Δευτέρα, Νοεμβρίου 03, 2008

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ
(κι ένα παζάρι στη βόλτα)

Τι μπορεί να σημαίνει ότι κάποιοι ένα πρωί στήνουν στο δρόμο, στην πλατεία ένα «γιουσουρούμ» με μεταχειρισμένα ρούχα; Είναι φιλάνθρωποι; Τα μοιράζουν στους φτωχούς; Μπορούμε να αφήσουμε τα δικά μας; Γιατί μας προτρέπουν να πάρουμε απ’ αυτά; Είναι δυνατόν; Δεν είμαστε τόσο φτωχοί. Μπορούμε ακόμα να αγοράζουμε μπλουζάκια, παντελόνια, φούστες. Αν δεν είναι για φιλανθρωπικούς λόγους τότε τι εξυπηρετεί αυτό το ιδιότυπο παζάρι; Γιατί λέγεται χαριστικό; ανταλλακτικό; αντικαταναλωτικό;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Ας σκεφτούμε τα ρούχα που ανταλλάσσαμε με τις/τους φίλες/ους μας. Ας θυμηθούμε τα ρούχα των μεγαλύτερων αδελφών, ξαδέλφων που περνούσαν σε εμάς. Τα άχρηστα ρούχα που κρέμονται στις ντουλάπες μας, που γεμίζουν τα συρτάρια μας γιατί τα βαρεθήκαμε αλλά λυπόμαστε να τα πετάξουμε. Τα μπλουζάκια, παντελόνια, φούστες, κινητά, i-pod, γυαλιά ηλίου που αγοράζουμε κάθε σεζόν που τα φοράμε για δύο μήνες και μετά καταλήγουν σε ένα συρτάρι.
Ας σκεφτούμε τα χρήματα που ξοδεύουμε κάθε χρόνο για όλα αυτά. Σε πόσες ώρες δικής μας εργασίας αντιστοιχούν. Ας σκεφτούμε τις καταχρεωμένες κάρτες μας, τα δάνεια που πληρώνουμε με τόσο κόπο.
Ας σκεφτούμε ακόμα ποιοι κατασκευάζουν όλα αυτά τα ομοιόμορφα, φτηνά, σχεδόν μιας χρήσης προϊόντα. Συνήθως είναι παιδιά και γυναίκες που δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες, με εξευτελιστικά μεροκάματα και εξοντωτικά ωράρια.
Ας σκεφτούμε την ενέργεια που απαιτείται για να φτάσουν σε εμάς αυτά τα προϊόντα που κατασκευάζονται στον τρίτο κόσμο.
Ας σκεφτούμε τα σκουπίδια που δημιουργούν όλα αυτά τα άχρηστα πράγματα που εμείς βαρεθήκαμε, και που κάποια στιγμή θα καταλήξουν στη χωματερή.
Και ελάτε να δούμε πιο σοβαρά την πρότασή μας.

Το παζάρι μας δεν είναι φιλανθρωπικό. Δε χρειάζεται να είστε φτωχός, άτομο με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Η πρότασή μας, αφορά όλους. Έχει να κάνει με την αμφισβήτηση της κατανάλωσης, την απόρριψη του δόγματος καταναλώνω άρα υπάρχω, κατανάλωση = ευτυχία = πληρότητα.
Το παζάρι μας είναι αλληλοχαριστικό, είναι αλληλέγγυο είναι αντι-καταναλωτικό.

Ψάξτε! Θα βρείτε πράγματα που κάποιοι βαρέθηκαν και που εσείς μπορεί να χρειάζεστε.
Φέρτε μας ό,τι δε χρησιμοποιείτε. Μπορεί να χρειάζεται σε κάποιον άλλο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλο τρόπο, να μεταποιηθεί.

Δημιουργήστε κι εσείς ανάλογα δίκτυα. Με τους φίλους, τους συναδέλφους, τους συγγενείς σας. Δε χρειάζεται απαραίτητα χώρος. Μόνο η πληροφορία.

Εκατοντάδες χώροι στο διαδίκτυο, χαρίζουν και ανταλλάσσουν προϊόντα.
Δημιουργήστε ένα δικό σας, συμμετέχετε στους ήδη υπάρχοντες. Στο http//freecycle.wikispaces.com θα βρείτε αγγελίες για δωρεάν προσφορά και ζήτηση αντικειμένων.

Η κατανάλωση δεν έχει να κάνει μόνο με την αγοραστική μας δύναμη (ξοδεύω όσα έχω). Είναι ένα διαρκές κυνήγι μιας απατηλής ευτυχίας. Είναι η ψευδαίσθηση ότι είσαι κάποιος άλλος που ανταποκρίνεται σ’ ένα συγκεκριμένο και σύντομης λήξης πρότυπο. Είναι εκείνη η ανθρώπινη-κοινωνική-οικονομική δραστηριότητα που μας κάνει όλους ίδιους, με τα ίδια ρούχα, αξεσουάρ, σπίτια, συμπεριφορές, από τη μεγαλύτερη πόλη στο μικρότερο χωριό του πρώτου κόσμου.
Είναι η δική μας συμβολή στη μόλυνση του πλανήτη, στην εξάντληση των φυσικών πόρων, στην εξαθλίωση του τρίτου κόσμου. Είναι η δική μας συμβολή στις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, έλλειψης ελεύθερου χρόνου, ανθρώπινης επαφής.

Δε θεωρούμε την πρότασή μας ένα είδος πανάκειας, λύσης για τα παραπάνω. Πιστεύουμε όμως πως είναι ένα βήμα.
Αμφισβητώντας στην πράξη τη διαρκή, αέναη κατανάλωση, απελευθερωνόμαστε από το σύστημα που τη δημιουργεί. Από τον ατέρμονο κύκλο της ανάπτυξης, της παραγωγής, του κέρδους, της εκμετάλλευσης.

Το χαριστικό παζάρι λειτουργεί στο ΣΠΟΡΟ,
Σπ. Τρικούπη 21 στα Εξάρχεια.


Πρόκειται για κειμενάκιον που εδιανέμετο στην οδό Ερμού προχτές το Σάββατο, 10 Μαιμακτηριώνος 2783, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών των λίαν ενδιαφερουσών "Δημιουργικών Αντιστάσεων".
(Περισσότερα εδώ)

Δεν ακούγεται κι άσκημη ιδέα...
Γενικά, αυτά τα παιδιά του "Σπόρου" έχουν καλές ιδέες!

3 σχόλια :

  1. ΟΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ!

    ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΜΠΑΖΑΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΕΜΠΛΟΓΚΑΡΙΣΜΑ ΟΠΟΤΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ.

    A KAI BGALE THN SPASTIKH LEKTIKH EPALH8EYSH PARAKALOOOO ELEOS POIO SPAMBOT POY SEVETAI TON EAYTO TOY 8A ER8H SE MAS!!!

    FILIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα έλεγα:αποπουορμενίδης
    λένε:γιαχβέ τουμπεκίδης
    "μάθηματα" μη Έλληνικών μετά σερβιρίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si