Δευτέρα, Ιουνίου 22, 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΩΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Προ ολίγου, εις το "Βήμα online", ανέγνωσα την εξής εύμορφον ανακοίνωσιν:

Αγαπητοί αναγνώστες,

Πολλές εφημερίδες της Κυριακής 21.6.2009, με πρώτο «Το Βήμα», διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα. Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονται για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονται στη δήθεν συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν, που βεβαίως δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Ετσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.

Η γκάφα του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί. Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση...

Αυτή η πρακτική οδηγεί σε γκάφες, όπως η τελευταία του «Βήματος» _ δεν χρειάζεται να αναφερθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις διότι αυτά τα γεγονότα ασφαλώς δεν αποτελούν δικαιολογίες.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στο «Βήμα online» που παρουσιάζει την ειδησεογραφία από λεπτό προς λεπτό ΔΕΝ αναρτήθηκε το κείμενο της γκάφας. Φυσικά δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών, καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε.

Οπωσδήποτε «Το Βήμα» έλαβε τα μέτρα που απαιτούνται για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, για το οποίο ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες του.

Σταύρος Π. Ψυχάρης

Διευθυντής

Αξιοσημείωτον εστι ότι ο κύριος Ψυχάρης, βάσει των υπ' εμού υπογραμμισθεισών φράσεων, φαίνεται να θεωρεί δεδομένον ότι "το να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο", και μάλιστα το να "γράφονται πολλές φορές προκαταβολικώς πολλά κείμενα" δεν συνιστά απτήν απόδειξιν της προθέσεως περί "παραπλανήσεως ων αναγνωστών".

Απ' την καλή τους την καρδιά το κάμνουν! Για να μη μάθουμε την αλήθεια και παραπλανηθούμε! Το λέει και η κοινή λογική, άλλωστε:
"Μας εξαπατούν για να μην εξαπατηθούμε"!
Άφεριμ!

8 σχόλια :

 1. Δείξε λίγη κατανόηση στον κυρ Σταύρο. Μας εξαπατά γιατί προπαντός αγωνιά μην προλάβει και μας εξαπατήσει κανένας ανεύθυνος... Θα ήθελα πάντως να μάθαινα τι μέτρα πήρε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προσωπικά, εάν δεν διαφωνούσα με τη φράση "προσδοκώ ανάσταση νεκρών", θα περίμενα να παραιτηθεί...
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και γιατί δεν πάει να μονάσει στο Άγιον Όροc (του οποίου διετέλεσε και διοικητης), να τον ξεχάσει τελείως η κοινωνία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί τη συγκεκριμένη τακτική ακολουθούν όλες οι εφημερίδες. Πριν από κάτι χρόνια μια αμερικάνικη εφημερίδα ‘πέθανε’ τον Πάπα νομίζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φιλε και δασκαλε Πρκλς,ειναι πολυ περιεργο που τοσα χρονια δεν εχει γινει γκαφα τετοιου μεγεθους η αν εχει γινει δεν την θυμαμαι. Γενικα στην ενημερωση ισχυει το "ο,τι φαμε, ο,τι πιουμε και ο,τι αρπαξει ο πισινος μας". Το κυνηγι του "αποκλειστικου",χωρις διασταυρωση των πληροφοριων (πως το λενε μωρε οι αγγλικανοι? cross-checking?" μας οδηγει στην καταντια της ενημερωσεις και του εντυπου τυπου ειδικοτερα....Αλλα οταν η πρωτη επιδιωξη του τυπου ειναι να ασκει πολιτικη πιεση, να ανεβαζει και να κατεβαζει κυβερνησεις τι περιμενεις? "Ανασταση νεκρων"? :)

  Τα χαιρετισματα μου δασκαλε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. *Εργδημεργ, αν το ξέρω καλά το θέμα, στο αγιονόρος όλες κι όλες 4-5 φορές τον είχαν δει... Οπότε, ας μην έχουμε πολλές ελπίδες...

  *offshore, αυτό με τον Πάπα το είχα ξεχάσει!!! ΛΟΛ (Αν και τώρα που το λες, θυμάμαι αμυδρά και κάτι με τον Χάρολντ Πίντερ, νομίζω... αλλά δεν μπορώ να το θυμηθώ ακριβώς, και το google δε με βοηθάει...)

  *Σεβαστέ εν Αλχημισμώ μαθητά, θα ήταν λογική μια ιδέα να μαζευτούμε εδώ οι φίλοι, και αφού βρούμε έναν μπακαλο-εργολάβο χρηματοδότη, να εκδώσουμε μια εφημερίς?
  :-)
  Μεγαλύτερες γκάφες, αποκλείεται να κάνουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εεεε, μπορούμε να το δούμε κι αλλιώς, ότι "χτίζουν" τα γεγονότα, δηλαδή μας λένε τί θα γίνει, πριν γίνει και χωρίς να γίνει συνήθως!! :p

  Το ότι κατευθύνουν την κοινή γνώμη όπου θέλουν είναι γνωστό, απλά πάντα υπάρχουν άπειρα ψάρια που τσιμπάνε με μανία κι ακόμα και μετά από κάτι τόσο τρανταχτό όσο αυτό δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουν τί τους συμβαίνει... Είναι γλυκό το δόλωμα φαίνεται..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. *Ιοκάστη, όντως ζούμε σε μια ψαροκατάσταση...
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si