Δευτέρα, Οκτωβρίου 13, 2014

80 χρόνια ΟΚΔΕ

80 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΔΕ συμπληρώνονται φέτος και εν όψει της σειράς εκδηλώσεων που οργανώνει η οργάνωση για να τιμήσει την επέτειο, το παρόν μπλογκ, ως δικό του φόρο τιμής στην ιστορία, αποφάσισε να μην ασχοληθεί με τις προηγηθείσες και επακολουθήσασες μνημειωδώς απανωτές διασπάσεις στο χώρο των Ελλήνων τροτσκιστών, αλλά να κάνει αναφορά σε μια -ίσως και τη μοναδική- ενοποιητική στιγμή μέσα στο χωροχρόνο του ελληνικού τροτσκισμού, δημοσιεύοντας ένα κείμενο του ιστορικού Δημήτρη Λιβιεράτου.  Το κείμενο δείχνει να έχει γραφτεί στις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά η ιστορική του αξία παραμένει ίδια.

Τώρα, αν κάποιος -για κάποιο λόγο- θα ήθελε να εμβαθύνει περισσότερο σε αυτή την ιστορική ενοποιητική στιγμή του ελληνικού τροτσκισμού, θα μπορούσε να διαβάσει και αυτό εδώ το κείμενο, όπου θα διαπιστώσει πως η ενοποιητική στιγμή υπήρξε κυρίως "στιγμή" και δευτερευόντως "ενοποιητική", εφόσον ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί πως μόλις 6 μήνες μετά από το ενοποιητικό συνέδριο... "αποχωρούν από το νεοσύστατο κόμμα οι ντεφετιστές (ομάδα Στίνα), παρ’ ότι ο Κ. Καστοριάδης τους εκπροσώπησε στο δεύτερο συνέδριο της Τέταρτης Διεθνούς, τον Απρίλιο του 1948, μέσα από τις γραμμές του Γαλλικού PCI. Σύντομα, όμως, θα συγκρουστεί και ο Καστοριάδης με τον τροτσκισμό και θα αποχωρήσει".

Κλασικές τροτσκιστικές καταστάσεις, δηλαδή, που όμως ακριβώς επειδή εκδηλωνόντουσαν μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένου χαλασμού, αν μη τι άλλο υπογραμμίζουν την τόλμη και την εμμονή στην ιδεολογική συνέπεια όσων συμμετείχαν σε αυτά τα εγχειρήματα!

ΤΟ ΕΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΩΝ, ΙΟΥΛΗΣ 1946. 

Το συνέδριο συνήλθε τέλη Ιουλίου 1946 κάτω από συνθήκες παρανομίας. Οι αντιπρόσωποι είχαν ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι οποιαδήποτε μέρα να κληθούν και θα έπρεπε να απουσιάσουν τουλάχιστον τρεις μέρες. Να φέρουν μαζί τους σκέπασμα και φαγητό όσοι μπορούν. Το μέρος δεν ανακοινώθηκε σε κανέναν. Μόνο η επιτροπή που είχε αναλάβει την προετοιμασία είχε βρει το μέρος, ήξερε που να κατευθυνθούν. Οι αντιπρόσωποι κατά ομάδες συγκεντρώθηκαν σε ορισμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Ύστερα ειδοποιήθηκαν να κατευθυνθούν σαν εκδρομείς και να φτάσουν στο τέρμα. Από εκεί θα πάρουν οδηγίες. Άρχισαν να φτάνουν την Παρασκευή απόγευμα 26 Ιουλίου 1946. Τους περίμενε σύνδεσμος να τους οδηγήσει. 

