαν πέρα από το εσωτερικό τους σημαινόμενο (τι συμβολίζει ο αετός και τι συμβολίζει η χήνα), και έδιναν εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην κατεύθυνση του οιωνού. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά: Αν ο οιωνός ξεκινάει από αριστερά και κινείται επί τα δεξιά, είναι άριστος και επιδέξιος και ευνοϊκός, ανεξαρτήτως εσωτερικού συμβολισμού. Αν όμως κινείται από τα δεξιά προς τα αριστερά, τότε είναι δυσοίωνο το όλο πράγμα. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, αν ο οιωνός αφορούσε τον Τηλέμαχο και τον γιο του Νέστορα, ήταν ευνοϊκός οιωνός εφόσον το πουλί πέταξε προς τα δεξιά τους.
Όμως, αν ο οιωνός αφορούσε τον Μενέλαο και το βασίλειο της Σπάρτης, τότε απλώς σήμαινε καταστροφή.

Τελικά, την ερμηνεία του όλου πράγματος την έδωσε η Ελένη, η οποία μάντεψε επειδή αισθανόταν εμπνευσμένη από τους αθάνατους θεούς, και απεφάνθη ότι ο οιωνός αφορούσε την επιστροφή του Οδυσσέα και όχι την μελλοντική κατάληψη της Σπάρτης από τους Δωριείς.

Κατά τη γνώμη μου παίζεται αν είχε απόλυτο δίκιο. Ο Όμηρος εγγυάται πως είχε δίκιο κατά το ήμισυ -ναι, ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη- αλλά αποφεύγει να πάρει θέση για ενδεχόμενες αλλαγές στο βασίλειο της Σπάρτης. Ως εκ τούτου, μπορώ να υποθέτω ό,τι θέλω.

Τελοσπάντων, όλα αυτά συμβαίνουν στην Οδύσσεια, ραψωδία ο, στίχοι 160-180 περίπου.

Και αφορούν την περίπτωση του Πάπα μόνο κατά το ότι κανείς δεν μου έλυσε ακόμα την απορία: Τελικά τα πτηνά που την έπεσαν στα περιστέρια, πέταξαν από τα δεξιά προς τα αριστερά του Πάπα ή από τα αριστερά προς τα δεξιά του Πάπα. Βίντεο δεν βρήκα, μόνο φωτογραφίες. Αν κρίνω σωστά από τις φωτογραφίες, ο οιωνός ήταν ευοίωνος για τον Πάπα. Αλλά για τους από-κάτω, δεν θέλω να το σκέφτομαι.....



Τρίτη, Ιανουαρίου 28, 2014

ΒΑΡΑΔΕΡΟ


Διάβασα συνολικά και επιλεκτικά ξανα-διάβασα αποσπασματικά το Βαραδέρο του Δημήτρη Ρέζου.  Ένα μυθιστόρημα του οποίου το όλο στήσιμο ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. 

(Κλικ εδώ για την παρουσίαση του βιβλίου από τις Εκδόσεις Τόπος)

Αν με ρώταγες τι πραγματεύεται το Βαραδέρο, θα σου έλεγα ότι ο συγγραφέας έχει κατασκευάσει ή απλώς έχει πάρει ως πρόσχημα και ως αφορμή ένα ετερογενές συνονθύλευμα πρωταγωνιστών και κομπάρσων από το είδος εκείνο των ανθρώπων που έθεσαν τις βάσεις της παρακμής και της χρεοκοπίας που βιώνουμε σήμερα, χαρακτήρες που όλο και κάτι μας θυμίζουν, δηλαδή. 
Και αφιερώνοντας λίγες σελίδες στην εξέλιξη της προσωπικής περίπτωσης παρακμής καθενός τους, χτίζει ένα αξιοπρόσεκτης ακρίβειας ομοίωμα του μπλοκ της παρακμιακής χρεοκοπίας που μας κυκλώνει σήμερα, θέτοντας παράλληλα, στα όρια αυτού του μπλοκ  έναν ή δύο  χαρακτήρες που -για τους δικούς του λόγους και με τον δικό του τρόπο ο καθένας-  προβαίνουν σε αυτοσχεδιαστικές επιλογές αντίδρασης, μηδενιστικής ή μη, με αμφίβολη σκοπιμότητα και προοπτική μεν, όμως μέσω αυτών των επιλογών τους δίνουν στο συγγραφέα το χώρο να εκθέσει κάποιες ενδιαφέρουσες σκέψεις του. 

