Τρίτη, Μαΐου 27, 2014

ΣΟΒΑΡΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ...

... ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ...
...και λοιπές μετεκλογικές μάνδολες.

Σοβαροί τριγμοί στο Κρεμλίνο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο του Πούτιν βρίσκεται σε αναβρασμό προκειμένου να βρει τρόπους αντιμετώπισης της εκλογικής ανόδου της ΟΑΚΚΕ, αυτών των ορκισμένων εχθρών του ρώσικου νεοχιτλερισμού.

Όπως θα θυμάται ο αναγνώστης του παρόντος μπλογκ, είχαμε επισημάνει εγκαίρως την σταθερά διευρυνόμενη εκλογική απήχηση της ΟΑΚΚΕ.
Είχα γράψει χαρακτηριστικά:

Ως μπλόγκερ αλλά και ως άνθρωπος εκφράζω τη βεβαιότητα πως το κόμμα σ' αυτές τις ευρωεκλογές θα πάει σαφώς καλύτερα απ' ότι είχε πάει στις εκλογές του Μαϊου 2012 όταν και είχε συγκεντρώσει πανελλαδικά 2565 ψήφους, που αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 0,04%, κάνοντας φανερή την ανοδική του δυναμική σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009, όταν και είχε συγκεντρώσει πανελλαδικά 1665 ψήφους (ποσοστό 0,02%).

Μιλάμε για μια όχι ασήμαντη αύξηση των ψήφων κατά 60% μέσα σε τρία χρόνια. Δηλαδή μιλάμε για αύξηση της εκλογικής του επιρροής -κατά μέσο όρο- σχεδόν 20% το χρόνο.

Και είναι ακριβώς αυτή η ανοδική δυναμική που δημιουργεί πονοκεφάλους στον Πούτιν και τριγμούς στο Κρεμλίνο, εφόσον είναι φανερό ότι αν το κόμμα συνεχίσει να αυξάνει τις ψήφους του κατά 20% το χρόνο, το Κρεμλίνο και οι Ρώσοι νεοχιτλερικοί αποικιοκράτες έχουν-δεν έχουν 250-300, άντε το πολύ 400 χρόνια ζωής.


Η εκτίμηση μου αυτή επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά:
Η ΟΑΚΚΕ έλαβε στις ευρωεκλογές της Κυριακής 2.860 ψήφους, δηλαδή πήρε 295 ολόκληρες ψήφους περισσότερες από όσες είχε πάρει τον Μάιο του 2012.
Δηλαδή αύξησε τις ψήφους της κατά 12%  περίπου, και δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, ενώ ο Πούτιν ήδη ετοιμάζει λαγούμι να κρυφτεί!

**************************************************************************
**************************************************************************
Στον αντίποδα των πανηγυρισμών της ΟΑΚΚΕ, προβληματισμός και περίσκεψη επικρατούν στους κόλπους του Μαρξιστικού-Λενινιστικού κινήματος της Ευρυτανίας.

Το ζήτημα το είχαμε επισημάνει εγκαίρως, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του ΚΚΕ (μ-λ) να προτείνει αποχή από τις ευρωεκλογές, ενώ το Μ-Λ ΚΚΕ αποφάσισε να συμμετάσχει κανονικά.
Αυτή η στρατηγική διχογνωμία των δύο κομμάτων, αναπόφευκτα επέφερε τη διάλυση του εκλογικού σχήματος ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ, το οποίο ενιαίο εκλογικό σχήμα είχε λάβει τον μυθικό αριθμό των 18 ψήφων στο νομό Ευρυτανίας τον Μάιο του 2012, και η ανάλυση των εκλογικών τάσεων φανέρωνε πως οι 17 από τους 18 ήταν παλιοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ (μ-λ), ενώ ο ένας αποτελούσε επιρροή του Μ-Λ ΚΚΕ.

Σε πρόσφατη ανάλυσή μας, γράφαμε:

