Τετάρτη, Απριλίου 20, 2011

ΑΠ' ΤΗ ΒΛΑΣΑΡΟΥ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ
-μέσω αρχαίας αγοράς


Άϊ ρε συμπαγείς φίλοι μου, πόσα θα έχουνε δει τα ματάκια σας τόσους αιώνες...

Πόσες ρεμούλες και μίζες θα έπεσαν προκειμένου να εγκριθούν τα κονδύλια που απαιτούνταν για να σας περιφράξουν σαν τα ζώα του τσίρκου, πόσοι πονεμένοι, πόσοι εξεγερμένοι θα σας είπαν "βοηθήστε και σεις ρε μαστόρια" γεννώντας έτσι καταστάσεις απρόβλεπτες και αντίθετες προς τη φαινομενική ροή της ιστορίας, πόσα ζευγαράκια θα ορκίστηκαν αιώνια αφoσίωση ενώπιόν σας, πόσοι επιτάφιοι της παναγιας της Βλασαρούς θα πέρασαν μπροστά σας με δέος, πόσοι γειτόνοι θα σας σκυλόβρισαν όταν έμαθαν ότι εξαιτίας σας απαλλοτριώνονται τα σπίτια τους επειδή κάτι τρελλοί Αμερικάνοι αποφάσισαν να σκάψουν τη γειτονιά, πόση χαρά θα κάνατε όταν μάθατε αφενός ότι θα πέσει η γαμημένη η περίφραξη κι αφετέρου ότι θα βγουν στο φως κι άλλα ηλικιωμένα αδέρφια και ξαδέρφια σας, πόσο θα λυπηθήκατε όταν είδατε τα ηλικιωμένα αδερφοξαδέρφια σας να είναι εν τέλει λιγοστά και τραγικά σακατεμένα, πόσο θα ελπίσατε ότι τώρα που αφυπνίστηκε η άλλη πλευρά του Ολύμπου θα είναι φυσιολογικό να αποχτήσετε εγγονάκια...

Σ' αυτό το τελευταίο, βέβαια, δεν είστε εντελώς παράλογοι: Η ρίζα της λέξεως "αρχαίος" είναι η λέξη "αρχή". Αρχαίος, αυτός που γεννήθηκε πιο κοντά στα χρόνια της αρχής, του ξεκινήματος. Τα ξέρετε, φαντάζομαι. Κι όταν κάποιος μιλάει για αρχαίους, αναπόφευκτα αναγνωρίζει την ύπαρξη συνεχιστών, σύγχρονων. Εγγονάκια, δηλαδή.

Τώρα βέβαια είστε τυχεροί ρε μπαγάσηδες που δεν περπατάτε κι έτσι δε μπορείτε να έρθετε να σας πάω μια βόλτα μέχρι το Χίλτον, να θαυμάσετε έναν εγγονό συνεχιστή σας: τον Δρομέα, που είναι (κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά) τζαμάτη κατασκευή. Αν τον βλέπατε, θα σκάβατε -παρ' όλη την ακινησία σας- ένα λάκκο για να ξαναχωθείτε μέσα μαζί με τ' αμπελόφυλλά σας και με τα ωραία σας, προκειμένου να γλιτώσετε από το ζόμπι.


Γι' αυτό σας λέω φίλοι μου, μη μου κρατάτε κακία που ενώ θαυμάζω εσάς τους αρχαίους, διατηρώ για τον εαυτό μου το δικαίωμα να είμαι αναρχικός -ο υποστηρικτής μιας ζωής χωρίς αρχή. Δεν έχει να κάνει με σας τους αρχαίους. Με τον εκτρωματικό εγγονό σας το δρομέα έχει να κάνει: δεν θέλω να υπάρξουν εγγονάκια του. Σαν πολύ και σαν πολλοί μας έχουν τρέξει ίσαμε τώρα, θαρρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si