Δεν θα έλεγα πως το διάβασα απνευστί -σε αυτό συνέβαλε και η δομή του βιβλίου-  ωστόσο μπορώ να πω ότι τελειώνοντάς το μονολόγησα κάτι σε στυλ "μπράβο στο μάστορη" κι έμεινα ν' αναρωτιέμαι αν όντως πρόκειται για μυθιστόρημα ή για -ας πούμε-  μια μονογραφία ή ένα δοκίμιο των ριζών του απειλητικού χάους γύρω μας.

Καλή δουλειά. Σίγουρα αξίζει να διαβαστεί. 

Κυριακή, Ιανουαρίου 26, 2014

Ένα κεφαλαιοχώρι

Τι ήταν η Ελλάδα της εποχής του Ομήρου? 
Ένα τίποτα ήταν. Κάτι σαν κεφαλοχώρι.
Μια επαρχιακή υποδιαίρεση ή ίσως μια μικρή πόλη κάπου κοντά στη Λαμία, με μόνο άξιο λόγου χαρακτηριστικό της περιοχής το ότι έβγαζε όμορφες γυναίκες -γι' αυτό ο Όμηρος τη λέει "Ελλάδα καλλιγύναικα" (πράγμα που δεν είναι και ασήμαντο, βέβαια, κάθε άλλο).

Και κοίτα πως τα έφερε ο τροχός της ιστορίας, ώστε με τα χρόνια αυτό το κεφαλοχώρι ή αυτή η επαρχιακή υποδιαίρεση που λεγόταν Ελλάδα, να δώσει το όνομα τόσο σε αυτό το μεγαλειώδες που αποκαλούμε αρχαία Ελλάδα, όσο και σε αυτό το μίζερο που αποκαλούμε σημερινή Ελλάδα. 

Μέσες-άκρες αυτά αναλογίζομαι κάθε φορά που μαθαίνω την ύπαρξη ενός χωριού με παράξενο όνομα: Φαντάσου, μάγκα μου, ας πούμε, να γυρίσει ο τροχός και η Ελλάδα που όλοι ξέρουμε και όλοι αγαπήσαμε, αύριο-μεθαύριο, ας πούμε, να λέγεται "Γαμισιανά", ας πούμε.
Αν μη τι άλλο θα περιέγραφε ικανοποιητικά τη σημερινή τροϊκανο-κατάσταση των συνανθρώπων μας στην τοπική μας υποδιαίρεση του μεγάλου πλανητικού κεφαλαιοχωριού.

(Και δε θέλω σχόλια πως τα Γαμισιανά στην πραγματικότητα λέγονται Καμισιανά. Ποιητική αδεία ομιλώ)

Πέμπτη, Ιανουαρίου 23, 2014

Απίστευτο!!! Έβαλαν ισοδύναμα για τα λεφτά της επικήρυξης!!!

Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο - και μετά από πιέσεις της τρόικας - αποφασίστηκε να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του ποσού της επικήρυξης!!!

 σ.σ. Κυκλοφορούν επίσης φήμες, ότι ο Χ.Ξηρός θα παραδοθεί μόνος του, για να εισπράξει την επικήρυξη ... και μετά θα ξαναφύγει!!

(Η είδηση είναι από εδώ). 

Τετάρτη, Ιανουαρίου 22, 2014

Ένα βίντεο για την τρομοκρατία

Από τη μακρινή Ισπανία μας έρχεται αυτό το όμορφο βιντεάκι που είναι σχετικό με το ζήτημα της τρομοκρατίας, θέτοντας επί τάπητος το ερώτημα:
Άραγε έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ κινδυνεύουμε από τους τρομοκράτες?