Τι θα κάνουν τώρα οι 18 ηρωικοί προαναφερθέντες Ευρυτάνες ψηφοφόροι του -πρώην ενιαίου- σχήματος? 
Θα αγνοήσουν την πρόταση του ΚΚΕ (μ-λ) για; αποχή και θα στραφούν στο Μ-ΛΚΚΕ? 
Και αν συμβεί αυτό, άραγε θα μπορέσει έστω ένας εξ αυτών να πείσει και τον μπατζανάκη του να ψηφίσει Μ-Λ ΚΚΕ, ώστε το Μ-ΛΚΚΕ να πάρει τουλάχιστον 19 ψήφους συνεχίζοντας την αργή αλλά σταθερή πορεία ανόδου του μαοϊκού ρεύματος στην Ευρυτανία? 
Ή μήπως θα συμβεί το -απευκταίο- σενάριο κατά το οποίο οι 17 εκ των 18 Ευρυτάνων μαοϊκών ψηφοφόρων, ως παλιοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ (μ-λ), θα επιλέξουν να ακολουθήσουν την αποχή που προτείνει το ΚΚΕ (μ-λ), και μόνο ο 18ος θα ψηφίσει Μ-Λ ΚΚΕ, πράγμα που θα δημιουργήσει τον βάσιμο κίνδυνο το Μ-Λ ΚΚΕ να λάβει μόλις μία ψήφο σε κοτζάμ Ευρυτανία? 
Και αν ισχύσει αυτό το τελευταίο σενάριο, τι μας κάνει να νιώθουμε σίγουροι ότι αυτός ο ένας, ο μοναδικός ψηφοφόρος του Μ-Λ ΚΚΕ δεν θα ασθενήσει με αποτέλεσμα να μην κατορθώσει να παει να ψηφίσει?
Και σε μια τέτοια περίπτωση, οι υπόλοιποι Ευρυτάνες (πασόκοι, δεξιοί, φασίστες, συριζαίοι κλπ) άραγε δεν θα αναρωτιούνται για ποιόν στα σκατά λόγο η εφορευτική επιτροπή μοίραζε ψηφοδέλτια ενός κόμματος που δεν πήρε ούτε μια ψήφο? 


Ευτυχώς, τελικά δεν έλαβε χώραν αυτό το τελευταίο σενάριο.
Το Μ-Λ ΚΚΕ έλαβε 8 ολόκληρες ψήφους στην Ευρυτανία.

Όμως, αυτές οι 8 ψήφοι περιέπλεξαν τα πράγματα και δημιούργησαν πυρετό συσκέψεων στα επιτελεία των δύο συμπαθών κομμάτων, με τους επιτελείς να ψάχνουν όλα τα ενδεχόμενα -τα οποία είναι αρκετά:

α) Οι 8 ψήφοι να αποτελούν αύξηση της επιρροής του Μ-Λ ΚΚΕ, που αυξάνει την επιρροή του κατά 7 ψήφους.
β) Οι 7 από τις 8 ψήφους να προέρχονται από ψηφοφόρους του ΚΚΕ μ-λ, οι οποίοι δεν ακολούθησαν τη γραμμή του αγαπημένου τους κόμματος και προσχώρησαν στη γραμμή του Μ-Λ ΚΚΕ.
γ) Οι 7 από τις 8 ψήφους να προέρχονται από έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω ενδεχομένων.
δ) Ο ένας και μοναδικός παλαιός ψηφοφόρος του Μ-Λ ΚΚΕ να μην ψήφισε τελικά (είτε λόγω θανάτου είτε λόγω ασθένειας είτε οτιδήποτε), οπότε και οι 8 ψήφοι προέρχονται από τη διεύρυνση της επιρροής του Μ-Λ ΚΚΕ και κατά συνέπειαν του ευρύτερου Μαρξιστικού-Λενινιστικού κινήματος στην Ευρυτανία.

Ειδικά αν επαληθευτεί αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε άλλον αέρα στους Μαρξιστές Λενινιστές της Ευρυτανίας, εφόσον θα μπορούσαν βάσιμα να ελπίζουν πως σύντομα, πολύ σύντομα, θα σπάσουν το φράγμα των 20 ψήφων στην Ευρυτανία -πράγμα που αναμφίβολα θα δώσει νέα δυναμική στην πάλη του λαϊκού κινήματος, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
************************************************************************
************************************************************************
Θετικότατο, βέβαια, υπήρξε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσον αφορά την ΟΚΔΕ.

