Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2016

Οι Σπαρτιάτες από την Πολωνία

Τελικά, κάποτε φτάνει η στιγμή που την πατάνε και οι υποψιασμένοι.
Σιγά μη την γλίτωνα εγώ...

Κατά το μεσημεράκι σήμερα, άρχισε να κυκλοφορεί αυτή η φωτογραφία από τον Μαραθώνιο της Αθήνας:
Αυτομάτως άρχισε το κράξιμο. Τα 9/10 απ' όσους τους είδαν υποψιάστηκαν χρυσαυγίτες και λοιπά εδώδιμα και αποικιακά, το 1/10 απ' όσους τους είδαν υποψιάστηκε τις διάφορες Σπαρτιατικές Μόρες και λοιπές προσπάθειες ιστορικής έρευνας μέσω αναβίωσης οπλιτικών αγημάτων κλπ.

Για κάτι σαν αυτά τα τελευταία, η εικόνα δεν με έπειθε. Κάτι δε μου ταίριαζε στο μάτι (μάλλον τα παπούτσια των οπλιτών). Τα αγήματα έχουν αρκετή σοβαρότητα, δεν κάνουν τέτοια λάθη.

Αλλά και για χρυσαυγίτες και λοιπούς εδώδιμους και αποικιακούς πάλι, επίσης δε με έπειθε. Από τέτοια άτομα, περιμένω αισθητική "παντελονάτη" (όπως θα έλεγαν όλο τιμή οι ίδιοι) και ουχί "χλαμυδάτη" (όπως θα έλεγα όλο τιμή εγώ).

Μου έμεινε λοιπόν η βεβαιότητα πως δεν πρόκειται ούτε για αγήματα ούτε για ναζί, αλλά πως πρόκειται για μια γκρούπα είτε οπαδών του Σώρρα είτε οποιασδήποτε άλλης υποδιαίρεσης εθνοβλαμμένων και εν αγνοία τους ειδικευμένων στο κιτς.

Και ξαφνικά, ένας μου λέει "Πολωνοί είναι".
Και παθαίνω εγώ. Και αρχίζω να ψάχνω.

Και πέφτω πάνω σε αυτό το βίντεο.

Και πέφτω και πάνω σε αυτή τη σελίδα. Όπου διαβάζουμε και τα εξής:

Surely, you can see us on many running events. This is us – Spartans for Children [foundation “Spartanie Dzieciom”]. We run in the costumes of ancient warriors with spears and shields in our hands and helmets on our heads, trying to draw attention to the problems of disabled children and their families.

Οπότε όχι μόνο λύθηκε το μυστήριο, αλλά και επιπλέον οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όταν ντύνονται έτσι έχουν και ευαίσθητους, φιλάνθρωπους, έως και ιερούς σκοπούς οι Σπαρτιάτες από την Πολωνία.

Πράγμα που βάζει μπροστά μας τα ερωτήματα:

Τι στον πούτσο συμβαίνει σε τούτο τον κωλότοπο κι όταν δούμε έναν να 'ναι ντυμένος σαν αρχαίος, αμέσως του κολλάμε τη ρετσινιά του φασίστα και την αναπληρωματική ρετσινιά του πανύβλακα?

Αλλά και δε θα ήταν καλή ιδέα να υπάρξει και στην Ελλάδα το φιλανθρωπικό πνεύμα των Σπαρτιατών από την Πολωνία?

Τραγούδι.
Doors, 
Not to touch the earth



4 σχόλια :

  1. Ωραίοι οι Πολωνοί.

    Τώρα στο ερώτημά σου. Σε αυτή την χώρα θα σκεφτόταν κανείς να τρέξει για έναν τόσο ευγενή σκοπό, και δη ντυμένος Σπαρτιάτης;

    Παραδοσιακά σ'αυτή την χώρα όσοι έχουν κόλλημα με τους αρχαίους κλίνουν προς την δεξιά. Ακόμη, η ακροδεξιά αγκαλιάζει περισσότερο τους αρχαίους, διότι όταν το παρόν σου είναι μηδενικό (ή δεν το γνωρίζεις), κρεμάσαι από το παρελθόν.

    Εν τέλει, αν ήξεραν οι Πολωνοί το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στην σημερινή Σπάρτη, θα το σκεφτόντουσαν δις. Αλλά βλέπεις, όταν βρίσκεσαι μακρυά, όλα φαίνονται όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν και σοβαρά άτομα που ασχολούνται με την ιστορική αναβίωση. Απλά δεν τους λατρεύουν τα ΜΜΕ όπως τους φασίστες και γι αυτό λίγοι τους ξέρουν. Δείτε εδώ: http://kadoglougr.wixsite.com/rhesidae

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νά'σαι καλά που το εντόπισες γιατί η παρουσία τους ήταν αστεία και ξεσήκωσε πολλά ειρωνικά σχόλια στα ιντερνέτια.Δίδαγμα:να μην βιαζόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *ΣΚΡΟΥΤΖ, και να 'ταν μόνο στη σημερινή Σπάρτη... Σάματις είναι αναλογικά λιγότεροι στην Αθήνα? :-(

    *mama, χρήσιμο το λινκ!

    *sonora, ε, ναι, δικαιολογημένη η κεκτημένη ταχύτητα, αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si