Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2007

ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΕ ΦΡΟΥΦΡΟΥ ΚΙ ΑΡΩΜΑΤΑ...

Την είδηση την αλίευσα από την προχτεσινή"Καθημερινή".

Αυξημένο τηλεοπτικό χρόνο στα μικρά κόμματα αλλά και αυξημένη κρατική επιδότηση, προκειμένου να διεξάγουν αρτιότερα τον προεκλογικό τους αγώνα αποφάσισε να παραχωρήσει χθες η Διευρυμένη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών στη δεύτερη και τελευταία σύσκεψή της πριν την διεξαγωγή των εκλογών. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη μετά από εκτενή συζήτηση, τα 10 κόμματα που θα κατεβάσουν συνδυασμούς στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας, θα μοιραστούν 440.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα τα λάβουν από την «πίτα» των 5 κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα 440.000 ευρώ που θα δοθούν στα μικρά κόμματα αφαιρούνται εν ολίγοις από τα 11 εκατομμύρια ευρώ που εδόθησαν στα «κοινοβουλευτικά» κόμματα από την Πολιτεία για την κάλυψη των αναγκών της προεκλογικής τους εκστρατείας. Προκύπτει λοιπόν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 3,1% αφαιρείται από την αρχική επιδότηση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και η προεκλογική εκστρατεία των μικρών κομμάτων. Βεβαίως καθίσταται εμφανές ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν αμέσως μετά τις εκλογές με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα.

Σχόλιο και υπολογισμός του Περίκαλλου:
Πιθανολογώ βάσιμα, ότι και τα 10 κόμματα για τα οποία γίνεται λόγος, αθροιστικά δεν πρόκειται να πάρουν περισσότερο από 3%. Θα επιθυμούσα να πάρουν παραπάνω, αλλά το βλέπω από χλωμό έως πολύ χλωμό!

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Αν στο 3% αντιστοιχούν 440.000 ευρώ,
και με δεδομένο ότι το 3% σημαίνει 220.000 ψήφους περίπου,
αυτό σημαίνει ότι κάθε ψήφος στα "πολύ μικρά" κόμματα, τα χρηματοδοτεί με 2 ευρώ.

Σκέφτομαι, στις επόμενες εκλογές, να βρω ξερωγώ 50-100 φιλαράκια και να φτιάξω κόμμα. Αφού θα ψηφίσουμε που θα ψηφίσουμε, τουλάχιστον ας ψηφίσουμε τους εαυτούς μας, και μάλιστα με το αζημίωτο (θα πληρωθούμε 2 ολόκληρα ευρώ επειδή θα ψηφίσουμε τον εαυτό μας).
Που ξέρεις? Μπορεί να βρεθούν καμιά χιλιάδα ή δυο χιλιάδες νοματαίοι και να μας ψηφίσουν, να βγάλουμε και μεροκάματο από την όλη φάση!

Δεν είναι κι άσχημα, δεδομένης της ανεργίας που υπάρχει στις μέρες μας...
(Χώρια που σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει και το σλόγκαν του τζόκερ: "Κι αν σου κάτσει" και εκλεγείς βουλευτής? Βέβαια το να εκλεγώ εγώ βουλευτής, ακούγεται (και είναι) σενάριο επιστημονικής φαντασίας... Αλλά το να βγει μεροκάματο μέσω των εκλογών, ακούγεται άκρως ρεαλιστικό και ενδιαφέρον)!!!

2 σχόλια :

  1. Κοίτα, ως μέλος πολύ μικρού κόμματος, ξέρω πως αυτή τη στιγμή δικαιούνται την επιδότηση κόμματα τα οποία έχουν «αποσπάσει» 1,5% στις εκλογές.

    Το να παίρνει επιδότηση ένα κόμμα το οποίο δεν είναι μέσα στη Βουλή, για μένα είναι θεμιτό αφού βοηθά τα μικρά κόμματα να προβληθούν.

    Από τη στιγμή όμως που ένα κόμμα μπαίνει στη Βουλή, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κρίνεται από το έργο του. Η επιδότηση είναι περιττή. Για να μην πούμε για τα μεγαλύτερα κόμματα και τους πόρους τους από τους πολυάριθμους υποστηρικτές τους.

    Οπότε, για μένα, η επιδότηση θα έπρεπε να περιορίζεται στα κόμματα που παίρνουν από 0,3% (δηλ. θα εκλέγανε βουλευτή αν είχαμε απλή αναλογική) μέχρι το όριο για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση - το οποίο θα έπρεπε να καταργηθεί, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Jean-lyc, το 1,5% που αναφέρεις έχει να κάνει με την τακτική επιδότηση των κομμάτων. Εδώ μιλάμε για την έκτακτη, εκλογική επιχορήγηση στα κόμματα. Αυτή δίνεται χωρίς να υπάρχει κάποιο ποσοστό-όριο, απ' όσο ξέρω. (Η λογική είναι πως τους επιστρέφεται ένα μέρος των εκλογικών τους εξόδων).

    Τώρα, το αν θα έπρεπε να δίνεται η οποιαδήποτε κρατική επιδότηση σε κόμμα, είναι συζητήσιμο.
    Από τη μια είναι σωστό πως η κρατική επιδότηση βοηθά (μπορεί να βοηθήσει) την πολυφωνία, από την άλλη όμως, προσωπικά αμφιβάλλω αν το κράτος (από τη φύση του) έχει διάθεση να βοηθήσει την πολυφωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si