Σύντομη περίληψη του βίντεο:

Στη Γρανάδα επιστρατεύθηκαν 100 αστυνομικοί, για να προχωρήσουν στην έξωση έξι οικογενειών, ανάμεσά του έξι παιδιά και ένα άτομο με ψυχικές διαταραχές.
Τουλάχιστον 500 μέλη της οργάνωσης 'Σταματήστε τις εξώσεις' σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για ν αποτρέψουν τις εξώσεις.
Οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν σηκωτούς από το δρόμο, αλλά και από τα σκαλιά της πολυκατοικίας, ώστε να κάνουν τη 'δουλειά τους'.
Το περιστατικό έγινε πριν μια βδομάδα, τους δόθηκε μια βδομάδα προθεσμία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η προθεσμία έληγε τη Δευτέρα άρα τώρα οι έξι οικογένειες, λογικά θα βρίσκονται στο δρόμο.

Αισιοδοξία ρε!

Αισιοδοξία ρε, αισιοδοξία!
Αφού έχουν αρχίσει οι εκπτώσεις λέμε! Ας αφήσουμε πίσω την κατήφεια και τη μιζέρια κι ας ξεχυθούμε στα καταστήματα για shopping therapy.
Ασφαλώς, οι τσάντες για τις αγορές μας πρέπει να είναι οικολογικές και ανακυκλώσιμες, σαν την εικονιζόμενη. 

Βεβαίως, το ότι θα ξεχυθούμε στα μαγαζιά, ουδόλως σημαίνει πως θα υποτιμήσουμε τη μελέτη των μανιφέστων του χτες-προχτές εξαγγελθέντος επερχόμενου αντάρτικου. Θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα απαραίτητα διδάγματα μελετώντας τα επαναστατικά μανιφέστα του παρελθόντος -ξεκινώντας από αυτό εδώ το περήφανο επαναστατικό αντάρτικο κείμενο -εμβαθύνοντας ειδικά στο επαναστατικό αντάρτικο μεγαλείο των τελευταίων γραμμών του.

Τρίτη, Ιανουαρίου 21, 2014

Περασμένα μεγαλεία...

...και διηγώντας τα να κλαις. 

Τέρμα Αναξαγόρα, στην Καισαριανή, έχει τοποθετηθεί η πλάκα, 
την είδαν κάτι απόγονοι γερμανοτσολιάδων και αγρίεψαν, 
οπότε τσάκωσαν το γερμανικής κατασκευής καλεμάκι τους 
(αγορασμένο, πιθανότατα, από το πράκτικερ)
και τσούκου-τσούκου ψιλο-έσβησαν τη λέξη "ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ", 
με αποτέλεσμα οι μύωπες και οι πρεσβύωπες περαστικοί 
ν' αναρωτιούνται 
"Μα καλά, ποιός μπορεί να πρωτομίλησε για ένοπλο αγώνα 
ενάντια στους γερμανοφασίστες κατακτητές?"
και να απαντούν οι ίδιοι στον εαυτό τους
"Ε, καλά τώρα... ποιός άλλος?" 

Ως εκ τούτου, τζάμπα ο κόπος των τυπάδων με το γερμανικό καλέμι:
Μερικά ονόματα είναι τόσο αυτονόητα και τόσο ζωντανά
που δεν μπορείς ούτε να τα διαγράψεις ούτε να τα αναστήσεις.



Κυριακή, Ιανουαρίου 19, 2014

Ο παππάς της γειτονιάς

Ο παππάς της γειτονιάς, είναι μεταλλάς
Φοράει μπλούζα Metallica, ακούει και Sepultura
Φοράει ανάποδούς σταυρούς, πορώνεται με τους νεκρούς
Φοράει μπλούζα Death, ακούει και Megadeth.....

Σουξεδάρα, για να πάει καλά η μέρα.


