Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2007

ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΑΙΟΥ ΓΩΝΙΑ
Κατά κάποιον τρόπο, αυτό το ποστ αποτελεί συνέχεια του αμέσως προηγούμενου. Δηλαδή, συνεχίζω να τα έχω παρμένα στο κρανίο, εξαιτίας της βλακείας, της αμορφωσιάς και της ηλιθιότητας εκατομμυρίων συνελλήνων, που έχοντας κάνει τη θρασύτητα σημαία τους, δεν έχουν ιερό και όσιο, δυστυχώς...

Χτες, σερφάροντας στο ίντερνετ, συνάντησα ένα χαρακτηριστικό δείγμα βλακείας. Βέβαια έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από τότε που δημοσιεύτηκε, αλλά αξίζει τον κόπο να το προσέξουμε:

Στο φόρουμ του χεζοτέρικα, ένας αγράμματος και ανιστόρητος -φέρων το κωδικό όνομα "Vril"- βρήκε το θράσος να γράψει τα εξής:

Και ένα κερασάκι για το τέλος.

Κάπου στην Αθήνα, μεταξύ Νέου Κόσμου και Κουκακίου, υπάρχει μια λεωφόρος που λέγεται Λαγουμιτζή . Ξέρετε τι είναι ο Λαγουμιτζής και του αφιέρωσαν ολόκληρη λεωφόρο ? Για δείξτε μου τη Λεοφώρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα, έτσι γαι να συγκρίνουμε λίγο τη σημασία του Λαγουμιτζή, που του απέδοσαν και κεντρικότατη λεωφόρο... !

Ο Λααγουμιτζής ήταν αυτός που έσκαβε τα λαγούμια κάτω από τα κάστρα, που στη συνέχεια έβαζαν πυρίτιδα για να το ανατινάξουν.
Και ποιό κάστρο ήθελε να ανατινάξει ο λαγουμιτζής ?

Μα φυσικά, την Ακρόπολη των Αθηνών. Είπατε τίποτα ?

Τιμάμε αυτόν που πήγε να ανατινάξει το 1827 τον Παρθενώνα.... !

Δέστε λοιπόν ποιούς τιμάμε σήμερα και πάρτε τα συμπεράσματά σας
.

Τι συμπεράσματα να βγάλουμε ρε ταραμά?
Τι συμπεράσματα να βγάλουμε ρε τούβλο, ρε τενεκέ ξεγάνωτε, ρε ανίερε κόπανε, που τολμάς να μιλήσεις για το Λαγουμιτζή... Να μιλήσεις για το Λαγουμιτζή ΕΣΥ, ο εκ γενετής υπήκοος και υποτελής του κάθε Μεγαλέξαντρου... Να μιλήσεις για το Λαγουμιτζή ΕΣΥ ο ανιστόρητος κάφρος...

Αλλά ας ηρεμήσω και ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

"Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερομενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα" (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)
Περί τίνος πρόκειται?
Ο Παυσανίας, τα παλιά τα χρόνια, στη διάρκεια της περιηγήσεώς του στην Αττική, έχει πάει και στο Μαραθώνα. Οι κάτοικοι του Μαραθώνα του αφηγούνται μια παράξενη ιστορία, την ιστορία του Εχετλαίου. Του λένε δηλαδή, ότι κατά τη διάρκεια της μάχης του Μαραθώνα, ξαφνικά και από το πουθενά, έσκασε μύτη ένας τυπάκος με φάτσα και συμπεριφορά κάθε άλλο παρά μεγαλοπρεπή. Ίσα-ίσα, σαν απλός αγρότης έμοιαζε.
Ο τυπάκος αυτός, ο αγρότης, κράταγε στα χέρια του ένα άροτρο, και με αυτό το άροτρο άρχισε να κοπανάει τους Πέρσες δίχως να καταλαβαίνει Χριστό, και το εντυπωσιακό είναι ότι με αυτό το αυτοσχέδιο όπλο΄κατάφερε να ξεκάνει κάμποσους. Αργότερα, όταν η μάχη τελείωσε, ο τυπάκος ο αγρότης εξαφανίστηκε τόσο αθόρυβα, όσο αθόρυβα είχε εμφανιστεί. Είχε κάνει το καθήκον του προς την πατρίδα, και αποσύρθηκε σεμνά. Δε γούσταρε τιμές και ταρατατζούμ.
Οι Αθηναίοι βέβαια είχαν μείνει με την απορία "ποιός στην ευχή ήταν αυτός ο τυπάκος που του είχαν δώσει το παρατσούκλι "Εχετλαίος" (εχέτλη λεγόταν η λαβή του αρότρου). Πήγανε λοιπόν στο μαντείο και ρώτησαν "ποιός στα κομμάτια ήταν ο εχετλαίος". Το μαντείο δεν τους απάντησε ΠΟΙΟΣ ήταν, αλλά τους απάντησε ΤΙ ήταν ο εχετλαίος: Ήταν ένας ήρωας, και σαν ήρωα έπρεπε να τον τιμούν! Επειδή, άμα τιμούν τους ανιδιοτελείς ήρωες, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό η τιμή προς τους ήρωες να γεννήσει, να δημιουργήσει κι άλλους ανιδιοτελείς ήρωες. Έτσι πάει το πράγμα. Κάτι ήξερε ο θεός που τους απάντησε έτσι!

