Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2012

Pany, yeah!!!

Πήγαμε λοιπόν χτες, Κυριακή, στο Μαρούσι Πλάζα και είδαμε την απολογία του Σωκράτη θεατροποιημένη από το Ραδάμανθυ Αναστασάκη, με το Ραδάμανθυ στο ρόλο του Σωκράτη.

Καλά ήταν (έχοντας πάντοτε, βέβαια, στο μυαλό, ότι το καλό είναι ο εχθρός του καλύτερου) και αναμφιβόλως είναι ωφέλιμο να οργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις, μπας κι αρχίσει καμιά ευγενής ζύμωση στα μυαλά. 

Τώρα βέβαια θα μου πεις ότι ο Σωκράτης είχε όλους τους Αθηναίους (ακόμα και τους αντιπάλους του) μάρτυρες για το γεγονός πως όλη τη διδασκαλία του την έκανε χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικό αντάλλαγμα, αμισθί και δίχως δίδακτρα. Ενώ στις μέρες μας η οικονομία έχει κάτσει στο σβέρκο του μυαλού όλων, όλοι αποσκοπούν στα φράγκα και έχει επικρατήσει η άποψη πως οι διδασκαλίες, προκειμένου να είναι αξιόλογες, οφείλουν να γίνονται επί πληρωμή. 

Αλλά εντάξει, μην ξεχνάς ότι και στην εποχή του Σωκράτη το ίδιο συνέβαινε. Ναι μεν ο Σωκράτης ήταν η άφραγκη εξαίρεση, όμως οι υπόλοιποι δάσκαλοι της εποχής του ήταν ο κανόνας. Και πληρωνόντουσαν χοντρά. 

Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν, που λέει κι ο λαός. 

Τελοσπάντων, όταν τέλειωσε το έργο φύγαμε και συζητούσαμε με ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο ο Ραδάμανθυς να ξεκινήσει τίποτα μαθήματα αρχαίων ελληνικών ή ξερωγώ τίποτα μαθήματα ορθοφωνίας στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού. 

Καλή φάση θα ήταν, δεδομένου πως όσοι με ξέρουν γνωρίζουν πως έχω εντελώς χάλια άρθρωση και εκφορά λόγου. 

Εκεί λοιπόν που βαδίζαμε και πλησιάζαμε στο σπίτι, ξαφνικά και απροσδόκητα, θυμήθηκα την πλατωνική φράση "Pany yeah!!!" 

Η αγγλόφωνη αυτή φράση, εμφανίζεται κατά κόρον στους πλατωνικούς διαλόγους. Ας πούμε, ο Σωκράτης έχει φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα και ρωτάει το συνομιλητή του: "Καλά δεν τα λέω?" 
Ο συνομιλητής, αφοπλισμένος, απαντάει: "Pany yeah!!!" 

(Κάτι σαν το "fucking yeah!!!" των σύγχρονων αμερικανών). 

Πολύ συχνά μάλιστα, το "Pany yeah!!!" εναλάσσεται με το όνομα του αρχαίου Κινέζου στρατηγού "Πάνυ Μεν Ούν". 

Για παράδειγμα, ο διάλογος παίρνει την εξής μορφή: 
-Συμφωνούμε λοιπόν ότι η ιδανική πολιτεία θα πρέπει να θέσει εκτός νόμου τα ομηρικά έπη?
-Pany yeah!!!
-Και ότι θα πρέπει να τιμωρείται όποιος τα διδάσκει?
-Πάνυ Μεν Ούν. 
-Και ότι πρέπει να τιμωρείται, επίσης, όποιος τα μελετά?
-Pany yeah!!!

Δεν έχω εμβαθύνει στο ζήτημα, αλλά κάτι μου λέει ότι τόσο η φράση "Pany yeah!" όσο και το όνομα του αρχαίου Κινέζου στρατηγού, έχουν κεφαλαιώδη και μυστηριακή σημασία μέσα στο έργο του Πλάτωνος. 

Ίσως σε κάποιο άλλο σημείωμα να επανέλθουμε για να εξετάσουμε σε βάθος τη σημασία τους. 

Μέχρι τότε, όμως, ας αρκεστούμε στις διαβεβαιώσεις των φιλολόγων που σκίζουν τα πτυχία τους ορκιζόμενοι ότι τόσο η φράση "Πάνυ γε" όσο και το όνομα του Κινέζου στρατηγού "Πάνυ μεν ούν" σημαίνουν απλώς κάτι ανάμεσα στην έννοια "Ναι βρε, εντάξει, πάμε παρακάτω" και στην έννοια "Και πολύ μάλιστα". 