Η άφιξη των αντιπροσώπων και των συμπληρωματικών συντρόφων που θα πρόσεχαν και θα μετακινούνταν, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου. Έγινε στο βουνό της Παλαιάς Πεντέλης και συγκεκριμένα από τη σημερινή μεγάλη πλατεία, με κατεύθυνση προς τα δεξιά όπως φτάνουμε, προς περιοχή Γέρακα περίπου είκοσι λεπτά με μισή ώρα πορεία. Σε μια μικρή χαράδρα, κατεβασιά νερού, όπου εκεί κοντά υπήρχε μια μικρή πηγή για νερό, ανάμεσα σε πυκνά δέντρα. 
Με την τρομοκρατία που υπήρχε τότε δεν γινόταν συζήτηση να βρεθεί σπίτι. Γι΄αυτό διαλέχτηκε το βουνό που τότε ήταν έρημο και χωρίς παρακολούθηση. Η επιτροπή το παρακολούθησε μέρες για να αντιληφθεί ενδεχόμενη κίνηση. Μαζεύτηκαν περίπου πενήντα άνθρωποι: 35 αντιπρόσωποι, 4 της Διεθνούς και οι υπόλοιποι συμπληρώθηκαν για την περιφρούρηση του συνεδρίου. Αντιπρόσωποι της Διεθνούς ήταν ο Σέρρυ Μάγκαν (Πατρίς) συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και ο Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο) συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Έλλη Δυοβουνιώτη. 

Όλοι κοιμήθηκαν εκεί στο ύπαιθρο με τα σκεπάσματα που είχαν φέρει. Πλενόντουσαν και έπιναν νερό από την πηγή. Για τα τρόφιμα, ψωμί, ελιές, τυρί, ντομάτες, σταφύλια κλπ. Όσα έλειψαν συμπληρώθηκαν από τους συντρόφους της περιφρούρησης που μπορούσαν να μετακινηθούν. Από τους συνέδρους κανένας δεν απομακρύνθηκε κατά τη διάρκεια των ημερών που κράτησε η συνεδρίαση. 
Όταν άρχισε το συνέδριο ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Βλαδίκα ότι στο δρόμο που ερχόντουσαν πιάστηκαν τρεις αντιπρόσωποι από την αστυνομία για έλεγχο ταυτοτήτων και δεν θα παραβρεθούν. Το συνέδριο δεν κινδύνευε επειδή κανένας τους δεν γνώριζε το μέρος που θα πήγαιναν. Ακόμα δεν είχαν συναντήσει το σύνδεσμο. 

Οι τάσεις ήταν τρεις: 
1) της Πλειοψηφίας του ΕΔΚΕ, με την πλειοψηφία της Θεσσαλονίκης και τους προερχόμενους από την "ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΗΜΑΙΑ" νέους, 
2) της μειοψηφίας του ΕΔΚΕ, με την μειοψηφία της Θεσσαλονίκης, 
3) του ΔΕΚΕ (ντεφαιτιστές). 

Αντιπρόσωποι απ' ότι θυμάμαι: 
Λουκάς Καρλιάφτης (Κώστας Καστρίτης), Γιάννης Θεοδωράτος (Μαστρογιάννης), Χρίστος Αναστασιάδης (Θαλασσινός Αθανασιάδης), Άγις Στίνας (Σπύρος Πρίφτης), Σωτήρης Γουδέλης, Γιώργος Δαλαβάγκας, Δημήτρης Λιβιεράτος, Σταμάτης Στανίτσας, Παναγιώτης Βασιλειάδης (Θεσσαλονίκης), Κώστας Καροτσέρης (Θεσσαλονίκης), Τάσος Σούλας, Νίκος Κονδυλίδης, Θόδωρος Αραβαντινός, Ρωμύλος Ντόκος, Μίμης Δασκαλόπουλος, Κυριάκος Βλαδίκας (Λεωνίδας), Βλαδίκας Μιχάλης, Κλεάνθης Δεπαπής, Γρηγόρης Μελιδόνης, Λάζαρος Τουρνόπουλος, Σωτήρης Σμυρλής, Χαριτωνίδης Βαγγέλης, Τάκης (Φλώρινα). 
Συμπληρωματικοί: Σταύρος (ταξιτζής), Χρήστος Περκαντές (Κόρακας), Διαμαντής Μεγκλής, Χρύσανθος Χρήστου. 
Στο συνέδριο έγινε μεγάλη συζήτηση και αναφέρθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα. Επίσης έγινε μια έκθεση για τις δραστηριότητες της Διεθνούς και τα τμήματα που διέθετε σε όλο τον κόσμο. Ιδεολογικές μετακινήσεις δεν φανερώθηκαν μέσα στο συνέδριο και οι τάσεις παρέμειναν με τη δύναμη που είχαν όταν άρχισε. Με αυτή την αναλογία έγινε και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Δηλαδή από τους έντεκα επίτροπους η πλειοψηφία εξέλεξε τους πέντε, η μειοψηφία τους 3 και οι ντεφαιτιστές επίσης τρεις. 
Το Κόμμα που προήλθε από την ενότητα όλων των τεταρτοδιεθνιστικών δυνάμεων πήρε το όνομα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ύστερα από επέμβαση της αντιπροσωπείας της Διεθνούς η οποία είπε ότι με αυτόν τον τίτλο ονομάζονται πλέον όλα τα τμήματα, εκτός αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο εμπόδιο, όπως ήταν με το αμερικάνικο. Η νομοθεσία της χώρας απαγόρευε σε κάποιο αμερικάνικο κόμμα να ανήκει σε διεθνή οργάνωση και πειθαρχία. Το "ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς" δεν θα έμπαινε μέχρι να επικυρωθεί η αποδοχή του κόμματος από την Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς που είχε αυτή την αρμοδιότητα. 