Παρασκευή, Ιανουαρίου 17, 2014

Βενετοκρατία

Καθόμουν και το κοίταζα, το διάβαζα, το ξαναδιάβαζα και αναρωτιόμουν τι στα κομμάτια εννοούσε ο ποιητής ή η ποιήτρια που το έγραψε. 
Κόντευε να τελειώσει ο καφές μου, είχα φάει και τα ντονατσάκια και κάτι πιτάκια που μου αναλογούσαν, σκέφτηκα να μπω μέσα να πάρω μερικά ακόμη, και τότε, τσούπ, έπεσα πάνω στην επιγραφή του μαγαζιού: Ήμουν σε ένα φούρνο Βενέτη. 

Πέμπτη, Ιανουαρίου 16, 2014

Μικρά σπιτάκια

Ο στίχος....

Αντισταθείτε σ'αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι και λέει : καλά είμαι εδώ.

.....αναμφίβολα εκπέμπει μια αντιστασιακή προτροπή. Αναρωτιέμαι λοιπόν, εάν αυτή η αντιστασιακή προτροπή οφείλει να έχει ισχύ και στον τυπάκο που έχτισε αυτό το σπιτάκι

ή στον άλλονα που έχτισε αυτό το σπιτάκι

ή σε αυτόν που έχτισε αυτό το σπιτάκι, ας πούμε:

Δεν ξέρω. Εγώ πάντως, σε τέτοιους τύπους δεν θα αντιστεκόμουν.

Ίσα-ίσα, θα τους πρότεινα (αν μ' αξιώσει ο θεός) 
να μου φτιάξουν ένα μέγαρο της παρακάτω τεχνοτροπίας:

Μάρκος, Αν μ' αξιώσει ο θεός

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2014

The Ballroom Blitz

This song was inspired by an incident in 1973 when the band was performing at the Grand Hall in Kilmarnock, Scotland and were driven offstage by a barrage of bottles.

Τα πάντα μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή εμπνεύσεως.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 13, 2014

Σοβαρή ανακοίνωση σοβαρών ανθρώπων

Εξαιρετικά σοβαρή η ανακοίνωση-καταγγελία που εξέδωσε η ΝΔ πριν λίγες ώρες.
Προωθώντας τον πνεύμα της εν λόγω ανακοινώσεως, 
πάρε να 'χεις, καλέ μου αναγνώστη,
τέσσερα όμορφα προπαγανδιστικά πόστερ...
...ίνα τα τυπώσεις-μοιράσεις-τοιχοκολλήσεις 
εν όψει των επερχομένων εκλογών.
Διότι, οφείλουμε να ακολουθήσουμε 
το  πνεύμα της εν λόγω ανακοινώσεως της ΝΔ
υποκλινόμενοι στη σοβαρότητα όσων την έγραψαν.

Νομισματικά θέματα



The Israeli new shekel is denoted in Hebrew: שקל חדש‎ (shekel kẖadashIPA: [ˈʃekel ħaˈdaʃ], lit. "New Shekel") or by the acronym Hebrew: ש״ח‎ ([ʃaħ]). The symbol was announced officially on 22 September 1985, when the first new shekel banknotes and coins were introduced. It is constructed by combining the two Hebrew letters that constitute the acronym (the first letter of each of the two words): ("ש" and "ח"). Sometimes the "" symbol (Unicode 20AA) is used following the number, other times the acronym Hebrew: ש״ח‎. The symbol also resembles two hands meeting each other.
Αυτά τα ενδιαφέροντα διαβάζει κάποιος εις την γουικιπέδιαν σχετικα με το σύμβολον του σέκελ, του εθνικού νομίσματος του Ισραήλ, και να 'ναι καλά τα παιδιά του jungle report και οι νομισματικές ανησυχίες των, που ανοίγουσι τα μάτια των Ελλήνων εθνικιστών ως προς την  εννοιολογικήν σημασίαν των συμβόλων των.


