Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2016

Ο βράχος των ξωτικών. Iceland, deux points!

Αν μιλήσεις σε Έλληνα αντιμνημονιακό και τον ρωτήσεις τι θα έπρεπε να γίνει προκειμένου ν' αποφύγουμε τα μνημόνια, πολύ πιθανόν να σου απαντήσει: "Θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι έκαναν οι Ισλανδοί".

Όμως, μάγκα μου, υπήρχαν και υπάρχουν προαπαιτούμενα για να κάνουμε ό,τι έκαναν οι Ισλανδοί. 

Ας δούμε ένα από αυτά τα προαπαιτούμενα και ας διαλογιστούμε επ' αυτού: 

Μια εταιρεία δημοσίων έργων αποφάσισε να ξεθάψει έναν βράχο στην Ισλανδία προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να κατευνάσει τα... ξωτικά τα οποία είχαν εξοργιστεί, επειδή διαταράχθηκε το φυσικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ισλανδική εφημερίδα Morgunbladid, μπορεί η συγκεκριμένη ιστορία να ακούγεται παράξενη, όμως ο θρύλος των καλικάντζαρων παραμένει ζωντανός στη χώρα: πολλοί θεωρούν ότι με την κατασκευή ενός δρόμου τα πλάσματα αυτά εκνευρίζονται και εκδικούνται τους ανθρώπους, προκαλώντας διάφορες ζημιές.

Το στέλεχος της εταιρείας Bass, Σβέιν Ζοφόνιασον, αφηγήθηκε στην εφημερίδα μια σειρά από ατυχή περιστατικά που σημειώθηκαν στο Σιγκλουφιέρντουρ, στα βόρεια της χώρας, σε ένα σημείο όπου τον Αύγουστο του 2015 καλύφθηκε με τόνους από μπάζα ο «Αλφκονουστέιν», δηλαδή ο «βράχος των ξωτικών».

Αρχικά, ο δρόμος που είχε κατασκευαστεί πλημμύρισε. Μετά από μια κατολίσθηση, ένας άνδρας που πήγε να εξετάσει τις ζημιές που είχαν γίνει, τραυματίστηκε. Εν συνεχεία, ένας εκσκαφέας χάλασε, ενώ ένας δημοσιογράφος ο οποίος πήγε να καταγράψει πλάνα από τις ζημιές, έπεσε σε βούρκο.
«Δεν είχε πάει το μυαλό μας στον βράχο που ήταν γνωστός στους ντόπιους ως ιερός τόπος», εξήγησε ο Ζοφόνιασον, αποφασίζοντας έτσι… να τον ξεθάψει.
Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας βράχος στη Ισλανδία απασχολεί τους ντόπιους με... τα τερτίπια του.

Σε μία άλλη περίπτωση, κοντά στο Ρέικιαβικ το 1971, ένας ακόμη βράχος έγινε διάσημος αφού, μετά από άπειρα προβλήματα κατά την κατασκευή μιας εθνικής οδού, οι αρχές «διαπραγματεύτηκαν» με τα ξωτικά, με τη μεσολάβηση ενός μέντιουμ. Σύμφωνα με τον «θρύλο», τα ξωτικά δέχτηκαν τελικά να φύγουν για μία εβδομάδα από το σημείο και να μεταφερθεί ο βράχος τους αλλού...

Δεν θα σχολιάσω την είδηση. 
Απλώς θα διαλογιστώ επ' αυτής. 

Το Αλφκονουστέιν (βράχος των ξωτικών) όπως ήταν πριν...
... και όπως το έκανε η εξέλιξη.

(Οι φωτογραφίες είναι από εδώ
Τέλος, φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης
του βράχου των ξωτικών
-μαζί με περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα-
υπάρχουν εδώ).

Μιας και μιλάμε για ξωτικά, 
τραγούδι.
Όπου τα Μεθυσμένα Ξωτικά
μαζί με κάμποσα άλλα εν σαρκί ξωτικά
τραγουδούν ένα νοσταλγικό τραγουδάκι
αναφορικώς με
ήρωες με δώδεκα ζωές
και με
κάστρα του Ολύμπου και του Παρνασσού φαντάσματα.

Ίσως να μην είναι η καλύτερη εκτέλεση του τραγουδιού,
σίγουρα όμως είναι η πιο ζωντανή.


1 σχόλιο :

Mi-la-re,
mi-la-re-si