Τρίτη, Νοεμβρίου 22, 2016

Τι μαρτυρά ο δίσκος της Φαιστού


Ο δίσκος της Φαιστού δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εγχάρακτη γραφική απεικόνιση του λεκτικού παιγνίου κλήρου «άκατα μάκατα σούκουτου μπε, άμπερ φάμπερ ντομινέ, άκατα μάκατα σούκουτου μπε, άμπερ φάμπερ βγε». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μετά από χρόνια έρευνας και μελέτης ο συνταξιούχος αυτοκινητιστής από την Αγία Βαρβάρα Αττικής, Αγησίλαος Κακαρούκας.

Ο Αγησίλαος Κακαρούκας -κύριος Άγης όπως τον φωνάζουν όσοι τον ξέρουν καλά στην γειτονιά- είναι, εκτός από επαγγελματίας ταξιτζής, ιστοριοδίφης και ερασιτέχνης αρχαιολόγος. Η μελέτη του τα τελευταία χρόνια είχε επικεντωθεί στο άλυτο μυστήριο του δίσκου της Φαιστού. Αν και η έρευνα χρόνων είχε τελματώσει, η λύση ήρθε από το πουθενά.

«Καθόμουν προβληματισμένος και απογοητευμένος πάνω από τις σημειώσεις μου», μας αφηγείται ο κ. Άγης, «όταν την ησυχία του γραφείου μου έσπασαν οι παιδικές φωνούλες από τον δρόμο. Την ώρα που διαολισμένος ετοιμαζόμουν να τους στείλω στον αγύριστο, καθώς ήταν ώρες κοινής ησυχίας, βρήκα τη λύση του μυστηρίου. Τα παιδιά ετοιμαζόντουσαν να παίξουν κρυφτό και έλεγαν το γνωστό "άκατα μάκατα σουκουτου μπε" για να δουν ποιος θα τα φυλάξει. Αυτό που δεν ήξεραν είναι πως μόλις είχαν λύσει τον γρίφο του δίσκου της Φαιστού. Βλέπετε η Αγιά Βαρβάρα και μερικές ακόμα περιοχές της Αττικής ουδέποτε έπεσαν στα χέρια των βάρβαρων Ελληνικών φύλων (σ.σ. Ίωνες, Δωριείς κλπ) και διατήρησαν την Πελασγική τους προέλευση. Αν πάτε μια βόλτα στα καφενεία της περιοχής θα ακούσετε κάποιους από τους γεροντότερους να μιλούν ακόμα μια παραφθαρμένη διάλεκτο της αρχαίας Πελασγικής. Ας μην ξεχνούμε τις στενές σχέσεις που είχαν οι Πελασγοί της Αττικής με τον μινωικό πολιτισμό. Τα ιερογλυφικά του δίσκου της Φαιστού συμβολίζουν διφθόγγους της ιερής φράσης "άκατα μάκατα σούκουτου μπε" που μεταφέρθηκε αυτούσια και στον Πελασγικό χώρο. Η ιερή αυτή φράση χρησιμοποιούταν για να επιλέξουν τον επόμενο βασιλιά του μινωικού πολιτισμού από τους υποψήφιους διαδόχους, ενώ χρησιμοποιήθηκε βάσει αναφορών και μεταγενέστερα από τους Μυκηναίους. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, με το "άκατα μάκατα σούκουτου μπε" φέρεται να επιλέχτηκε η Ιφιγένεια για θυσία στη Αυλίδα, όπως επίσης με τον ίδιο τρόπο επέλεξε ο Αρης με ποιόν θα είναι στον Τρωικό πόλεμο».

Έγκριτοι αναλυτές όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημοσθένης Λιακόπουλος ήδη μιλούν για την ανακάλυψη του αιώνα. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σχολίασε σχετικά: «Αν οι πρόσφατες ανακαλύψεις για την αρχαιοελληνική προέλευση του αμπεμπαμπλομ και του "ακατα μακατα σουκουτου μπε" δεν αποδεικνύουν την ιστορική και διαχρονική σύνδεση των αρχαίων Ελλήνων με την μοντέρνα Ορθόδοξη Ελλάδα, τότε δεν ξέρω τι το κάνει», ενώ ο πάντα εύθυμος Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε χαριτολογώντας για την ανακάλυψη: «Αν ισχύει κάτι τέτοιο, εγώ θα σταματήσω να πουλάω βιβλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si