Κυριακή, Ιανουαρίου 12, 2014

Συγκυβέρνηση

Συγκυβέρνηση.
 Διότι δεν είναι μόνο ζήτημα κομματικών χρωμάτων, ούτε καν ζήτημα κομματικών χρωμάτων και κομματικής συσκευασίας και κομματικού περιεχομένου. Είναι και ζήτημα φόντου, ήτοι κομματικά χρώματα και κομματική συσκευασία και κομματικό περιεχόμενο με φόντο τη μαγική επιγραφή "μίζες-δυναμό" επί της οδού του αιωνίως καταδικασμένου Ταντάλου.

Φοβερά πράγματα και φοβερός συνδυασμός συνειρμών γιατρέ μου.

Σάββατο, Ιανουαρίου 11, 2014

Μια γοργόνα στο σταθμό

Περνούσαμε λοιπόν μεσημεριάτικα από το σταθμό του Μαρουσιού κι είπαμε να βρούμε κανένα ηλιόλουστο τραπέζι για καφέ. Έτσι όπως γυρίζαμε ανάμεσα στις καφετέριες, άξαφνα, άκουσα μια απόκοσμη φωνή να λέει: 

"Συντάκοοοοοοο!!!! Πες στους ναυτικούς να μην αφήνουν ατάϊστες τις γοργόνες"!!!

Κοίταξα απορημένος γύρω μου. Ποιός μου φώναζε? 

Και τότε την είδα. 
Δίκιο είχε. Έμοιαζε σκελετωμένη. 
Πρέπει να είχε περάσει μεγάλες πείνες στα νιάτα της.

Είπα να της πάρω μια τυρόπιτα από εκεί κοντά αλλά μετά σκέφτηκα πως δεν είναι δική μου δουλειά, δεν είμαι ναυτικός.

Αργότερα, στο ίντερνετ βρήκα μερικά στοιχεία γι' αυτήν: Κατάγεται από την Ικαρία.

Τι να πω, υπάρχει κάποιος αδιόρατος δεσμός που συνδέει εμένα και τις εικαστικές δημιουργίες που κοσμούν το Μαρούσι.

Οι επικίνδυνες προοπτικές μιας καλής είδησης

Με ανείπωτη οικολογική καταστροφή απειλείται το υπέδαφος της Παλαιστίνης, και πιο συγκεκριμένα ο υδροφόρος ορίζοντας.

(Κλικ εδώ)

Εκτός αν τον αποτεφρώσουν, βέβαια, οπότε θα τη γλιτώσει ο υδροφόρος ορίζοντας αλλά θα κινδυνέψει με μόλυνση η ατμόσφαιρα...

Τέρμα στην κατήφεια

Επιτέλους να και ένα καλό νέο, ικανό να μας κάνει να γιορτάζουμε όλο το Σαββατοκύριακο!!!

Οι επιδέξιοι χειρισμοί των αρμοδίων, συνεχίζουν να σώζουν την πανεθνική προσπάθεια!!!

Βέβαια, για να πάνε όλα καλά, θα πρέπει να μην υπάρξουν οπισθοδρομήσεις
και βέβαια οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις τους,
οι οποίες οφείλουν να μην αντιστρατεύονται την πανεθνική προσπάθεια.

Διότι τώρα είναι ώρα πανεθνικής προσπάθειας. Δεν είναι ώρα ταξικής πάλης.





Παρασκευή, Ιανουαρίου 10, 2014

Έκτακτο: Βρέθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός!!!

Μιλάμε, είχε πάει να δει μπάλα -αν τουλάχιστον πιστέψουμε τον χτεσινό ισχυρισμό των οπαδών του Ηρακλέους.

Και ερωτώ: Οι αρμόδιοι τι έκαναν? Τι μέτρα πήραν για να μην διαφύγει?


Αδιέξοδο με Τατσόπουλο

Κι ενώ η μισή Αθήνα είναι στους δρόμους διαδηλώνοντας με σύνθημα "Κάτω τα χέρια από τον Πέτρο",  στο εσωτερικό των ηγετικών κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ  φαίνεται να επικρατεί βαθύς προβληματισμός.