Αλλά ας αφήσουμε τον Εχετλαίο και τη μάχη του Μαραθώνα.
Και ας περάσουμε στον Λαγουμιτζή.
Κώστα τονε λέγανε. Αυτό είναι το μόνο που ξέρουμε με σιγουριά.
Ούτε επώνυμο, ούτε καταγωγή, ούτε τίποτα. Κάποιοι λένε πως λεγόταν Χορμοβίτης, άλλοι λένε πως λεγόταν Νταλερόπουλος, άλλοι λένε άλλα. Κανένα στοιχείο γι' αυτόν δεν είναι σίγουρο.
Ο τύπος δεν είχε άροτρο σαν τον εχετλαίο. Λαγούμια ήξερε να φτιάχνει. Και ήταν μάστορας στο να φτιάχνει λαγούμια. Εκείνη την εποχή, η κατασκευή λαγουμιών ήταν μεγάλη υπόθεση στον πόλεμο... Αποτελούσαν βασικό όπλο τόσο για αυτούς που πολιορκούσαν μια πόλη, όσο και για τους πολιορκούμενους.

Ο Λαγουμιτζής λοιπόν, εμφανίζεται από το πουθενά κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Η τέχνη του είναι μια από τις βασικές αιτίες που το πολιορκημένο Μεσολόγγι βάστηξε τόσο πολύ. Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, εμφανίζεται μυστηριωδώς πάνω στην πολιορκημένη Ακρόπολη. Είμαστε στο 1826, η Ακρόπολη πολιορκείται από τον Κιουταχή, και είναι ζήτημα μεγίστης στρατηγικής σημασίας να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Για το σκοπό αυτό, για να μην πέσει η Ακρόπολη, οργανώθηκε ολόκληρη η εκστρατεία που κατέληξε στη φονική μάχη του Αναλάτου, που την ανέφερα σε προηγούμενο ποστ.
Ε, το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Λαγουμιτζής ήταν πάνω στην Ακρόπολη, και με τα λαγούμια του ξέσκιζε τους Τούρκους!
Ας δούμε το σκηνικό, όπως το περιγράφει ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του:
Όταν κολλήσαμεν εις το κάστρο, βαστούσαμεν και τον μαχαλά της Πλάκας ως την Αρβανίτικη πόρτα. Από κάτου το κάστρο εις τα σπίτια ήταν μία εκκλησία και της έδεσε λαγούμι ο αθάνατος περίφημος Κώστας Λαγουμιτζής, γενναίος και τίμιος πατριώτης – και με την τέχνη του και με το ντουφέκι του ως λιοντάρι πολέμαγε διά την πατρίδα. Ήμαστε μαζί κι’ αγωνιζόμαστε ως αδελφοί νύχτα και ημέρα και δουλεύαμεν με τους ανθρώπους, τους αγαθούς Αθηναίους και φκειάναμεν τα λαγούμια· και ήμαστε όλοι πάντα αγαπημένοι κ’ ενωμένοι. Εις το Μισολόγγι και παντού αυτός ο γενναίος άντρας θάματα έχει κάμη. Πατρίδα, του χρωστάς πολύ αυτεινού του αγωνιστή. Θησαυρούς τού δίνει ο Κιτάγιας να γυρίση· διά σένα, πατρίδα, όλα τα καταφρονεί.