Την τελευταία μέρα, Δευτέρα μεσημέρι περίπου, φάνηκε ξαφνικά ένας άνθρωπος με εμφάνιση χωρικού, αλλά καλοντυμένου για την εποχή εκείνη και ρώτησε αν είχαν δει το γαϊδαρό του που είχε χάσει. Επειδή η στάση του φάνηκε ύποπτη επισπεύτηκε η αναχώρηση των αντιπροσώπων προς διάφορες κατευθύνσεις. Αλλωστε το συνέδριο είχε ουσιαστικά τερματιστεί και συζητούσαν μερικές λεπτομέρειες. 
Η αντιπροσωπεία της Διεθνούς και μερικοί αντιπρόσωποι είχαν αναχωρήσει. Αυτοί που είχαν μείνει καθόριζαν μερικά διαδικαστικά προβλήματα της νέας ενοποιημένης οργάνωσης. 
Στις 12 Αυγούστου 1946 επανεξεδόθη (στην πραγματικότητα δεν σταμάτησε η έκδοση) η "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ", όργανο του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (4η Διεθνής). Κάτω από τον τίτλο έγραφε: ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΧΡΟΝΟΣ A' - ΦΥΛΛΟ I. 
Η διοίκηση του Κόμματος, Πολιτικό Γραφείο, που ανελάμβανε, προερχόταν από την παλιά μειοψηφία του ΕΔΚΕ. Με την νέα αρίθμηση ήθελε να δείξει ότι η εφημερίδα δεν είχε σχέση με την προηγούμενη και είναι σαν να αρχίζει από την αρχή. Το Π.Γ. προερχόταν όπως είπαμε από την τριμελή μειοψηφία, που είχε όμως ψηφιστεί, και από τα τρία μέλη της τάσης του πρώην ΔΕΚΕ. Έλεγαν ότι παρόλο που δεν συμφωνούσαν μαζί τους, ψήφιζαν αυτούς για να εφαρμόσουν τη γραμμή της Διεθνούς, αφού ήταν οι μόνοι που συμφωνούσαν μαζί της. 
Πράγματι οι 15 αντιπρόσωποι της πλειοψηφίας στο συνέδριο και οι 10 του ΔΕΚΕ (των ντεφαιτιστών) είχαν διαφωνήσει με την γραμμή της Διεθνούς. Μόνον οι 7 της μειοψηφίας είχαν συμφωνήσει. Έτσι η ζωή του νέου Κόμματος αρχίζει με κάποια παραδοξότητα που δημιουργούσε αντιδικίες. 
Σ' αυτό το φύλλο δημοσιεύτηκε και η ανακοίνωση για το συνέδριο που δημοσιεύουμε παρακάτω: 