Για τον μαρμαρωμένο βασιλιά

Αφιερωμένο εξαιρετικά 
στους μαθητές και ακολούθους ενός διδασκάλου
ο οποίος αενάως σκορπά απίστευτες εκπλήξεις
σχεδόν κάθε πρωί 
δικαιώνοντας την επιλογή μου για μια μοναχική πορεία.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

Βατά τα θέματα στο επαναληπτικό διαγώνισμα

Αρκετά βατά και μέτριας δυσκολίας ήταν τα θέματα στην επαναληπτική εξέταση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, οι δημοσιογράφοι του συλλόγου εξετάστηκαν σε θέματα σχετικά με την 17Ν και ανταποκρίθηκαν με επιτυχία σε ένα μεγάλο ποσοστό, δείχνοντας να «κατέχουν» την πλειονότητα των ερωτημάτων που σχετίζονται με το ιστορικό της πρώην τρομοκρατικής οργάνωσης. Το διαγώνισμα αποτελείτο από τέσσερα βασικά θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας, χωρίς να υπάρχουν παγίδες και ασάφειες στις υποερωτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο θέμα ήταν σε μορφή «πολλαπλής επιλογής» και απαιτούσε από τους διαγωνιζόμενους να αναγνωρίσουν τα ψευδώνυμα, καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το παρελθόν και την προσωπική ζωή των μελών της οργάνωσης. Εύκολο θέμα, στο οποίο υπήρξε σχετικά μικρό ποσοστό λαθών, προερχόμενα κυρίως από νεότερα μέλη του συλλόγου.

Στο δεύτερο μέρος, οι εξεταζόμενοι καλούνταν να δείξουν τις γνώσεις τους σε θέματα της οργανωτικής δομής, αλλά και της δράσης των συλληφθέντων τρομοκρατών τόσο σε τρομοκρατικές ενέργειες, όσο και σε ληστείες. Οι απαντήσεις ήταν σύντομες και περιεκτικές, δείχνοντας βαθιά γνώση των γεγονότων.

Το τρίτο ερώτημα αφορούσε στον φυγά Χριστόδουλο Ξηρό και την δράση του ως μέλος της οργάνωσης. Τα υποερωτήματα αναφέρονταν στις επιχειρήσεις που είχε λάβει μέρος και στην σύλληψή του από την ΕΛ.ΑΣ. το καλοκαίρι του 2002. Πληθώρα σωστών απαντήσεων, αν και ορισμένοι έδειξαν ελλιπείς γνώσεις σε ό,τι αφορούσε την συμμετοχή του στην κλοπή πυρομαχικών από το στρατόπεδο του Συκουρίου.

Θέμα «για δυνατούς λύτες» το τελευταίο, αφορούσε την σχέση της Αγγελικής Σωτηροπούλου με τους Δημήτρη Κουφοντίνα και Σάββα Ξηρό. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναλύσουν ιστορικά την πορεία των τριών και να δώσουν μια συγκριτική ανάλυση σχετικά με τις ισορροπίες που οι ανταγωνισμοί των δύο διαμόρφωναν στο εσωτερικό της 17Ν.

Η πρόεδρος του ΔΣ του συνδικαλιστικού οργάνου, Μαρία Αντωνιάδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, κάνοντας λόγο για «δημοσιογραφική κοινότητα που έχει καλές γνώσεις σε φλέγοντα ζητήματα και είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει έγκυρη ενημέρωση, όποτε αυτό χρειαστεί».

Από την μεριά του ο Χρήστος Κάτσικας, ειδικός σε θέματα εξετάσεων, επιβεβαίωσε  την «αναμενόμενη δυσκολία» στα θέματα, συμπληρώνοντας πως «κάθε καλά διαβασμένος δημοσιογράφος είχε ελάχιστες πιθανότητες αποτυχίας».

Από το Κουλούρι.