Σε ανάλυσή μας σχετικά με το ποιοί θα μπορούσαν να είναι οι ρεαλιστικοί εκλογικοί στόχοι της ΟΚΔΕ, γράφαμε σχετικά:

Ακόμα κι αν διαψευστούν οι αισιόδοξες προβλέψεις και οι εν γένει ενδείξεις που δείχνουν την ΟΚΔΕ να θριαμβεύει σαρώνοντας στις ευρωεκλογές, δηλαδή ακόμα κι αν η ΟΚΔΕ δεν εκλέξει 5 ευρωβουλευτές όπως προβλέπω αλλά εκλέξει μόνο τέσσερις ή τρεις ή -έστω- δύο ή και έναν ή ακόμα κι αν -σε μια ακραία εκδοχή- δεν εκλέξει κανέναν ευρωβουλευτή, ακόμα κι αν απλώς πάρει πανελλαδικά 1223 ή 789 ψήφους ή κάτι τέτοιο, κάθε καλός μαρξιστής γνωρίζει ότι και μόνο η διαλεκτική ιδεολογική ζύμωση που θα έχει δημιουργήσει στους κύκλους των χαβαλέδων η συμμετοχή της, θα είναι αρκετή για να επιφέρει τεράστιες ποιοτικές αλλαγές στους συσχετισμούς της ταξικής πάλης τόσο σε ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι προφανές ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 0,04 - 0,05% για την ΟΚΔΕ, υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που θα φέρουν και πάλι το χαμόγελο στα χείλη του βασανισμένου ευρωπαϊκού προλεταριάτου.


Και, πράγματι, η ΟΚΔΕ δεν μας απογοήτευσε:
Λαμβάνοντας 3.052 ψήφους πανελλαδικά, έπιασε το πολυπόθητο ποσοστό του 0,05% και γέμισε με χαμόγελο τα χείλη των μυριοβασανισμένων Ευρωπαίων προλετάριων, ενώ αν εξετάσουμε το ποσοστό ανόδου των ψήφων της ΟΚΔΕ αναμφίβολα θα πρέπει να αισθανθούμε δέος, διαπιστώνοντας πως η οργάνωση αύξησε τις ψήφους της κατά 52% μέσα σε μόλις δύο χρόνια!!!

Με τέτοιους αξιοζήλευτους ρυθμούς ανάπτυξης της εκλογικής της επιρροής, υπολογίζω πως αν όχι το εγγόνι μου, αν όχι το δισέγγονό μου, σίγουρα το τετράκις-εγγόνι μου θα έχει την ευκαιρία να ζήσει σε μια εποχή όπου δεν θα γελάει ο κόσμος με την ισχύ του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

***************************************************************************
***************************************************************************
Βεβαίως, μιας και μιλάμε για τροτσκιστικό κίνημα στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην αξιοζήλευτη επιτυχία του ΕΕΚ στις ευρωεκλογές, την οποία ουσιαστικά, αν και έμοιαζε άπιαστο όνειρο, την είχαμε προβλέψει και την περιμέναμε εμείς σε αυτό εδώ το μπλογκ.
Είχα γράψει σχετικά:

Και, αν θες τη γνώμη μου, καλέ μου αναγνώστη, όντως θα είναι αξιοσημείωτη η άνοδος του ΕΕΚ στις ευρωεκλογές. Το 0,1% πιστεύω πως δεν αποτελεί άπιαστο όνειρο. Για να ξεκολλήσει επιτέλους το κόμμα από τα εκλογικά επίπεδα του 0,03-0,04%.

Και πράγματι, το ΕΕΚ κατάφερε να υπερβεί τις δυσκολίες και να έχει την αξιοπρεπή συγκομιδή των 4.511 ψήφων (ποσοστό 0,08%), βάζοντας ισχυρές παρακαταθήκες για έναν μελλοντικό κόσμο με περισσότερο χαμόγελο!

Βέβαια, εκ πρώτης όψεως μια τόσο μικρή συγκομιδή ψήφων μοιάζει με υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά του κόμματος (6.074 ψήφοι και ποσοστό 0,10% το Μάιο του 2012), όμως αυτό που στα μάτια ενός εμπειριστή ή ενός χυδαίου εκλεκτικιστή μοιάζει με απώλεια του 25% των ψήφων που το κόμμα είχε λάβει το Μάη του '12, στα μάτια του διαλεκτικού υλιστή δεν είναι τίποτε άλλο από την ιστορική επανάληψη της φράσης του Λένιν "Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω".

Η ιστορία επαναλαμβάνεται (και είναι γνωστό ως τι επαναλαμβάνεται η ιστορία). Είναι σαφές πως το ΕΕΚ, όπως και ο Λένιν,  έκανε δυο βήματα πίσω στις ευρωεκλογές, όμως ο επαναστάτης οφείλει ν αισιοδοξεί πως, οσονούπω, έρχεται και το βήμα μπρος!!!

Τραγούδι.
Πουλόπουλος

Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω
δεν αξίζεις έτσι να σε ζήσω
Ανεβαίνω, κατεβαίνω, πέφτω στη στροφή
μα θα πατήσω κάποτε και στην κορφή.

Βενσερέμος!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si