Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2009

ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αφορμή για το παρόν ποστάκιον, αποτέλεσε το βίδεον που είδα σήμερα εις το ζόρικον μπλογκ του Ροϊδη. Το βίδεον, αποτελεί την ψυχή της δημοσιεύσεως υπό τον τίτλο "Η ομάδα «Ε» με φραπέ μέτριο, σε καφετέρια".

Πρόκειται για απόσπασμα από την προ εβδομάδος εκπομπή του Χαρδαβέλλα. Στα πλαίσια της εκπομπής, ο Φουράκης ανακοίνωσε πως οι Θεσσαλονικείς μπορούν από τούδε και στο εξής να συναντούν τους φοβερούς και τρομερούς "έψιλον" στην καφετέρια "Τζανή" στην Αρετσού.
(Το τελευταίο μέρος της εκπομπής, είχε τύχει να το δω παρέα με έναν αλλοδαπό φίλο, και κυλιόμασταν στο πάτωμα από τα γέλια).

Το πρόβλημα:
Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω ιδέα προς τα πού πέφτει η Αρετσού... πόσο μάλλον προς τα που πέφτει η εν λόγω καφετέρια... Απ' ό,τι κατάλαβα όμως, κάπου κοντά στη Σαλονίκη πρέπει να είναι.
Όμως, εγώ σπάνια ανεβαίνω στη Σαλονίκη.

Προτείνω λοιπόν εις τους Θεσσαλονικείς, να πάνε εις την εν λόγω καφετέρια και να εξηγήσουν εις τους "έψιλον" ότι δεν θα έπρεπε να λέγονται "έψιλον". Θα κουφαθούν βέβαια οι "έψιλον", αλλά θα τους βγει σε καλό: Θα μάθουν κάτι που αγνοούν.
Ναι, μα το Δία!
Εκτός πια κι αν οι "έψιλον" έχουν τελείως στην ξεφτίλα τον Πλάτωνα...

Διότι (λέω και ξανα-λέω και ματα-ξανα-λέω) ότι κοτζάμ Πλάτωνας μας λέει σαφώς (σαφέστερα δεν γίνεται) πως η λέξη "έψιλον" είναι λάθος!
Συγκεκριμένα, στον διάλογο "Κρατύλος", βάζει τον Σωκράτη να ρίχνει την εξής ζόρικη αποκάλυψη:

"... τῶν στοιχείων ὀνόματα λέγομεν ἀλλ' οὐκ αὐτὰ τὰ στοιχεῖα, πλὴν τεττάρων, τοῦ Ε καὶ τοῦ Υ καὶ τοῦ Ο καὶ τοῦ Ω.
Τοῖς δ' ἄλλοις φωνήεσί τε καὶ ἀφώνοις περιτιθέντες ἄλλα γράμματα λέγομεν, ὀνόματα ποιοῦντες:
οἷον τὸ “βῆτα”: ὁρᾷς ὅτι τοῦ ἦτα καὶ τοῦ ταῦ καὶ τοῦ ἄλφα προστεθέντων οὐδὲν ἐλύπησεν, ὥστε μὴ οὐχὶ τὴν ἐκείνου τοῦ στοιχείου φύσιν δηλῶσαι ὅλῳ τῷ ὀνόματι οὗ ἐβούλετο ὁ νομοθέτης: οὕτως ἠπιστήθη καλῶς θέσθαι τοῖς γράμμασι τὰ ὀνόματα".
(Κρατύλος, 393d-393e)


