Τετάρτη, Νοεμβρίου 12, 2008

ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!!!

Κοίτα, άλλοι έχουν κινήσει
Έχει η πλάση κοκκινίσει
Άλλος ήλιος έχει βγει
Σ' άλλη θάλασσα, άλλη γη...

Ούτως έγραφε το πάλαι ο Κώστας Βάρναλης, αναφερόμενος εμμέσως εις την τότε ελπιδοφόρον εν Ρωσσία επανάστασιν.

Εγώ πάλι, ενεθυμήθην τους στίχους του ποιητού, αναγιγνώσκων είδησιν τινα εις το in.gr.
Η είδησις έχει ως ακολούθως:

Μιά ολόκληρη εκκλησία εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από ένα χωριό της Ρωσίας, όπου στεκόταν επί σχεδόν 200 χρόνια, ανακοίνωσαν οι τοπικές εκκλησιαστικές αρχές.

Πρόκειται για την εκκλησία της Αναστάσεως στο χωριό Κομάροβο της κεντρικής Ρωσίας, η οποία χτίστηκε το 1809 και παρέμεινε όρθια ως τις αρχές Οκτωβρίου, όταν κάποιοι όχι μόνο την λεηλάτησαν, αλλά και την εξαφάνισαν, χωρίς να αφήσουν ούτε τούβλο, εξήγησε ο πατήρ Βιτάλι, εκπρόσωπος της τοπικής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Στείλαμε σχετική επιστολή στην εισαγγελία» είπε. «Τώρα, ποιος έκανε αυτό το πράγμα, θα το δείξουν οι έρευνες».

Η εκκλησία της Αναστάσεως βρισκόταν σε μία απομακρυσμένη περιοχή και οι κληρικοί την επισκέπτονταν σχετικά σπάνια, με αποτέλεσμα η εξαφάνισή της να μη γίνει άμεσα αντιληπτή. Ήταν μια μεγάλη, διόροφη εκκλησία, σήμερα όμως το μόνο που απομένει από αυτήν είναι τα θεμέλια και ελάχιστα τμήματα της τοιχοποιίας.

Στη ρωσική επαρχία είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο η κλοπή εκκλησιαστικής περιουσίας, κυρίως ιερών εικόνων, οι οποίες μπορούν να πωληθούν σε καλή τιμή. Ορισμένες φορές όμως αποδομούνται ολόκληροι ναοί, για να διατεθούν ως οικοδομικά υλικά.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση» εξήγησε ο πατήρ Βιτάλι. «Σε πολλά χωριά της κεντρικής Ρωσίας τόποι ιστορικού ενδιαφέροντος καταστρέφονται και ο κόσμος υποφέρει διότι στερείται της πολιτιστικής του κληρονομιάς».


Τι να είπει τις....
Είναι θλιβεροτάτη μια τέτοια είδησις...

4 σχόλια :

  1. Εγώ πιστεύω ότι η εκκλησία της Αναστάσεως ανελήφθη εις τους ουρανούς και το συμβάν χρήζει διερεύνησης υπό του κ. Χαρδαβέλλεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΛΕΚΑΣ ΠΕΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΩΛΟΚΡΥΟ, ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. περί θαύματος πρόκειται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *Πόλσε, και ο Λιακό θα έπρεπε να επιμεληθεί, νομίζω... Διότι, εδώ μιλάμε για Ρωσία... Ήτοι, παίζεται η τιμή του Πουτινέως!

    *Άθενς, έχει και οικολογική αλλά και οικονομική διάσταση το θέμα: Θα μοιωθεί η δουλειά εν τοις νταμάρεσσι...

    *Κλείτωρ, προσωπικά, στην αρχή το μυαλό μου πήγε σε κάνα μαγικό κόλπο του Κόπερφιλντ... Αλλά και η λογική του θαύματος, στέκει νομίζω! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si