Κυριακή, Μαρτίου 05, 2017

36

Επί τροχάδην.

Σαν σήμερα, 5 Μαρτίου 1953, πεθαίνει ο Στάλιν, πιθανότατα δηλητηριασμένος με warfarin.

Ήδη ένα χρόνο πριν το θάνατό του, είχε κυνηγήσει κάτι γιατρούς με το πρόσχημα πως ήθελαν να δηλητηριάσουν τον ίδιο και άλλους σοβιετικούς ηγέτες προκειμένου ν' αλλάξουν την πορεία του σοβιετικού κράτους. Επειδή πολλοί από τους κυνηγηθέντες γιατρούς ήταν Εβραίοι, πολλοί θεωρούν πως η υπόθεση δεν ήταν κάτι περισσότερο από μια μία αντισημιτική παράνοια του Στάλιν.

Όπως και να'χει, 5 Μαρτίου του 1953 ο Στάλιν πεθαίνει.

36 χρόνια μετά την Οκτωβριανή επανάσταση.

Την επιτυχή έκρηξη της οποίας, είχε με αξιοσημείωτη ακρίβεια προβλέψει ο Μαρξ από το 1881. Δηλαδή 36 ολόκληρα χρόνια πριν το 1917.

Τι θαυμαστή περίπτωση αυτός ο Μαρξ...

Από το 1845 που έκοψε τους δεσμούς του με τους κύκλους των Χεγκελιανών και ασχολήθηκε με τα ζητήματα της επανάστασης, έφαγε δεκαετίες πιστεύοντας ότι η επανάσταση θα ξεσπάσει σε κάποια δυτική βιομηχανική χώρα. Και του πήρε 36 χρόνια, χρειάστηκε δηλαδή να φτάσει στο 1881 για να εννοήσει πως εν τέλει ήταν πιο πιθανό η επανάσταση να ξεσπάσει στη Ρωσία παρά σε Γερμανίες και Γαλλίες.

Αχ, ο καημένος, πόση λύπη θα ένιωθε αν ήξερε πως ναι μεν 36 χρόνια μετά τη πρόβλεψή του θα ξεσπούσε όντως η ρώσικη επανάσταση, όμως 72 χρόνια μετά την πρόβλεψή του, δηλαδή 36 χρόνια μετά την επανάσταση θα πέθαινε η εμβληματικότερη μορφή της σοβιετικής πορείας... Και, επιπλέον, πόση οδύνη θα ένιωθε αν μάθαινε πως 36 χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν, το καθεστώς θα κατέρρεε...

Πλήθη Μοσχοβιτών πορεύθηκαν σήμερα προκειμένου ν' αφήσουν ένα λουλούδι
στη μνήμη του Στάλιν
Το ένα λουλούδι που λέγαμε

Αυτά.

1 σχόλιο :

Mi-la-re,
mi-la-re-si