Σα να λέμε (σε ρεμπέτικη μεταγλώττιση):
Όταν αναφέρουμε τα γράμματα του αλφαβήτου, για όλα χρησιμοποιούμε κάποιο όνομα, εκτός από τέσσερα γράμματα που τα λέμε απλώς χρησιμοποιώντας τον ήχο τους: Τα τέσσερα αυτά γράμματα είναι το Ε, το Υ, το Ο και το Ω.
Για όλα τα υπόλοιπα γράμματα, είτε φωνήεντα είτε σύμφωνα, χρησιμοποιούμε ονόματα, που τα φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας συνδυασμούς διαφόρων γραμμάτων.
Για παράδειγμα, το "βήτα": βλέπεις ότι αν και προσθέσαμε στο "β" τα γράμματα "ήτα", "ταύ" και "άλφα", φτιάξαμε μια ζόρικη λέξη, τη λέξη "βήτα", που την κατασκεύασε ένας σούπερ-γουάου νομοθέτης, για να μας βοηθάει να καταλάβουμε τη φύση του στοιχείου "β".
Και, δεν θα ήταν ευγενικό να νομίζουμε πως ήταν κόπανος και καραγκιόζης ο νομοθέτης που έβαλε κάποια γράμματα να έχουν ονόματα και κάποια άλλα γράμματα να ΜΗΝ έχουν ονόματα παρά μόνο τον ήχο τους.


Φρονώ λοιπόν, ότι καλό θα ήτο να τη μάθουν αυτή την αλήθεια και οι εσπρεσσάκηδες και φραπεδόβιοι "έψιλον" της καφετέριας στην Αρετσού.
Εκτός κι αν έχουν στο φτύσιμο τον Πλάτωνα και το Σωκράτη...

Σε μια τέτοια περίπτωση, να βγούν να μας το πούν, να ξέρουμε κι εμείς σε ποιά καφετέρια θα πίνουμε τον καφέ μας όταν ανηφορίζουμε στη Σαλονίκη, βρε αδερφέ...

16 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1:08 π.μ.

    θεσσαλονίκη μένω και εγώ αλλά ιδέα δεν έχω που είναι η οδός. Κατά τ' άλλα πιστεύω πως είναι απάτες όλα αυτά. Ο ελληνισμός δεν χρειάζεται ομάδες Ε, επιβιώνει και μόνος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΡΕΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΣΣΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΡΕΤΣΟΥ?

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟς, ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΙNΑΙ, Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθηνά, προς τι ο θαυμασμός?
    Ε? :-)

    Ορέστη, μάλλον δεν πρόκειται για οδό αλλά για παραλιακή συνοικία του Δήμου Καλαμαριάς (σύμφωνα τουλάχιστον με τη wikipedia:

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AD%CE%B1_%CE%91%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%8D

    Σε κάθε περίπτωση, εγώ προτιμώ (όταν σπανίως ανεβαίνω Σαλονίκη) να πίνω καφέ στην Κρήνη! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μετά την Αρετσού, πάνε για πάστα στου Τόττη, με μαύρο σκαρπίνι, λευκή καλτσούλα, μακρύ 120άρι τσιγάρο και τον αναπτήρα όρθιο στο τραπεζάκι...

    Τι άλλο θα ακούσουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΙΛΕ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΠΟΥ ΕΣΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΛΑΤΩΝΑ,ΗΣΙΟΔΟ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ. ΕΧΕΙΣ ΜΑΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΓΡΑΨΙΜΑΤΟΣl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΠΟΥ ΕΣΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΛΕΤΑΣ ΠΛΑΤΩΝΑ,ΗΣΙΟΔΟ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμα πάτε και λίγο παραπάνω, στην πλατεία Σκρα, θα ντερλικώσετε κοψίδια που θα θυμάστε μια ζωη!

