Παρασκευή, Αυγούστου 01, 2008

ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
(μέρος γάμα - με αφορμή ένα πανέμορφο λείψανο)

Ο άγιος Σάββας κάπου πρέπει να έζησε και κάπου πρέπει να πέθανε. Δεν τα ξέρω καλά, υποθέτω πάντως ότι πέθανε κάπου στα δωδεκάνησα. Μπορεί να κάνω και λάθος, βέβαια.
Σημασία έχει ότι ο άγιος Σάββας δεν έλιωσε.
Σύμφωνα με έγκριτους θεολόγους, είναι καλό σημάδι το μη-λιώσιμο. Και ο άγιος Σάββας, το είχε αυτό το καλό σημάδι. Ετάφη μεν, αλλά δεν έλιωσε.
Αντίθετα, με θαυματουργικό τρόπο, διατήρησε και μετά θάνατον όλη την ομορφιά και τη γοητεία του, όπως βλέπουμε στις παρακάτω φωτογραφίες:

Στην πρώτη φωτογραφία, ο άγιος Σάββας σχεδόν ανφάς. Παρατηρούμε εκστασιασμένοι τη γλυκύτητα των χαρακτηριστικών του.


Εδώ ο άγιος Σάββας προφίλ. Η γλυκύτης των χαρακτηριστικών του είναι εμφανής. Μόνο κάφροι και άθρησκοι δεν θα υποκλίνονταν μπροστά στο θαύμα μιας τέτοιας ομορφιάς.


Αυτά που του έχουν κρεμάσει, δεν ξέρω τι ακριβώς ρόλο παίζουν. Υποθέτω πάντως ότι είναι θρησκευτικά σύμβολα που ίσως έλκουν την καταγωγή τους από τα αρχαία κτερίσματα (ένας κάφρος φίλος μου, έκανε τη βέβηλη υπόθεση ότι πρόκειται για κουδουνίστρες. Τον αφόρισα αέρα-πατέρα. Διότι δεν είναι να παίζουμε με αυτά τα πράματα... Ακούς εκεί κουδουνίστρες)...

Το ζήτημα πάντως είναι ότι ο άγιος Σάββας βρίσκεται αφενός σε πλεονεκτική θέση, αφετέρου όμως η θέση του είναι μειονεκτική.

Εξηγούμαι:
Το ιερόν λείψανον του αγίου Σάββα, δείχνει να είναι αρτιμελές. Δεν δείχνει για πριονισμένο ή παντοιοτρόπως τεμαχισμένο.
Αντίθετα, το κουφάρι του αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου, πιθανολογώ βάσιμα ότι μόνο αρτιμελές δεν είναι.
Ως απόδειξη του ισχυρισμού μου, υπάρχει αυτή η φωτογραφία:

Πρόκειται για φωτογραφία του -επίσης άλιωτου- χεριού του Ιωάννη του Χρυσόστομου. Δεν ξέρω ποιός διάολο πριόνισε το χέρι του Χρυσόστομου, δεν ξέρω αν ο πριονιστής είχε τόσο άχτι το μακαρίτη ώστε να του πριονίσει το πτώμα, ούτε ξέρω αν είναι αριστερό ή δεξί χέρι.

Μόνο που εκ της ανωτέρω φωτογραφίας προκύπτει το εξής δίλημμα:
Τι είναι πνευματικώς προτιμότερο άραγε?
Να είσαι αρτιμελές λείψανο αλλά χωρίς πολλά-πολλά χρυσά μπιχλιμπίδια (σαν τον άγιο Σάββα ένα πράμα), ή να είσαι τεμαχισμένο λείψανο μεν (σαν το Χρυσόστομο), τίγκα όμως στο μάλαμα και στις δαχτυλιδιές και στους μαλαματένιους μπρασελέδες και στα χρυσά μανικετόκουμπα?

Ειλικρινά δεν ξέρω... Προβληματίζομαι και άκρη δε βγάζω... Και το ζήτημα επείγει.
Διότι πες ότι αύριο αγιάζω. Να μην ξέρω τι πρέπει να γίνει το κουφάρι μου? Να μην ξέρω πως θα το διαπαιδαγωγήσω? Τι ηθικές αξίες να του δώσω?

Το έχω αποφασίσει πάντως, ότι σε όποιον μου λύσει αυτή την απορία, θα του κάνω δώρο ένα χαλάκι-πατάκι για να το έχει έξω από την εξώπορτα, να το χρησιμοποιούν οι εισερχόμενοι τις μέρες που έχει βρέξει και έχει λάσπες ο δρόμος.
(Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως χαλάκι του μπάνιου).
Φυσικά, το πατάκι θα έχει πνευματικό περιεχόμενο!
Κάπως έτσι θα είναι:


(Όπως θα παρατήρησε ο παρατηρητικός παρατηρητής, σχεδόν όλες οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από το http://www.orthphoto.net. Πρόκειται για έναν ιστότοπο που είναι πραγματικός θησαυρός για εμάς που θέλουμε να εμβαθύνουμε στους θησαυρούς της ορθοδοξίας).

5 σχόλια :

 1. Μουσική υπόκρουση:

  "Orthodoxy, Fuck Yeah!" στον ρυθμό του "America, Fuck Yeah!". (Ζητείται στιχουργός).

  Νεκρολαγνεία ολέ!

  Φωτιά και όχι τσεκούρι στους νεκρούς! Ως εδώ με τις μούμιες!

  Όλες οι κηδείες θα γίνονται στη θάλασσα και οι νεκροί θα καίγονται μαζί με τις Ι.Χ. γαλέρες τους όπως οι αρχηγοί των Βίκινγκς ένα πράμα. :-P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Α! Και μη ξεχάσω!

  Καλό καλοκαίρι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγω παντως νομιζω οτι οι μουμιες της Αιγυπτου βρισκονται σε καλυτερη κατασταση. Ως εκ τουτου οδηγουμαι στο συμπερασμα οτι οι κληρικοι μας δεν χρησιμοποιουν τα καλυτερα υλικα για την μουμιοποιηση των αγιων της εκκλησιας...Ντροπη τους.....Να μαζευτουμε ολοι να καταγγειλουμε αυτο το αισχρο εργο του σατανα στην εκκλησια μας, την εκκλησια της Ελλαδοις (ευλογησον δεσποτα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μέρος γάμα,γάμα τα διγα μα τα.φίλε ξεκόλα από αυτά,θα ρρωστήσεις,και γω ξενέρωσα.γράψε για πυροβασίες!!.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. *Πολσε, πολύ με άρεσε αυτό το
  "φωτιά και όχι τσεκούρι στους νεκρούς".
  Με την άδειά σας, θα το υιοθετήσω :-)
  Και ναι, καλό καλοκαίρι!!!!

  *Quantum Chemist, πράγματι, είναι πια καιρός να υπάρξει μια μαζική διαμαρτυρία για το ζήτημα της λειψής μουμιοποιήσεως! Διότι, και εμείς οι Έλληνες έχουμε δικαίωμα σε αξιοπρεπείς μούμιες!!!

  *Λας, όχι βρε, γιατί ν' αρρωστήσω?
  Τώρα σχετικά με τις πυροβασίες... Είναι ένα από τα λίγα εξτρήμ σπορ που δεν έχω δοκιμάσει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si