Παλαιστινιακή Μονόπολη

Έχουμε κι εμείς τα προβλήματά μας, βέβαια, όμως τι να πουν και τ' αδέρφια μας στη γη της Παλαιστίνης... 

Ας δοκιμάσουμε να μπούμε στη θέση τους, δοκιμάζοντας να εννοήσουμε τους κανονισμούς με τους οποίους παίζεται η Παλαιστινιακή εκδοχή του παιχνιδιού Μονόπολη. 

Η Παλαιστινιακή Μονόπολη, λοιπόν. 

Τετάρτη, Ιανουαρίου 08, 2014

Να τελειώνουμε με την τρομοκρατία!!!



Το μυστήριο με την τριήμερη εξαφάνιση του Σαμαρά

Φαντάσου μάγκα μου να είχε, λέει, εξαφανιστεί ο Σαμαράς για δυο-τρεις μέρες... Να είχαν χαθεί τα ίχνη του... Να ήταν άφαντος...
Φαντάσου τι θα ακούγαμε στα κανάλια...

Άραγε θα ακούγαμε ότι ίσως να τον έχουν απαγάγει τίποτα αμερικάνοι ή εξωγήινοι πράκτορες?
Όχι!
Όλοι στα κανάλια θα ήταν σίγουροι πως την κοπάνησε. Πως βρίσκεται σε ένα κρυσφήγετο και προσπαθεί να βρει άκρες για να δημιουργήσει νέο πολιτικό κόμμα.

Άραγε θα ακούγαμε ότι ίσως να ένιωσε τύψεις που τον οδήγησαν σε αυτοκτονία?
Όχι!
Όλοι στα κανάλια θα έλεγαν πως είχε σχεδιάσει εδώ και καιρό την εξαφάνισή του, πως απλώς περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να ενεργοποιήσει το σχέδιό του.

Άραγε θα ακούγαμε στα κανάλια πως μπορεί να πήγε ξερωγώ για ορειβασία ή για να κόψει ξερωγώ βατόμουρα και να έπεσε ξερωγώ από καμιά απόκρημνη χαράδρα ή να είχε οποιοδήποτε ατύχημα?
Όχι!
Όλοι στα κανάλια θα ήταν βέβαιοι πως παράτησε οικειοθελώς την πρωθυπουργία και τη ΝΔ και προσπαθεί να επανιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη και να ηγηθεί της μελλοντικής αντιπολίτευσης.

Άραγε θα ακούγαμε την πιθανολόγηση πως ίσως να έχει τσιμπηθεί με καμιά μικρή σουρλουλού και να παράτησε τα πάντα προκειμένου να αφιερωθεί στον έρωτά του? 
Όχι!
Όλα τα κανάλια χυδαίο καταστροφέα της Ελλάδας θα τον ανέβαζαν, στυγερό εξολοθρευτή συνταξιούχων θα τον κατέβαζαν κι όλοι θα διαλαλούσαν με αποτροπιασμό ότι κάτι καταστροφικό ετοιμάζει.

Άραγε θα ακούγαμε στα κανάλια πως ίσως να τον έχει δολοφονήσει κάποιος συγγενής κάποιου θύματός του? 
Όχι!
Όλοι θα υπέθεταν πως έχει αυτομολήσει στη Γερμανία απ' όπου προσπαθεί να ξεπουλήσει την πατρίδα του στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ -η οποία, άλλωστε, τον ανέδειξε.

Άραγε θα πιθανολογούσε κανένας στα κανάλια πως ίσως να έχει πάθει αμνησία και να περιφέρεται στα δάση χωρίς να θυμάται ποιός είναι?
Όχι!
Τα κανάλια θα ήταν σίγουρα πως εξαφανίστηκε προκειμένου ανενόχλητος να εξυφάνει κάποιο σκοτεινό σχέδιο χρηματοδότησης των εθνικών μας νταβατζήδων.