Ας κάνουμε πως τους πιστεύουμε... 

Somebody put something κλπ κλπ

6 σχόλια :

  1. Είμεθα σίγουροι πως ο Πάνυ Μεν Ουν ήτο Κινέζος και όχι Κορεάτης ή Βιρμανός (πρόγονος του Ου Θαντ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ περιμένω πρώτα να εξοστρακίσουμε και μετά να ψηφίσουμε είσοδο.
    Κι ας θέλουμε και 1 ρέο όστρακα ο καθένας.
    Τα κουπιά από τις Τριήρεις φοβίζουν τόσους αιώνες τα κατακόκκινα μπαρμπούνια τού ενυδριάρχη Αιγέα και τρώει σιταρο-ρεβυθόπιτες ο Αλκιβιάδης για να πνίξει τον πόνο του στην Δήμητρα ;
    Ε ούτε κι εγώ πληρώνω εισιτήριο για να μου λέει ότι εγώ τον δηλητηρίασα και είχε έρθει να συμπληρώσει, όχι για να ανατρέψει το δέλτον !

    Άσχετον
    Τουλάχιστον άμα κατεβάσω το Ε.Φ.Α.Π.Α.Ξ θα με ψηφίσετε ;
    Ή θα τρέχω να το κάνω παράσταση και πού είσαι Περσέφονε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Jean Lyc, το σίγουρο είναι πως ο Πάνυ-Μεν-Ουν επηρέασε σημαντικά τον ήχο του συγκροτήματος Echo and the bunnymen, νομίζω!

    Jajavax, νο καπίσκω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί ο Σωκράτης να μην ήταν μόνο 1 αυτοθύμα της ολιγαρχίας, μα ταυτόχρονα να τον είχε μπλέξει ο Αλκιβιάδης σε Παρελεύσια.
    Ποιός όμως με βεβαιώνει, ότι ο Ραδάμανθυς δεν θα υποδυθεί τον αιώνιο χαρακτήρα, που θα πει "οι γενιές σας με δηλητηρίασαν, πήρα επάνω στο γλουπ μου, όλα τα γκλουπ της προηγούμενης και της μελλοντικής ανθρωπότητας, ότι είχε έρθει για να συμπληρώσει τα υφιστάμενα δαιμόνια και όχι για να τα ανατρέψει, ότι σε 3 γουλιές θα έχει γίνει Yahoo gonieee, ό,τι καταλαβαίνεις

    Μπορεί να έχει δικασθεί ο Σωκράτης, άραγε επειδή ο Αντισθένης έγινε με το δικό του, αντισθένειο τρόπο, καλύτερος ;
    Τα καινά δαιμόνια μπορεί κάλλιστα να είναι από Παρελεύσια Μυστήρια του Αλκιβιάδη, μέχρι και νέα σχολή τού Αντισθένη, άμα το πάμε έτσι, θεατρικώς.
    Και γιατί να μην έβγαλε ο Καντίνειος σιταρο-ρεβυθόπιτα για τους Περιπατητικούς ;

    Και γιατί να μην πήρε φήμη ολόκληρη η γενιά των γιών των δικαστών, ότι πάνε με τα σουβλάκια στο χέρι, για να ξεχρεώσουν τα μαθήματα των μαθητών του ;

    Αναρρωτιέμαι, πάνυως Υeahh !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα δηλαδή εγώ πρέπει να καταλάβω?
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δικό μου το λάθος.
    Γράφω γρήγορα για να μην χάσω τον ειρμό και προκύπτει ψιλο-σκότος.
    Κάτσε να το "εκμαιεύσω" λίγο :
    Εσύ, που το είδες, πώς και πόσο εκτιμάς το μέρος, για την κατηγορία που αντιμετώπισε, ο "σκατόγερος" για καινά δαιμόνια ;

    Τι εξέφρασε ο Ραδάμανθυς και πώς το θέσανε οι δικαστές ;
    Ότι έβαλε μέσα στην τριζάτη, σπιθάτη, ρωμαλέα αθηναϊκή κοινωνία, ένα ασπρομάλλικο καταπονημένο σακί με νέα διδάγματα και ακόμα πιό νέα σχήματα παρουσίας της δράσης του ;

    Μήπως ότι επινόησε το περπάτημα με μπαστούνι ;

    Άραγε τον κατηγόρησαν, ότι εκείνοι πήγαιναν από κορμό ελιάς, σε τοίχο και από τούμπα σε παραδοσιακό γεροντίστικο παραπάτημα ;

    Ποιά καινά δαιμόνια διαπραγματεύθηκε ο Ραδάμανθυς ωρέ Side ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si