Πέμπτη, Απριλίου 26, 2012

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

Τώρα βέβαια με τη φήμη που έχω βγάλει στην πιάτσα, θα περίμενες από μένα ν' αρχίσω τις αντιναζιστικές ρητορείες και την υπεράσπιση της δημοκρατίας μας.

Το ζήτημα έχει δύο όψεις.
Πρώτα, την όψη της αισθητικής.
Για παράδειγμα, αν ήμουν ψηφοφόρος στην εξωτική Αιτωλοακαρνανία, υπήρχε άραγε περίπτωση να ψηφίσω τούτο δω?
Φρονώ πως δεν θα υπήρχε τέτοια περίπτωσις, αν όχι τίποτε άλλο, κυρίως για λόγους αισθητικής. 

Υπάρχει όμως και η ιστορική άποψη. 
Για παράδειγμα, αν ήμουν κάτοικος Διστόμου ή κάτοικος Κανδάνου ή κάτοικος Καισαριανής ή κάτοικος Κοκκινιάς ή κάτοικος Καλαβρύτων ή κάτοικος Χορτιάτη ή κάτοικος Δοξάτου... Με λίγα λόγια αν ήμουν κάτοικος της Ελλάδας (όπως συμβαίνει να είμαι) υπήρχε περίπτωση να ψηφίσω ναζιστές? 

Φρονώ πως δεν υπάρχει (για εμένα τουλάχιστον) τέτοια περίπτωση, κυρίως για λόγους ιστορικής μνήμης. 

Ως εδώ, λοιπόν, συμφωνώ με τ' αδέρφια μου τους αντιναζιστές: Τόσο λόγοι αισθητικής όσο και λόγοι ιστορικής μνήμης επιβάλλουν την απόρριψη της Χρυσής Αυγής και του ναζισμού. 

Όμως, την αισθητική, αν κάποιος τη διαθέτει, την εφαρμόζει σε όλα. 
Όχι επιλεκτικά. 
Για παράδειγμα, ο παρακάτω εικονιζόμενος κύριος, εκλεγόταν επί δεκαετίες βουλευτής και επίσης επί δεκαετίες διετέλεσε υπουργός. 
Άραγε το ότι -κατά τη γνώμη του- είναι δημοκράτης, αποτελεί για μένα λόγο να τον θεωρήσω αισθητικά εγγύτερο προς τις προτιμήσεις μου? Δηλαδή, υπάρχει κάποιος λόγος να πω κάτι σε στυλ "αυτός που δηλώνει δημοκράτης, μόνο και μόνο επειδή δηλώνει δημοκράτης είναι αισθητικά προτιμότερος από τον άλλο που είναι χρυσαυγίτης"? 
Φρονώ πως όχι. 
Στο κάτω-κάτω ο (άγνωστος σε μένα) εικονιζόμενος χρυσαυγίτης φαίνεται πιο λιανός, επομένως ίσως τρώει λιγότερο.

Επίσης, η ιστορική μνήμη αν υπάρχει, υπάρχει τόσο για την παλαιότερη όσο και για την πρόσφατη ιστορία. Αλλιώτικα είναι επιλεκτική ιστορική μνήμη -το χειρότερο είδος ιστορικής μνήμης, δηλαδή.

Θέλω να πω δηλαδή, ότι καλό είναι να μην ξεχνάμε τη σφαγή των Καλαβρύτων ή τη σφαγή του Δοξάτου ή τη σφαγή του Χορτιάτη ή τους εκτελεσμένους στην Καισαριανή, αλλά εξίσου καλό είναι να μην ξεχνάμε τους 2.000 πατριώτες που εξωθούμενοι σε αυτοκτονία, επί της ουσίας  εκτελέστηκαν  την τελευταία διετία-τριετία, ας πούμε. 

Που το πάω δηλαδή? 
Το πάω στο ότι τις προάλλες που ήταν 21η Απριλίου και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου είχε πάει να πιεί καφέ στην Κασταλία και τελικώς οι παριστάμενοι τον σέρβιραν καφέδες ελαφρώς περισσότερους απ' όσους παρήγγειλε, άρχισε να φωνάζει -και μαζί του όλο το δημοκρατικό σκηνικό άρχισε να φωνάζει- "σώστε μας από το μένος της Χρυσής Αυγής" και κάτι τέτοια κουλά, τα οποία εμφανώς υπέκρυπταν την προσδοκία "κουφάλες πολίτες, πρέπει να μας ψηφίσετε για να συνεχίσουμε να έχουμε δημοκρατία όπως είχαμε τόσα χρόνια -άσε που την τελευταία διετία-τριετία σας σώσαμε τουλάχιστον δώδεκα φορές από τη χρεοκοπία που εμείς προκαλέσαμε" και κάτι τέτοια κουλά. 

Με λίγα λόγια αναγνώστη μου, σου λένε και μου λένε (εντάξει σε μένα δεν πιάνει αλλά σε σένα δεν ξέρω) ότι εξαιτίας της ανόδου του ναζιστικού φαινομένου (το οποίο οι ίδιοι εξέθρεψαν αν το καλοσκεφτείς), θα πρέπει τώρα εσύ κι εγώ να βάλουμε πλάτη προκειμένου να υποστηρίξουμε το γαμημένο καταρρέον στάτους κβό -ν' αρχίσουμε ν' αναφωνούμε "κβο βάντις στάτους κβο?" ας πούμε και να μας λούζει κρύος ιδρώτας ας πούμε, από την αγωνία μας για το μέλλον των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατών νταβάδων μας οι οποίοι επιδιώκουν το καλό μας, βυθίζοντάς μας στο πουργκατόριο της ανέχειας από το οποίο θα εξέλθουμε εξαγνισμένοι προς όφελος του κοινού καλού. 

