Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2008

ΑΜΦΙΨΩΜΟΝ Ή ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ?

Είναι κάτι μπαγλαμάδες που προσπαθούν νε με πείσουν ότι το σάντουϊτς πρέπει να το λέω αμφίψωμο, ότι το ίντερνετ πρέπει να το λέω διαδίκτυο και ότι το τρένο πρέπει να το λέω σιδηρόδρομο.
Ότι την πρες κόνφερανς πρέπει να τη λέω συνέντευξη τύπου, ότι τα σάϊτς πρέπει να τα λέω ιστότοπους, ότι το κομπιούτερ πρέπει να το λέω υπολογιστή...

Φυσικά, εγώ είμαι Αθηναίος και δε μασάω με κάτι τέτοια. Ναι μεν είμαι γλωσσαμύντωρ, αλλά όχι μέχρι το αμφίψωμον.
Ξέρω ότι οι πρόγονοί μου οι Αθηναίοι, αν είχαν σάντουϊτς, θα τα έλεγαν σάντουϊτς και όχι αμφίψωμα. Οι πρόγονοί μου δεν ήταν μπαγλαμάδες.

Απόδειξη για όσα λέω, το σχετικό απόσπασμα από την "Αθηναίων Πολιτεία" του Ξενοφώντος:



Τι λέει ο Ξενοφών?
Λέει κάτι τέτοιο:
"Οι Αθηναίοι είχανε παρτίδες με τη σάρα και τη μάρα, αλλά δεν σκοτιστήκανε ιδιαίτερα προκειμένου να υπερασπιστούν την ελληνική γλώσσα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι υπόλοιποι Έλληνες κράτησαν ανόθευτη την τοπική ντοπιολαλιά τους, ενώ οι Αθηναίοι μιλούσαν μια περίεργη διάλεκτο, που ήταν ένα κράμα ελληνικών διαλέκτων με μπόλικες βαρβαρικές λέξεις".

Τώρα βέβαια εμείς ξέρουμε ότι ο Ξενοφών δεν τα έλεγε για καλό αυτά. Κάθε άλλο παρά σκόπευε με αυτά τα λόγια να κολακέψει τους Αθηναίους. Να τους θάψει ήθελε.

Ωστόσο παραμένει γεγονός ότι αυτά είπε ο Ξενοφών.
Και λέγοντας αυτά, άθελά του μας έδωσε (ίσως) ένα κλειδί που εξηγεί "γιατί στο διάολο οι Αθηναίοι έγραψαν χρυσές σελίδες ως προς το χειρισμό του λόγου, ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες ήταν σκράπες ως προς τον χειρισμό του λόγου".

Προφανώς επειδή οι Αθηναίοι δεν σκάλωναν σε λεπτομέρειες του τύπου να λένε το σάντουϊτς "αμφίψωμον".

Πάντα πίστευα ότι έχω πρακτικούς προγόνους...

2 σχόλια :

  1. Συναγωνιστή Περίκαλλε, δεν είναι υπολογιστής, αλλά υπολογιστήρ!

    Την πεπατήκατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα αμφίψωμον μετά βρώσιμου διαχωριστικού των αρτοτεμαχιδίων παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si