    Και μετα, θα είσαστε σε φάση... πώς να το πω; Πώς είναι κάτι βόες και πύθωνες που χλαπακιάζουν ολόκληρη γαζέλα και μετα ρεύονται για κανα δίμηνο; Έ, αυτο! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως, εγώ θυμάμαι από τα βάθη του περασμένου αιώνα, στα χρόνια του Λυκείου ότι, για κάποιον που ήταν εντελώς αλλού για αλλού, αποπροσανατολισμένος, χαμένος στον κόσμο του ή στη μετάφραση, μπουκωμένος από πληροφορία που ο εγκέφαλός του δεν μπορούσε να επεξεργαστεί με τίποτα, χωρίς όμως αυτή η πληροφορία να ήταν κατ’ ανάγκη υπερβολική σε όγκο, λέγαμε, «έγραψε έψιλον», εννοώντας το Ε – συντομογραφία του Error – που έβγαζαν (και εξακολουθούν να βγάζουν) τα κομπιουτεράκια της εποχής όταν το αποτέλεσμα ήταν σε νούμερα μεγαλύτερο από τα νούμερα που χώραγε η οθόνη τους. (τελεία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλέ μου Sky, η Αρετσού πάει σετάκι με τον Τσου-Τσου-ρο!
    (Ελπίζω να έχετε μυηθεί εις τα μυστήρια του Τσούτσουρου (ΛΟΛ) !)

    Απολλόδωρε, με τα καλά σας λόγια με κάμνετε να κοκκινίζω!

    Εργδημεργ, πάνω απ' όλα χαίρομαι που σε ξαναβλέπω! Ρίχνε καμιά ματιά προς τα δω, διότι σου ετοιμάζω κάτι αντι-συνωμοσιολογίες που δεν θα περάσωσι απαρατήρηται! :-)

    Σχολιαστά, εννοείτε ότι αυτό το "Ε" που βγάζει (συχνότατα) το υπολογιστήρι μου, ΔΕΝ είναι διαγαλαξιακόν μήνυμα από την ομάδα Ε?
    Εεεεε? :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαίρετε! Χαίρετε, υγειαίνετε και μακροημερεύετε! Βρήκα τυχαία το παρον μπλόγκι, απο ένα σχόλιο στο ημέτερον μπλόγκι (αισχρη κι αναίσχυντη αυτοδιαφήμιση: http://ergdhmerg.blogspot.com/), όπου γράφω διάφορες αηδίες για να εκτονώνομαι απ' τους συζυγικους καυγάδες. (Στο μεταξυ, περιμένω τους έψιλους να με/μας σώσουν, αλλα ντρέπομαι να πω το ίδιο πράγμα σε κάτι Παλαιστίνιους φοιτητες που γνωρίζω.)

    Τελικα, εμεις του -δίπαξ τέως- Μαύρου Φόρουμ είμεθα ωσαν τους μασώνοι! (Ο Τσιφόρος έγραφε "και σαν τους τοιούτους", αλλα θεωρω υπερβολικον ...τοιούτον τι.) Χανόμαστε μεν, ξαναβρισκόμαστε δε, ο κόσμος να χαλάσει! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χμμμ.... Όταν λέμε "ωσάν τους μασόνοι" εννοούμε του σκωτικού ή του γαλλικού ή άλλου δόγματος?
    :-)
    (Πάντως, μ' αυτά και με τ' άλλα, το θετικόν είναι ότι δεν μας λείπει και τόόόσο το βυθισμένον φόρον)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Του γαλλικου! Διότι και το "μασών" (κατα το: ο μουσών - οι μουσώνες) είναι γαλλικο, κι επίσης το γαλλικο δόγμα δέχεται γυναίκες! (Να γνωριστούμε, βραδερφε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @πρκλς
    Παρόλο τον φόβο ότι η αποκάλυψη της αλήθειας μπορεί να αποβεί μοιραία για το υπολογιστήρι, πρέπει να σε ενημερώσω, υπεύθυνα, ότι η συγκεκριμένη συσκευή δεν αποτελεί διαγαλαξιακόν δέκτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Σχολιαστά,
    σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες (προερχόμενες από κύκλους των έψιλον) οι μοναδικές συσκευές κατάλληλες για διαγαλαξιακές επαφές, είναι οι συσκευές μικροκυμάτων!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si