Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 11, 2008

ΤΟ ΠΑΙΔΙΟΝ, Η ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟ ΠΕΔΙΟΝ, ΤΟ ΠΕΔΙΛΟΝ, Η ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ, ΤΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΙ κλπ κλπ

Κάποια μέρα, προ μηνών, έτσι όπως ήμανε αραχτός και περίμενα κάποιο λεωφορείο στα ΚΤΕΛ της Αμαλιάδας, το βλέμμα μου ανεπαύθη ιλαρόν και ανάλαφρον, πάνω σε μια μαγική ταμπέλα:
"ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ".
Πλήρης ιλαρότητος και χαβαλέ, άρχισσα να αναπτύσσω μίαν καινοφανή θεωρίαν εις τους συνταξιδιώτας μου, εξυμνών την νέαν αυτήν επιστήμην:
Την ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΝ!
Άρχισα να εξηγώ εις τους συνταξιδιώτας μου, ότι η ορθοπαιδική αποτελεί τομήν εις την παιδαγωγικήν επιστήμην, ότι η ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ αποτελεί μίαν νέαν εκπαιδευτικήν μέθοδον, ήτις τυγχάνει εξέλιξις μιας παλαιοτέρας, ευρύτατα διαδεδομένης εκπαιδευτικής μεθόδου:

Παλιά, όταν ήμανε πιτσιρής μαθητάκος του δημοτικού, ο διασκαλάκος υπέβαλλε τους απειθάρχους μαθητάς εις την εξής βάσανον:
"Για τιμωρία, σήκω και στάσου όρθιος δίπλα στον πίνακα!".
Και ο μαθητάκος ο απείθαρχος, εσηκώνετο και εστέκετο όρθιος, συνήθως κάνοντας γκριμάτσες και χλευαστικάς κινήσεις πίσω από την πλάτην του δασκαλάκου.
Τι εποχές... Πλάκα είχε. Ορθοπαιδική και ορθοπαιδευτική πλάκα.

Εκείνη τη μέρα λοιπόν, εν Αμαλιάδι, ήρχισα εξηγών ότι η "ορθοπαιδική" αποτελεί την σύγχρονον εξέλιξιν εκείνης της μεθόδου.

Από τότε και μετά, άρχισα να βλέπω συνεχώς μπροστά μου ορθοπαιδικούς.
Μέχρι τότε, είχα συνηθίσει να βλέπω ορθοπεδικούς. Με έψιλον.

Ορθοπαιδικούς (με άλφα-ιώτα), δεν είχα ξανα-ματα-συναντήσει, ή δεν είχα προσέξει την ύπαρξίν των. Τώρα όμως που μου είχε μπει η ιδέα, διαπίστωνα έντρομος ότι οι ορθοπαιδικοί είναι παντού!
Κάθε γωνιά και προπατζήδικο, κάθε οδός και ορθοπαιδικός!

Μιλάμε, χιλιάδες ορθοπαιδικοί.
Είμεθα κυκλωμένοι από ορθοπαιδικούς, ενώ οι λιγοστοί εναπομείναντες ορθοπεδικοί αμύνονται σθεναρά, υπερασπιζόμενοι το έψιλον της ορθοπεδικής.
Πρόκειται για σημαντική μάχη...

Ευελπιστούσα ότι τελικώς οι ορθοπεδικοί θα νικήσουν τους ορθοπαιδικούς.
Πλην -φεύ!- δεν υπάρχει τέτοια ελπίς!
Ψάχνοντας, εδιαπίστωσα ότι η "Άσπρη Λέξη" έχει ασχοληθεί με το ζήτημα και το ιστορικό του ζητήματος. Για όσους βαριούνται να κάνουν κλικ στην Άσπρη Λέξη, παραθέτω εδώ το ρεζουμέ της ιστορίας:

Από το έτος 1995 και μετά ενέσκηψε μια ανεξήγητη μόδα γραφής της Ορθοπεδικής με «αι» (Ορθοπαιδική) προς μίμησιν με το «ae» των Βρεττανών Αγγλοσαξώνων (Orthopaedics). Πρωτεργάτες αυτής της υποκίνησης της «αλλαγής» ήταν μάλλον κάποιοι καθηγητές Ορθοπεδικής που αποφάσισαν να ενασχοληθούν προφανώς και με γλωσσολογικά θέματα θέτοντας την υπόθεση στην ΕΕΧΟΤ προς επίλυση. Η ΕΕΧΟΤ διά του τότε Προέδρου της απευθύνθηκε σε 3 Καθηγητές γλωσσολογίας (Μπαμπινιώτης, Χρηστίδης και Πετρούνιας) οι οποίοι γνωμοδότησαν επιστημονικώς (διαθέτω τα κείμενα των 3 γνωμοδοτήσεων σε αρχείο Word). Tελικά μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις η ΕΕΧΟΤ έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία Γενικής Συνέλευσης, όπου με ... πλειοψηφία «αποφασίσθηκε» η «Ορθοπεδική» να γράφεται πλέον ως «Ορθοπαιδική».

Έτυχε να απουσιάζω από αυτή τη Γενική Συνέλευση της ΕΕΧΟΤ, αλλά πληροφορήθηκα ότι ως συνήθως παρευρίσκονταν 50-100 άτομα από το σύνολο των 1500 περίπου Ελλήνων Ορθοπεδικών (τότε). Ετσι έχουμε πλέον την παγκόσμια πρωτοτυπία για το βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, να τεκμηριώνεται η ορθογραφία μιάς λέξης ενδεικτικής επαγγέλματος και επιστήμης, με δημοκρατικές διαδικασίες!!! Τι άλλο θα δούμε πλέον σ’ αυτή τη χώρα!


Είμαι εκστατικός και εκστασιασμένος!
Με φτιάχνουν κάτι τέτοια!
Θέλω να χορέψω έναν καρσιλαμά!

5 σχόλια :

  1. γεμίσαν τα απόμερα με ορθοπεδικά και άλλα,από τις συνεχείς παραγγελίες.τα πετούσαν δηλ..αναπηρία ανθούσα και παιδευτική με ποσοστά.τώρα εφαρμόζουν αρχιτεκτονική κήπων,χαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γι αυτό σκας ;
    Σύμφωνα με κάποια κάπως ελαφριά αργκό, θα το κάνουμε εμείς καλύτερο.

    Ορθόν = προσεγμένο = στην τσίλια = τσίλικο.

    Παιδική = στο φλου

    Είδη = εμπόριο = παζάρι = πάσα

    "ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ" = Τσιλικο-φλού Πάσα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΆΤΙ ΠΑΡΌΜΟΙΟ

    διαφημιστικά είδη-μπλουζάκια- αναπτύρες!
    για να αναπτύνουμε τα τσιγάρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ιατρική υπέστη ορθο-παιδική παρέμβασιν ωσάν άτακτη παιδίσκη.

    Βατο-πεδίου ή Βατο-παιδίου α;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. *Λας, η αρχι-τεκτονική κήπων υποφέρεται... Φαντάσου όμως να το γυρίσουν στην εσχατο-τεκτονική, τι έχει να γίνει....

    *Αυτόνοε, παίζει και το "Είδη=ποικιλία". Σε τέτοια περίπτωση, έχουμε
    "ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ" =Τσιλικο-φλού ποικιλία.
    Ούζου, ενδεχομένως...

    *Αθηνόβιο, πρόκειται για πρωτοποριακή σύλληψη! Όπου ο αναπτήρας ανάβει τα τσιγάρα μας, ενώ ο αναπτύρας τα σβήνει πτύοντας!
    Τεράστια πατέντα!!!!!

    *Πόλσε, ασχέτως της διαμάχης μεταξύ Βατοπεδίου και Βατοπαιδίου, ιδού ένα hint!
    Εφραίμ ή Εφραίν?
    Διότι Εφραίμ=656
    αλλά Εφραίν=666,
    πράγμα που με βάζει σε υποψίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si