‘'ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ’' 
Στα τέλη του Ιούλη του 1946 συνήλθε στην Αθήνα το Ενωτικό Συνέδριο των ελληνικών τεταρτοδιεθνιστικών οργανώσεων. Σ' αυτό πήρανε μέρος το Εργατικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας (εφημερίδα "Εργατική Πάλη"), το Διεθνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Ελλάδας (εφημερίδα "Εργατικό Μέτωπο"), η ανεξάρτητη τεταρτοδιεθνιστική Περιφερειακή Οργάνωση Μακεδονίας (εφημερίδα "Σπίθα") και μια ομάδα τεταρτοδιεθνιστών που αποσπάστηκε από την ΕΛΔ - ΣΚΕ, όλες δηλαδή οι οργανώσεις που γενικά διακηρύττουν ότι παραδέχονται το πρόγραμμα της 4ης Διεθνούς. Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Γραμματείας της 4ης Διεθνούς παραβρέθηκε στο Συνέδριο. 
Αποφασίστηκε ομόφωνα η ενοποίηση όλων των αντιπροσωπευόμενων δυνάμεων, με βάση την πειθαρχία στο πρόγραμμα και στην πολιτική της 4ης Διεθνούς και στις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής σε μια ενιαία οργάνωση, το ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ Δ1ΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, που θα διεκδικήσει την αναγνώρισή του σαν επίσημο τμήμα του Παγκόσμιου Κόμματος για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση (4η Διεθνής). Το Συνέδριο αποφάσισε την έκδοση της "Εργατικής Πάλης" (νέα περίοδος) σαν κεντρικού πολιτικού οργάνου του ενιαίου Κόμματος της "4ης Διεθνούς" (νέα περίοδος) σαν θεωρητικού, καθώς και ενός "Εσωτερικού Δελτίου" . 
Το Π.Γ. της Κ.Ε. 

Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύεται μια "Διακήρυξη της αντιπροσωπείας της 4ης Διεθνούς" που είχε πάρει μέρος στο συνέδριο. Επίσης μια απόφαση του συνεδρίου ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ο τίτλος "ελληνικό τμήμα της 4ης Διεθνούς" μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση του τμήματος για να αναγνωριστεί επίσημα από την Εκτελεστική Γραμματεία. 
Η περίοδος γινόταν ακόμα πιο δύσκολη, επειδή οι τροτσκιστές καταλάβαιναν ότι η επανάσταση είχε ηττηθεί και δύσκολα η εργατική τάξη θα ξανάρχιζε μετά τις προδοσίες του Λιβάνου, της Βάρκιζας κλπ. Και οι τροτσκιστές συνέχιζαν τον αγώνα αποδεκατισμένοι από τις δολοφονίες όμως με θάρρος επειδή καινούργιοι σύντροφοι ερχόντουσαν να προστεθούν και να κλείσουν τα κενά από τις απώλειες. Δυστυχώς όμως άρχιζε άλλη μια σκληρή νύχτα αντίδρασης που θα κρατήσει πολλά χρόνια. 

Η μεγαλοστομία και το "επαναστατικό" υβρεολόγιο ήταν συνήθεια εκείνου του καιρού. Ο καθένας έπρεπε να χρησιμοποιεί την υποτιθέμενη γλώσσα του αυστηρού λενινισμού, για να κατακεραυνώνει τους ιδεολογικούς του αντιπάλους- συντρόφους. Διαβάζοντας τα κείμενα, κάποιος που δεν έζησε τους ανθρώπους, θα νόμιζε ότι είναι έτοιμοι να φαγωθούν. Στην πραγματικότητα επρόκειτο περί των αγαθότερων συντρόφων και ανθρώπων. Εννοώ συντρόφων, επειδή κάθε φορά που υπήρχε ανάγκη βοηθούσαν. Ελάχιστοι οδήγησαν το φραστικό φανατισμό μέχρι την καθημερινή πράξη. Και αυτοί ενοχλούσαν τις τάσεις τους και στο τέλος βρισκόντουσαν απομονωμένοι. 

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα κατάλογο, που βέβαια δεν είναι πλήρης, των μελών των διαφόρων ομάδων που έλαβαν μέρος στις διαδικασίες για το συνέδριο. Αυτούς βέβαια που είχαν δραστηριότητες στην περίοδο 1945-46. Μια πραγματικά δύσκολη περίοδο. Πρόκειται για παλιούς και νέους συντρόφους, τότε, που αγωνίστηκαν σε σκληρές συνθήκες καταδιώξεων και παρανομίας. Συγκρουόμενοι επίσης με τους σταλινικούς, οι οποίοι παρά τα τραγικά τους σφάλματα, εξακολουθούσαν να καταδιώκουν τροτσκιστές παρ΄όλο που και αυτοί καταδιωκόντουσαν. 

