Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2008

ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗ ΜΕΡΑ
(το γιατρό ΔΕΝ τον κάνουν πέρα)

Πέρσι το κατακαλόκαιρο που τραβιόμασταν να πάμε στο νέο μουσείο της αρχαίας Ήλιδας, την είχα υποψιαστεί τη φάση. Εμείς κι εμείς ήμασταν, και ήταν ολοφάνερο ότι στο μουσείο είχε καιρό να πατήσει επισκέπτης. Άλλωστε, όση ώρα κάτσαμε εκεί (και κάτσαμε πολύ) δεν φάνηκε ψυχή ζώσα -πλην των υπαλλήλων.
Αλλά δεν φανταζόμουν ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα μπορούσε να είναι τόσο απογοητευτικά μικρός όσο είναι...

Προ ημερών, στις 19 του Ιούλη, ένας επίσημος πρόσωπος επισκέφτηκε το εν λόγω μουσείο: Ο Μιχάλης Λιάπης, υπουργός πολιτισμού.
Αντιγράφω από την εφημερίδα "Πατρίς" του Πύργου:
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μουσείο έχει 1000 με 1500 επισκέπτες το χρόνο, κάτι το οποίο καυτηρίασε ο κ. Λιάπης τόσο στη συζήτηση που είχε με την κα Χατζή, την κα Βικάτου και τους άλλους παριστάμενους, όσο και στις δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης ανέφερε: «Το μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας είναι ένα μουσείο σύγχρονο, έχει πολύτιμα μνημεία που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και ασφαλώς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει όμως και οι τοπικές κοινωνίες να κάνουν μία διαφημιστική καμπάνια, γιατί η επισκεψιμότητα αυτού του μουσείου, για το οποίο επενδύθηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ από την Ελληνική Πολιτεία, είναι μηδενική. Έχουμε πάρα πολύ λίγους επισκέπτες και αυτή είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας. Το χρέος μας εμείς ως Υπουργείο Πολιτισμού το κάναμε, χρειάζεται λοιπόν να ανοίξουμε τις πόρτες και στο ευρύτερο κοινό, να γνωρίσει τη σημασία και την αξία αυτού του μουσείου για να υπάρχουν και οι αντίστοιχες αποσβέσεις. Υπάρχει μία στρέβλωση λοιπόν, την οποία πρέπει να διορθώσουμε».


Κι έτσι επιβεβαιώθηκε αυτό που ψυλλιαζόμουν:
Ότι στο νέο μουσείο της Ήλιδας δεν πατάει ψυχή... Διότι 1000-1500 επισκέπτες το χρόνο, σημαίνει 3-4 επισκέπτες τη μέρα.
Και είναι κρίμα, διότι που να πάρει η ευχή, τα εκθέματα περιλαμβάνουν μέχρι και μια αρχαία βελόνα. (Δεν είναι συγκινητικό να βλέπεις μια αρχαία βελόνα?)

Να πάτε βρε!
Να πάτε και στην Ήλιδα, να πάτε και στο μουσείο το νέο, να πάτε και στο μουσείο το παλιό! Τι στην ευχή? Για εσάς τα φτιάξανε, στο φινάλε...
Να πάτε, μπας και κάνει καμιά απόσβεση το κράτος, που λέει και ο υπουργός μας.
Αλλά να πάτε και για έναν άλλο λόγο: Μπας και ξυπνήσει καμιά μνήμη εντός σας.
(You never know)...

6 σχόλια :

  1. Μετά από τέτοια προτροπή. Θα πάμε. Στην πρώτη ευκαιρία θα πάμε.

    Κάλο καλοκαίρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξηνταβελόνηδες, ε, εξηνταβελόνηδες! (Κολλάει με την αρχαία βελόνα). Πάντε στο μουσείo ωρέ!

    Φοβερό το βάνερ δια την ορθοδοξίαν μας!

    Καλά τα είδωλα και τα συγγράμματα των εθνικών, αλλά η αλήθεια βρίσκεται στο τρίμμα από την κορνίζα της εικόνας της +Αγίας Καρολίνης+ της Κλυφτιώτισας.

    Κατησχέθη πάραυτα!

    ΕυχαρισΘώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Den xero an eimai periergi ego i to paizo pseftokoultouriara. Pantos stis fetines ekdiloseis stous Delfous den brika oute ena (1) atomo na pame sto theatro! Kai den ehei na kanei me tin prosopikotita mou (kakie eimai sigouri pos afto skeftikes!) giati me ta idia atoma bgainoume poli sihna. Mia mera eno den eithelan na mame sto theatro me kalesane na pame gia 'fa'i''!
    To korifaio itan pos mou zitithike na fero kai to programma an telika pigena moni mou. Profanos gia na to baloun sto saloni gia na blepoun oi episkeptes.
    Oso gia ta mouseia iparhoun Delfiotes oi opoioi den ehoun paei POTE na episkeftoun to mouseio. kapoies fores anarotiemai an politismos=Thodi s'afti ti hora (stin eparhia toulahiston). apo tin alli borei apla na eimai mia spastiki xanthia pou den ehei kati kalitero na kanei apo to na grafei sentonia se xena blogs!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε συ ξανθούλα,μαρέσεις,αλλά γράφε χαλκιδιώτικα να γίνουμε τακίμια,θέλεις;
    βάλθηκες να βγούμε στα βουνά με αυτά που ακούμε,τα ωραία.τα πολύ εύμορφα Πρκλε;
    αν είναι να πάτε στο μουσείο,να περάσετε να καταυλειστείτε στο μελισσοκομείο,μετά είναι και η Εφύρα,κάτι μυκηναικά θολωτά.
    Αυτόννοε,λύσσαξες,αλλά φίλε μου έτσι ναι,έτσι πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. * Πίκο, σοβαρά, αν σε φέρει από εκεί ο δρόμος σου, πήγαινε, ψυχικό θα κάνεις, ίσως έχουν να δουν άνθρωπο καμιά βδομάδα...

    *Δι' αυτόν τούτον είναι τα βάννερς, ω, συντρόφιμε Πόλσε:
    Διά να κατάσχονται! :-)

    *Offshore, είναι όντως ανησυχητική η απέχθεια των συμπατριωτών μας προς τη σκέψη... Αλλά το να υπάρχουν Δελφιώτες που δεν έχουν πάει στο μουσείο των Δελφών...
    Ε, αυτό με κουφαίνει σαν πληροφορία, εφόσον στο συγκεκριμένο χώρο, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μαγευτεί κανείς...
    (Βρε λες απλώς να μη θέλουν να μαγευτούν? Να φοβούνται τα μάγια?)

    *Λας, συμφωνώ και επαυξάνω με την ιδέα για στάση στο μελισσοκομείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε σεις, περίμενα το δώρο για να κάνω service στο αμάξι. Άμα περισσέψουν λεφτά για μπιτζίνα, να το οργανώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si