Εν ολίγοις κανείς δε θα ανησυχούσε πρωταρχικά για το εάν ο Σαμαράς ζει και αν είναι καλά στην υγεία του. Όλοι θα ήταν πεπεισμένοι για τη σοφία της λαϊκής παροιμίας "κακό σκυλί ψόφο δεν έχει", οπότε η μόνη απορία όλων θα ήταν τι σατανικό ετοιμάζει πάλι ο Σαμαράς.

Δηλαδή, θα εφάρμοζαν την ίδια λογική που εφαρμόζουν τώρα στην περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού, όπου, ως γνωστόν, αποκλείεται να του έχει συμβεί οτιδήποτε, αντιθέτως είναι ολοφάνερο το ότι ετοιμάζει ένα τρομοκρατικό χτύπημα.

(Κλικ εδώ για μια σχετική ενδιαφέρουσα σκέψη του "βαθύ Κόκκινο").

LOL


Τρίτη, Ιανουαρίου 07, 2014

Γειά σου ρε κουροπαλάτη!!!

Σε «Άρχοντα Κουροπαλάτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας» χειροθετήθηκε ο επιχειρηματίας Δημήτριος Μελισσανίδης.
Η χειροθεσία του νέου 'Άρχοντα έγινε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία των Θεοφανίων και τον Μεγάλο Αγιασμό στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Ο νέος 'Άρχων τιμήθηκε για την «ειλικρινή αφοσίωσή του στην Μητέρα Εκκλησία, και για την προθυμία του στη διακονία και την προσφορά του στα ευσεβή και ευγενή τέκνα του μαρτυρικού Πόντου», είπε ο Πατριάρχης στην ομιλία του και αναφέρθηκε στις ευρύτερες κοινωφελείς πρωτοβουλίες του κ. Μελισσανίδη.
Το οφίκιο του 'Άρχοντος Κουροπαλάτου, το οποίο ως αξίωμα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνδεόταν με σημαντικές ευθύνες στο Παλάτι, απονέμεται για πρώτη φορά μετά το 1453.
Αυτά μας πληροφορεί ο enikos.gr.

Η σοβαρότητα τρέχει απ' τα μπατζάκια μερικών ανθρώπων.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 06, 2014

Κυριακή, Ιανουαρίου 05, 2014

Εφ' ενός ζυγού στοίχισις!!!!

Πωλούνται στο ebay (κλικ εδώ για παραγγελίες)
και πολλοί πιστεύουν ότι θα σπάσουν ταμεία το καλοκαίρι. 
Και βέβαια, μέχρι να έρθει το καλοκαίρι, 

Τώρα σχετικά με το αν -και πότε- θα πέσει ή δεν θα πέσει φωτιά να μας κάψει, 
δεν έχω άποψη.


ΠΡΟΤΣΕΣΟΡΙΚΑ

Έχοντας απαντήσει στο ζήτημα της ποιοτικής συγκρίσεως
-ω, ναι, αναμφιβόλως οι ποιοτικοί είμεθα εμείς!-
αναπόφευκτα ετέθη εμπρός μας το ζήτημα των ποσοτήτων
όταν κάποιος διερωτήθη 
αν άραγε είναι αυτοί που "ζουν ανάμεσά μας"
 ή μήπως 
είμεθα εμείς εκείνοι που ζούμε ανάμεσά τους.

Αναμένεται νέος γύρος συζητήσεων και ιδεολογικών ζυμώσεων
σχετικά με τη φύση και το μέλλον του μαζικού κινήματος,
κυρίως σχετικά με το εάν το μαζικό κίνημα είμεθα εμείς
ή όόόόόόόλοι οι άλλοι.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 01, 2014

Γκαρσόν!!!

Έι, εσύ ο καινούργιος!!!
Φέρε μας τα καλύτερα!
Και μην κάνεις κανένα λάθος και μας φέρεις καμιά αγια-σοφιά, έτσι? 
Διότι είδες τι έγινε: 
Ο προηγούμενος έφερε μια αγια-σοφιά στους απέναντι και αηδιάσαμε... 
και τον απολύσαμε!