Όμως οι Τροτσκιστές που εδώ αναφέρουμε δεν είναι όλοι. Πολλοί απομονωμένοι, αποκομμένοι από τις οργανώσεις, χωρίς συνδέσεις, κάτω από τρομοκρατία, υπάρχουν και δρουν σε διάφορες περιφέρειες. Ομάδες ή και άτομα, κρατάνε όσο μπορούνε. Μερικοί έπεσαν, άλλοι πήγαν στις εξορίες, στο εξωτερικό, χωρίς να έχουμε πολλές πληροφορίες. 
Υπήρχαν στην Καλαμάτα, Τρίπολη, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Φλώρινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Ήπειρο. Έτσι δεν μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε κομμάτια μαρτυριών. Δουλειά πολύ δύσκολη, όταν ακόμα στην Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη πολλοί επιζώντες σύντροφοι ξέχασαν ή ακόμα αρνούνται να θυμηθούν. Η προσπάθεια όμως πρέπει να συνεχιστεί.

Με αλφαβητική σειρά: 
ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ φοιτητής 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΙΑΚΩΒΙΔΗ ΑΓΛΑ δημοτ. Υπαλ. Αυτοκτόνησε το 1948 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Δημοσιογράφος 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΘΑΛΗΣ Γιατρός ΩΡΛ 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΟΥΡΑΝΙΑ - ΡΟΖΑ γιατρός 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Πολιτικός μηχανικός 
ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ εργαζόμενος σε λεωφορεία Βάθη, Αθήνα 
ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Εκτελωνιστής 
ΑΛΕΚΟΣ Μάγειρος 
ΑΡΧ0ΝΤΟΥΛΑ εργάτρια, Νέα Ιωνία 
ΑΡΧΥΤΑΣ ΑΛΕΞΗΣ φοιτητής, Πολύγωνο Αθήνα 
ΑΜΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Τσαγκάρης, Καλλιθέα 
ΒΑΣΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ σπουδαστής-οικοδόμος, Βύρωνας 
ΒΑΣΑΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ σπουδαστής, Βύρωνας 
ΒΑΣΙΛΑΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Μεταλεργάτης, 
Αθήνα ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ υπάλληλος, Θεσσαλονίκη 
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ οδηγός, Καλλιθέα 
ΒΗΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Καπνεργάτης, Πειραιάς 
ΒΑΡΙΚΑΣ ΒΑΣΟΣ Δημοσιογράφος – Κριτικός 
ΒΙΤΣΩΡΗΣ ΠΩΡΓΗΣ Ηθοποιός (στο εξωτερικό) 
ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΑΑΕΚΟΣ φοιτητής 
ΒΛΑΔΙΚΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ σπουδαστής 
ΒΛΑΔΙΚΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Υπάλληλος 
ΒΟΥΛΙΓΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ εργάτης, Μάνη - Αθήνα 
ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τσαγκάρης 
ΒΡΥΧΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λογιστής, Αθήνα 
ΒΥΡΩΝ Εργάτης, Θεσσαλονίκη 
ΓΑΖΕΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ελαιοχρωματιστής, Καλλιθέα 
ΓΑΖΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΣΤΑΦΙΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ) Τσαγκάρης 
ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ εργάτης, Αθήνα 
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ - ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ Αθήνα, Υπάλληλος 
ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δικηγόρος 
ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Μυλεργάτης, Πειραιάς 
ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΜΗΤΣΟΣ Σερβιτόρος, Κεφαλονιά, Αθήνα, Βάθη 
ΓΚΙΚΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ Εμποροϋπάλληλος, Αθήνα 
ΓΚΛΟΡΙΚΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Δάσκαλος 
ΓΟΥΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Φοιτητής, Αθήνα 
ΓΟΥΔΕΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Μαθηματικός, Αθήνα 
ΓΟΥΛΙΑΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ Ράφτης, Θεσσαλονίκη 
ΔΑΛΑΒΑΓΓΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Υπάλληλος, Σπουδαστής, Θησείο 
ΔΑΟΥΣΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Σπουδαστής, Αθήνα 
ΔΑΟΥΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Δικηγόρος, Αθήνα 
ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΜΗΣ Φοιτητής 
ΔΕΠΑΠΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ -
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΣ - ΚΡΟΝΤΟΣ Οικοδόμος, Καισαριανή 
ΔΕΠΑΠΗ ΜΑΡΙΑ Εργάτρια, Καισαριανή 
ΔΕΠΟΣ Γ Βασίλης Φοιτητής 
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Φοιτητής 
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΗ Φοιτήτρια 
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Φοιτητής 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΑΣΟΣ Λινοτύπης, Αθήνα 
ΔΥΟΒΟΥΝΙΩΤΗ ΕΛΛΗ στο εξωτερικό 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΚΛΗΜΗΣ Υδραυλικός, Καλλιθέα 
ΕΡΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κουρέας, Καλλιθέα 
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Οδηγός, Βάθη 
ΖΑΡΒΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σπουδαστής, Αμφιάλη 
ΖΑΧΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Επαγγελματίας, Αθήνα 
ΗΛΙΑΣ Ράφτης, Κολωνός 
ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ -ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Οικοδόμος, Αθήνα 
ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ Βιβλιοδέτης, Αθήνα 
ΙΑΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Φοιτητής 
ΙΕΡΟΠΑΙΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ Φοιτητής, πέθανε 23.3. 1945 
ΙΩΑΚΕΙΜ Τσαγκάρης, Πειραιάς, Κοκκινιά 
ΙΩΑΝΝΑΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Σταθμάρχης λεωφορείων, Αθήνα 
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τραπεζοϋπάλληλος, Αθήνα 
ΚΑΒΙΑΣ ΦΩΤΗΣ Αρτεργάτης, Πειραιάς 
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Εστιάτορας, Θήβα 
ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Τσαγκάρης, Βάθη, Αθήνα 
ΚΑΡΑΜΥΤΗΛΙΝΙΟΣ Αγρότης, περιοχή Θεσσαλονίκης 
ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Βιοτέχνης - Συνεταιριστής, Βύρωνας 
ΚΑΡΑΠΑΤΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Εργάτης, Αθήνα 
ΚΑΡΛΙΑΦΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ - ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Εμποροϋπάλληλος, Αθήνα 
ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ Οικοδόμος, Νέα Ιωνία 
ΚΑΡΜΠΟΥΛΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Φοιτητής 
ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ Φοιτητής στο εξωτερικό 
ΚΑΤΣΑΛΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ Μηχανικός υποδηματομηχανών, Ψυρρή, Αθήνα 
ΚΑΤΣΑΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 
ΚΑΤΣΑΛΙΔΗΣ ΤΑΚΗΣ Φοιτητής, Ψυρή, Αθήνα 
ΚΑΡΟΤΣΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Γουνοποιός, Θεσσαλονίκη 
ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κυτιοποιός, Καλλιθέα 
ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 
ΚΟΒΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Τυπογράφος, Αθήνα 
ΚΟΒΑΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Τυπογράφος - Φοιτητής, Αθήνα 
ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ Ξυλογλύπτης, Βάθη, Αθήνα 
ΚΟΝΔΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ Μηχανικός, κινηματογράφου 
ΚΟΛΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Αγρότης, περιοχή Θεσσαλονίκης 
ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ Ράφτης, Αθήνα 
ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ Σπουδαστής 
ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΜΕΛΙΟΣ Αγρότης, περιοχή Θεσσαλονίκης 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Δημοσιογράφος 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Δικηγόρος, Καλλιθέα 
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ υπάλληλος ΟΛΠ, Θησείο, Αθήνα 
ΚΟΥΡΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Τσαγκάρης 
ΚΟΥΛΑΝΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Φοιτητής, Θεσσαλονίκη 
ΚΟΥΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Ζαχαροπλάστης, Αθήνα 
ΛΑΖΑΡΟΣ Ράφτης, Πειραιάς 
ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ- ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ Φοιτητής 
ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Εμποροϋπάλληλος - Τυπογράφος, Πετράλωνα 
ΛΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Μεταφραστής, Αθήνα 
ΛΟΥΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Τεχνικός Τηλεφωνικής 
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ Υπάλληλος, Αθήνα 
ΜΑΚΡΙΔΗΣ Υπάλληλος, Πειραιάς 
ΜΑΝΙΑΤΌΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Τραπεζικός - Φοιτητής 
ΜΑΡΓΩΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ Ελαιοχρωματιστής, Θήβα 
ΜΑΥΡΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ Τυπογράφος, Πετράλωνα 
ΜΕΓΑΡΙΩΤΉΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ Έμπορος, Καλλιθέα 
ΜΕΪΝΤΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μεταλλεργάτης, Πειραιάς - Δομβραίνα Θηβών 
ΜΕΓΚΛΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ Φοιτητής, Αθήνα 
ΜΕΛΙΔΟΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Εργάτης - Λεωφορεία, Βάθη, Αθήνα 
ΜΗΤΣΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Φοιτητής, Αθήνα 
ΜΙΧΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ - ΜΟΥΓΓΟΣ Σπουδαστής, Θίσβη Θηβών 
ΜΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ελαιοχρωματιστής, Καλλιθέα 
ΜΠΕΛΟΣ ΝΕΣΤΩΡ Ράφτης, Θεσσαλονίκη 
ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Τσαγκάρης, Αθήνα 
ΜΠΗΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Σιδηρέμπορος, Πειραιάς 
ΜΠΙΤΣΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Αγρότης, Πολύγυρος 
ΜΠΟΥΡΑΣ Δ. Φοιτητής 
ΜΠΟΤΖΟΓΙΟΓΛΟΥ ΝΕΛΗ Γιατρός 
ΜΥΤΑΡΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Τσαγκάρης 
ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ I. Καπνεργάτης, Καβάλα 
ΝΙΚΑΙΝΑΣ Εργάτης 
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΕΚΤΩΡ Τραπεζοϋπάλληλος, Πειραιάς 
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Κ. Φοιτητής 
ΝΙΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Φοιτητής 
ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Υπάλληλος ΟΛΠ, Πειραιάς 
ΝΤΟΚΟΣ ΡΩΜΥΛΟΣ Σπουδαστής, Βύρωνας 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΑ Φοιτήτρια, Παγκράτι 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Φοιτητής 
ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Μικροπωλητής - Βιβλιοπώλης, Καλλιθέα 
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Λογιστής, Θεσσαλονίκη 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Τσαγκάρης, Καλλιθέα 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Ράφτης, Θεσσαλονίκη 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ Σπουδαστής, Θεσσαλονίκη 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Σπουδαστής, Θεσσαλονίκη 
ΠΑΡΑΣΧΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Φοιτητής -Τραπεζικός 
ΠΑΡΑΣΧΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Τροχιοδρομικός, Καισαριανή 
ΠΕΡΚΑΝΤΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΚΟΡΑΚΑΣ Καθηγητής Φιλόλογος, Βάθη 
ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μεταλλεργάτης, Πειραιάς 
ΠΗΛΙΤΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ξενοδοχοϋπάλληλος, Πειραιάς 
ΠΙΤΣΑΔΙΩΤΟΥ ΚΟΥΛΑ Φοιτήτρια 
ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ Φοιτητής 
ΠΡΙΓΚΟΥΡΗΣ Καφετζής 
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Καπνεργάτης, Καβάλα 
ΡΑΠΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Οικοδόμος, Πειραιάς 
ΡΑΠΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ στο εξωτερικό 
ΡΗΓΑΣ Τεχνικός Τηλεφωνικής, Αθήνα 
ΡΙΖΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Αρτεργάτης 
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ Πέθανε 20.3.1945 
ΣΗΜΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ Λογοτέχνης, Πειραιάς 
ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ράφτης, Θεσσαλονίκη 
ΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΣ Τσαγκάρης, Αθήνα 
ΣΑΡΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Λινοτύπης, Νέα Σμύρνη 
ΣΑΒΒΑΣ Ράφτης, Νέα Ιωνία 
ΣΙΔΕΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Υπάλληλος, Νέα Ιωνία 
ΣΚΑΦΙΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Μαθηματικός - Υπάλληλος Γκαζιού, Αθήνα 
ΣΜΥΡΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Μυλεργάτης, Πειραιάς, Καλαμάτα 
ΣΤΑΥΡΟΣ οδηγός, Ακομινάτου, Αθήνα 
ΣΟΥΛΑΣ ΤΑΣΟΣ Εργάτης, Αθήνα 
ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Δάσκαλος, Αθήνα 
ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΣ Γ. - ΒΑΣΟΣ Φοιτητής 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΤΣΟΣ Ξυλουργός - Αγρότης, Θίσβη Θηβών 
ΣΤΙΝΑΣ ΑΓΙΣ - ΠΡΙΦΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Λογιστής, Αθήνα, Κέρκυρα 
ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ ΗΛIΑΣ Σπουδαστής, Αθήνα 
ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - ΡΕΓΚΛΑΝ Βαφέας μετάλλων, Πειραιάς 
ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΡΚΑ Θεσσαλονίκη 
ΤΑΚΗΣ Φλώρινα 
ΤΑΜΤΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Τσαγκάρης, Θεσσαλονίκη 
ΤΑΣΣΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Τσαγκάρης 
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΡΗΓΑΣ Έμπορος-Βιοτέχνης, Αθήνα 
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 
ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ζαχαροπλάστης, Αθήνα 
ΤΕΡΙΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ωρολογοποιός, Πειραιάς, Κοκκινιά 
ΤΟΥΡΝΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Τσαγκάρης, Αθήνα 
ΤΟΥΡΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΟΥΡΤΗ ΜΑΡΙΑ Εργάτρια, Αθήνα, Πέθανε 11.4.1945 
ΤΡΙΜΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Τραπεζικός, Πετράλωνα 
ΤΣΑΚΝΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ-ΜΙΡΚΑ Θεσσαλονίκη 
ΤΣΑΚΑΛΟΠΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Ξυλουργός, Πολύγωνο 
ΤΣΑΪΛΑΣ Φοιτητής 
ΤΣΑΝΤΑΣ Εργάτης 
ΤΣΟΥΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Αθήνα-Τρίπολη 
ΤΣΟΛΚΑΣ ΑΛΕΚΟΣ Υπάλληλος, Αθήνα, Αϊ-Γιάννης, Δάφνη 
ΤΖΑΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ αρτεργάτης, Αθήνα 
ΦΑΡΜΑΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δικηγόρος, Αθήνα 
ΦΛΕΣΣΑ ΚΑΙΤΗ Δικηγόρος, Πετράλωνα 
ΦΙΛΗ ΟΥΡΑΝΙΑ - ΝΙΤΣΑ Φοιτήτρια, Πλ. Αττικής 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Μεσολόγγι 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ (αδελφός του) 
ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Σπουδαστής, Αμφιάλη 
ΧΑΤΖΉΪΑΚΩΒΟΥ ΚΩΣΤΑΣ Ράφτης, Αθήνα 
ΧΑΤΖΗΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Επαγγελματίας, Λογοτέχνης, Παγκράτι 
ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ - ΛΙΑΜΗΣ Αγρότης, Θίσβη, Θηβών 
ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ Φοιτητής 
ΧΙΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σχεδιαστής υποδημάτων 
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Φοιτητής 
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ γυναίκα του 
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ Τσαγκάρης, Αθήνα 
ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ Τσαγκάρης, Αθήνα 
ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΣΛΟΒΟΣ Ξυλουργός, Αθήνα 


Οι τροτσκιστές είναι από τις ελάχιστες ομάδες στην Ιστορία που έζησαν και επιβεβαιώθηκαν. Μια μικρή, απέραντα μικρή μειοψηφία που κράτησε ζωντανές ορισμένες επαναστατικές ιδέες. Πολλές φορές με ανεξήγητη δύναμη, ενώ άλλα μεγαλύτερα ρεύματα έσβησαν, διαλύθηκαν. Από τη συνεχή μελέτη που έκαναν πίστευαν ότι θα δικαιωθούν. Έζησαν και το είδαν στη μεγάλη χώρα όπου έγινε η επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο. Κι αν ακόμα πισωγυρίσει, ακόμα μια φορά, για ένα διάστημα, τώρα είναι σίγουρο ότι οι αναλύσεις σε γενικές γραμμές ήταν σωστές. Τιμή ανήκει σε εκείνους που κράτησαν αυτή την παράδοση. Πολλοί σκοτώθηκαν, άλλοι έμειναν πίσω, μερικοί κουράστηκαν, νέοι τους αντικατέστησαν. Ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ. Όμως είναι σίγουρο ότι είχαν δίκιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si