Κοινό καλό, το οποίο εκφράζει με χαρακτηριστικό τρόπο το πανάρχαιο σκίτσο του Αλταν: 
Να με συμπαθάς λοιπόν αναγνώστη μου, αλλά εγώ υπερασπιστής τέτοιων οραμάτων δημοκρατίας δεν πρόκειται να γίνω, ούτε σκοπεύω  οράματα τέτοιου τύπου δημοκρατίας να τα θεωρήσω αισθητικώς πλησιέστερα σε μένα και ιστορικώς περισσότερο αρμόζοντα στην ιστορική μου μνήμη. 

Τα ίδια σκατά είναι. 
Για να μη σου πω ότι τα αυτοαποκαλούμενα δημοκρατικά σκατά είναι χειρότερα.

Και θεωρώ τουλάχιστον ελπιδοφόρο το γεγονός πως παρ' όλη την πλύση εγκεφάλου που θέλει το σημερινό καθεστώς να είναι ως επιλογή προτιμότερο της ψήφου στους ναζιστές, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους προκλητικά κείμενα σαν αυτό το χτεσινό του Greek Rider, το οποίο και αναδημοσιεύω:

Κατ' αρχήν να ξέρουμε ότι αν κάποιος ψηφίσει ΝΔ είναι σαν να ψηφίζει ταυτόχρονα και ΠΑΣΟΚ αφού μετεκλογικά έχουν ήδη συμφωνήσει ότι θα συγκυβερνήσουν βάσει των αρχών του νεοφιλελευθερισμού.

 Ο δε νεοφιλελευθερισμός προσπαθεί να τεκμηριώσει την εξελικτική/βιολογική/ανθρωπολογική κατωτερότητα των μη οικονομικά "επιτυχημένων" ανθρώπων αφού θεωρεί ότι ο κάθε άνθρωπος είναι 100% υπεύθυνος της μοίρας του.

Βάσει αυτής της φιλοσοφίας καταδικάζονται και διώκονται όσοι έχουν ανάγκη βοήθειας ενώ αντίθετα πριμοδοτούνται όσοι γεννήθηκαν πλούσιοι. Αν την εποχή του Χίτλερ διωκόντουσαν οι Εβραίοι, οι τσιγγάνοι, όσοι είχαν βιολογικά ελαττώματα κτλ, σήμερα, βάσει του νεοφιλελευθερισμού, οι άνθρωποι διώκονται αναλόγως της κοινωνικής τάξης που ανήκουν.

Γιατί αν είσαι από φτωχή οικογένεια και δεν μπορείς να ξεφύγεις από την φτώχεια σου τότε ο νεοφιλελευθερισμός υπονοεί ότι είσαι εξελικτικά κατώτερος άνθρωπος και πρέπει να υποστείς την καταδυνάστευσή σου.  

Συνεπώς, εγώ θεωρώ το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που εφαρμόζουν στην Ελλάδα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ως συνεχιστές της πολιτικής του Χίτλερ στην χώρα μας και στην εποχή μας. Αυτοί είναι οι πραγματικά επικίνδυνοι και όχι η Χρυσή Αυγή που αποτελείται από κάποιους φανατισμένους που αναγνωρίζονται συχνά και δια γυμνού οφθαλμού.

Αντίθετα, οι οπαδοί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που χειροκροτούν την δίωξη των φτωχών ανθρώπων, κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς κανένας να τους αναγνωρίζει και χωρίς κανένας να τους αντιστέκεται πραγματικά. Αυτοί είναι οι πραγματικά επικίνδυνοι και όχι τα μέλη της Χρυσής Αυγής και ούτε καν οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής.

Τους οποίους μαχαιροβγάλτες τους θεωρώ αρνάκια μπροστά στα μεγαλοστελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων.

Γιατί ο μαχαιροβγάλτης, όπως κάθε μαχαιροβγάλτης στον κόσμο, το πολύ πολύ να μαχαιρώσει κάποιον. Αντίθετα, τα στελέχη της προηγούμενης και της επόμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στέλνουν στον τάφο μέσω της οικονομικής εξαθλίωσης εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο.

 Χιλιάδες λάκκοι άνοιξαν και έκλεισαν πριν την ώρα τους λόγω των πολιτικών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ήδη θα έπρεπε να έχουν γίνει δικαστήρια για το πώς η ανεργία ανέβηκε από το 7% στο 23% (η επίσημη) χωρίς καμία μέριμνα για τους άνεργους, που ίσα-ίσα τους μείωσαν τα επιδόματα.

Καλύτερα λοιπόν Χρυσή Αυγή που μπορεί κάποιος να φυλάγεται και να παίρνει τα μέτρα του παρά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που άλλα σου λένε πριν και άλλα μετά με αποτέλεσμα πάντα την φυσική-βιολογική εξόντωση του φτωχού ελληνικού πληθυσμού λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si