Και πιο κάτω:
Τότε οι καϊμένοι οι Έλληνες με λυπήθηκαν πολύ· πολέμησαν γενναίως, διώξαν τους Τούρκους από τη ντάπια μας και τους έβαλαν όλους εις της καμάρες· και ντουφεκούσαν εις το κάστρο. Τότε βήκε ο Λαγουμιτζής και ήρθε ’σ εμάς· με ηύρε ’σ αυτείνη την κατάστασιν. Μου είπε να μείνη αυτός εκεί, να κολλήσω εγώ εις το κάστρο να με δέση ο γιατρός. Του είπα: «Σύρε μέσα. Αν πεθάνω εγώ, το κάστρο δεν χάνεται· αν πεθάνης εσύ, χάνεται».

Ίσως πρέπει να βγάλουμε μαλάκα και το Μακρυγιάννη...

Μετά την απελευθέρωση, τα ίχνη του λαγουμιτζή χάνονται, ακολουθώντας τα ίχνη του εχετλαίου. Είχαν κάνει το καθήκον τους προς την πατρίδα οι άνθρωποι, και δε γουστάριζαν φανφάρες και ταρατατζούμ. Αποσύρθηκαν σεμνά. Ο Καμπούρογλου μένει εκστατικός μπροστά στο γεγονός της επιστροφής του λαγουμιτζή στην ανωνυμία. Όσοι ασχολήθηκαν με την περίπτωση, δεν κρύβουν το θαυμασμό τους.

Το ελληνικό κράτος, παίρνοντας γραμμή από τα ρηθέντα του θεού, τα σχετικά με τον εχετλαίο, αφιέρωσε στον λαγουμιτζή έναν δρόμο, που (όχι παραδόξως) αποτελεί συνέχεια της οδού "Μάχης Αναλάτου".

Μόνο ο στόκος, ο ντενεκές ο ξεγάνωτος, ο νεοέλλην κάφρος με το ψευδώνυμο "Vril" στο φόρουμ του χεσοτέρικα, δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή την απλή αλήθεια... Οπαδός και υπήκοος του Μεγαλέξανδρου γεννήθηκε, οπαδός και υπήκοος θα πεθάνει.
Αυτό του αξίζει......

11 σχόλια :

  1. Το ψευδώνυμο του σαντζικίου που το έχω ικανό να γράψει ότι ο 'Ελγιν απέσπασε τα γλυπτά του Παρθενώνα για να τα στείλει στο εργαστήριο συντήρησης που είχε στην Σκωτία, υποδηλώνει κάτι λίαν ανησυχητικόν:

    Σύμφωνα με τον έγκυρον ερευνητή και θαμώνα του τιμημένου ΑΕΚτζή Χαρδαβέλλα, κ.κ.κ. Φουράκη Σαβαώθ,
    οι Βρύλ είναι υποχθόνιοι καλικαντζαραίοι που εξέρχονται από τρούπες στα μαγευτικά Βριλήσσια!

    Ναι, ναι, το φόρουμ χέζωτέρικα προσφέρεται δι’ ανθρώπους με ανήσυχο και ερευνητικό πνεύμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ...

    ΧΩΝΕ ΤΑ, ΠΕΡΙΚΑΛΛΕ, ΧΩΝΕ ΤΑ,

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρά τα καλά σου λόγια και τον αυτολιβανισμό σου σε Ανώτερο Κριτή των πάντων, δε μας απάντησες όμως στο επίμαχο θέμα.

    Ο Λαγουμιτζής θα ανατίναζε τον Παρθενώνα, έτσι δεν είναι ? Δεν τρέχει και τίποτα.... ο Παρθενώνας είναι...

    Σε ευχαριστώ για κατατοπιστικά σου λόγια, αλλά να σου θυμίσω, ότι το πάθος τυφλώνει. Χαίρομαι όμως που το αποτελείς "Χεζοτέρικα" :D

    O "κάφρος" όπως με αποκαλείς. Προσπάθησε ΕΣΥ τουλάχιστον να γίνεις καλύτερος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έγραψες Vril πως:
    "....δε μας απάντησες όμως στο επίμαχο θέμα.

    Ο Λαγουμιτζής θα ανατίναζε τον Παρθενώνα, έτσι δεν είναι ? Δεν τρέχει και τίποτα.... ο Παρθενώνας είναι..."


