Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2009

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ

Πάνε αρκετά χρόνια από την εποχή που είχα πρωτοδιαβάσει το φοβερό και τρομερό βιβλίο του Μαρκ Τουέην "Γράμματα από τη Γη".
Η αλήθεια είναι ότι δεν το πολυθυμάμαι πλέον, κάπου το έδωσα -ή κάποιος μου το βούτηξε- αλλά σε γενικές γραμμές τα υπολείμματα της ανάμνησης του εν λόγω βιβλίου, μου ξυπνάνε ένα ευχάριστο συναίσθημα μνήμης.

Γενικά μιλώντας, η υπόθεση του βιβλίου είναι κάπως έτσι:
Ο αρχάγγελος Σαταν δεν εγκρίνει τις δημιουργίες-πατέντες του Δημιουργού, και αρχίζει τις ειρωνείες.
Ο Δημιουργός (που δεν σηκώνει ειρωνείες) πήρε ανάποδες και εξόρισε (που αλλού; Στο διάστημα) τον τέως αρχάγγελο Σαταν.
Σε κάποια δόση, ο Σαταν βαρέθηκε να κόβει μοναχικές βόλτες εξόριστος όπως ήταν στο διάστημα, και μας έσκασε μύτη στη Γη, όπου έκπληκτος συναντήθηκε με την "κορωνίδα της δημιουργίας του θεού": Τον άνθρωπο.

Και ήταν τότε η στιγμή που ενεπνεύσθη ο Σαταν την ιδέα να γράψει επιστολές στα παλιά κολητάρια του, τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, όπου εξιστορεί τις εντυπώσεις του από τη Γη, αλλά και γενικά, απ' όλη τη φάση που παίχτηκε.
Όταν διαβάζουμε λοιπόν τον τίτλο "Γράμματα από τη Γη", καλόν είναι να ξέρουμε ότι περί αυτών ακριβώς των επιστολών πρόκειται.

Ο επιμελής και φραγκάτος αναγνώστης, καλό θα ήταν να αναζητήσει το εν λόγω βιβλίο από τις εκδόσεις "Νεφέλη" (σε μετάφραση του Λουκά Θεοδωρακόπουλου).
Βέβαια, στους καιρούς που ζούμε, οι επιμελείς και φραγκάτοι αναγνώστες είναι είδος εν ανεπαρκεία, διότι που να βρει ο άλλος επιμέλεια στην ανάγνωση, την ώρα που έχει μύριες σκοτούρες στο κεφάλι του... (Σχετικά με την εξάλειψη των φραγκάτων "με τη φετινή την κρίση" δεν χρειάζεται να γίνω κουραστικός: ο κόσμος δεν έχει και πολλά φράγκα για αγορές βιβλίων).

Για τους ατιμέλητους και άφραγκους wannabe αναγνώστες, λοιπόν, έχω την εξής φαεινή ιδέα: Να κάνουν ένα ποντικο-κλικ εδώ, όπου θα συναντήσουν το αγγλικό κείμενο του Μάρκ Τουέην.
Έτσι, για να πάρουν μια ιδέα περί τίνος πρόκειται...

Διότι ήτο ωραίος ο Μαρκ Τουέην. Δικό μας παιδί ήτο ο παππούς...

7 σχόλια :

  1. Η πλάκα είναι πως κάποτε ο Τουέην είχε έρθει στην Αθήνα! Το 1865 περίπου.

    Όπου έκανε έναν περίπατο τη νύχτα στα ...αμπέλια της περιοχης της σημερινης οδου Πειραιως, κι όπου τον πυροβόλησε εκ του μακρόθεν (ευτυχως ανεπιτυχως) ένας αμπελοϊδιοκτήτης, διότι τον πέρασε για κλέφτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ω εργδημεργ, αυτή η αθηναϊκή περιπέτεια του Τουέην!!!
    (Δεν την είχα ξανακούσει).
    Θα δοκιμάσω μπας και βρω καμιά επιπλέον σχετική πλεροφορία, διότι, ως γνωστόν, κάτι τέτοια με ενδιαφέρουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το διάβασα -κατα τύχη- σ' ένα παλιο φύλλο της "Εστίας", και μάλλον το έγραψε στα απομνημονεύματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτικό, θα αγοράσω και το βιβλίο και ας έχει κρίσ’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά τι σε έχει πιάσει με τη λογοκρισία;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. *Offshore, όχι βρε, δεν είναι λογοκριτική διάθεση... Απλά ένα προσωρινό μέτρο ανάγκης είναι... Σε λίγες μέρες όλα θα είναι όπως παλιά!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου χρωστάς μια αναγόμωση! (29 σελίδες!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si