    Και όμως, Vril, και όμως... Απάντησα ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ στο επίμαχο θέμα.

    Συνεχίζεις να τα έχεις μπερδεμένα!
    Είναι σαφές στο ποστ μου, ότι ΟΧΙ! Νάϊν.
    Νο.
    Νιετ.
    Ουχί.
    Όσκε.
    Ο Λαγουμιτζής ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΕΝΟΗΘΗ (έστω και μόνο ως απλή σκέψη) "να ανατινάξει τον Παρθενώνα".
    Αντιθέτως, τον υπερασπίστηκε λυσσασμένα και σεμνά, τόσο με τα λαγούμια όσο και με το ντουφέκι του.

    Το "κάστρο" που αναφέρει ο Μακρυγιάννης, ήτοι το "κάστρο που θα εχάνετο χωρίς τον Λαγουμιτζή", συμβαίνει να είναι η Ακρόπολις των Αθηνών, επί της οποίας συμβαίνει να βρίσκεται ο Παρθενών.
    Και όλες (μα όλες, ήτοι εντελώς όλες) οι ιστορικές πηγές, ακριβώς αυτό λένε: Ότι η υπό των Τούρκων πολιορκούμενη Ακρόπολις, άντεξε όσο άντεξε εξαιτίας του Λαγουμιτζή.

    Τώρα εσύ που το βρήκες ότι ο Λαγουμιτζής θα ανατίναζε τον Παρθενώνα, ειλικρινά το αγνοώ... Αν και υποψιάζομαι ότι ΔΕΝ το βρήκες κάπου, τουλάχιστον όχι σε ιστορική πηγή. Α-πο-κλεί-ε-ται να το βρήκες σε ιστορική πηγή.

    Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για "πάθος που τυφλώνει", αλλά πρόκειται για "ιερή αγανάκτηση", που με καταλαμβάνει κάθε φορά που βλέπω να κακοποιείται η ιστορία.

    Και ειδικότερα η ιστορία των αγνών και άδολων ηρώων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξαναψάχνοντάς το, δυσκολεύτηκα να το βρω ακριβώς όπως το είπα σε ιστορική πηγή. Προφανώς να το διάβασα κάπου, κάπου που δε θυμάμαι, όπου δεν τηρήθηκε και τόσο η ιστορική αλήθεια. Εν κατακλείδι, σε ευχαριστώ που έμαθα κάτι παραπάνω.

    Τώρα, ότι αφορά τους χαρακτηρισμούς σου και το ύφος σου, πιστεύω ότι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα πράγματα από το να υποδαυλίζεις τις γνώσεις σου με τις δυσανάλογες εκφράσεις σου.

    Με εκτίμηση,

    Ανδρέας "Βρίλ"

    (καμία σχέση με μικρά πράσινα ανθρωπάκια -αμα θες, ψάξε το!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η "πληροφορία" κυκλοφορεί σε κάποιο πόνημα περί Κούφιας Γης και δεν συμμαζεύεται. Ο προαναφερόμενος τενεκές έχει προσπαθήσει να κάνει καριέρα στα φόρουμ διαπραγματευόμενος αυτό το θέμα και χρησιμοποιώντας ακριβώς το "δυσανάλογο" ύφος που τόσο τον έτσουξε διότι αποκάλυψε την μνημειώδη του ανεπάρκεια και άγνοια εξαιτίας τής οποίας απέτυχε παταγωδώς να προμοτάρει τον εαυτό του ως δελφίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κρύψου πίσω από την "ανωνυμία" σου ανθρωπάκι, κοιμήσου και ονειρέψου τι θα ήθελες να είσαι, μια που εκτός Διαδυκτύου δεν είσαι και πολλά πράγματα...

    Έχεις την αμέριστη συμπόνοια και λύπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδιά, ότι τόσα χρόνια μετά θα θεωρούμουν απόγονος καταστροφέα της Ακροπόλεως δεν το περίμενα..ούτε ληστοσυμμορίτης να ήμουν!
    Όποιος πάντως να ενημερωθεί "αρμοδίως" είμαι στη διάθεση να το πράξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. !!!!!! ¨
    Όντως τυγχάνεις απόγονος, φίλε Νίκο Λαγομιτζή?
    !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si