Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2009

ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Πολύ γέλασα όταν έμαθα πως επρόκειτο να ιδρυθεί υπουργείον ΠΡΟ-ΠΟ που θα το αναλάμβανε ο Χρυσοχοϊδης. Αν μη τι άλλο, ο τίτλος του υπουργείου ήταν ευρηματικός -μόνο επιθεωρησιογράφος θα μπορούσε να τον εμπνευστεί.
Οι κακεντρεχείς που ανατρέχουν στο "Υπουργείο Χαράς", στο "Υπουργείο Αγάπης" και στα σχετικά υπουργεία του Όργουελ από το "1984", ας μου επιτρέψουν να διαφωνήσω μες την άποψή τους. (Βλέπε υποσημείωση τέλους).

Όμως βρε Χρυσοχοϊδη μ, εδώ οι άλλοι ομιλούσι δια μείωση των κρατικών δαπανών βρε τζάνεμ, κι εσύ ξαμολάς τα delivery boys να καταναλώνωσι καύσιμα κάμνοντες μπουλουκηδόν επίδειξιν γύραθεν της πλατείας?
Εκτός πια κι αν χάνουν το δρόμο και μπλέκονται στα στενά των Εξαρχείων, με αποτέλεσμα να περνούν από το ίδιο σημείο ξερωγώ 5-6 φορές το δεκάλεπτο, παραβιάζοντας πεζόδρομους, μονόδρομους κλπ.
Βρε Χρυσοχοϊδη μ, φορολογούμενοι πολίτες είμεθα βρε τζάνεμ, δεν μας λυπάσαι να βλέπομεν τους φόρους μας να γίνονται καυσαέριον? Διότι εντάξει, εγώ και οι φίλοι μου γελάμε με την όλη φάση -και έχει όντως γέλιο- αλλά από την άλλη λέμε "κοίτα πως σπαταλούν τους φόρους μας οι ντιλιβεράδες". Μιλάμε ότι οι φόροι μας εξανεμίζονται ως καυσαέρια, και αυτό είναι λυπηρόν εις τας δυσκόλους περιστάσεις που διανύει η χώρα...

Μεγάλη φάση πάντως τα άτομα οι ντιλιβεράδες... Προχτές δυο από δαύτους σταμάτησαν και πούλησαν μούρη σε έναν στη Φιλολάου επειδή περπατούσε αφηρημένος με το χέρι στην κωλότσεπη. Τους κοιτάγαμε με τον περιπτερά και δεν το πιστεύαμε ότι στις μέρες των αντιεξουσιαστών στην εξουσία είναι ύποπτο να βάζεις το χέρι στην δική σου κωλότσεπη...
Κάτσαμε κάνα τέταρτο και γελάγαμε για τα delivery boys των αντιεξουσιαστών και λέγαμε "τι διάολο, αναστήθηκε ο Δροσογιάννης" και τέτοια.
Ρε τι τραβάμε και δεν το μαρτυράμε, δηλαδή... Πάνε αυτά που ξέρατε, δηλαδή: Οι αντιεξουσιασταί είναι εις την εξουσία και πλέον ούτε το χέρι εις την ιδίαν ημών κωλότσεπη δεν μπορούμε να βάζουμε... Αφόδευε υψηλά κι αγνάντευε σου λέω...

Αλλά και το άλλο βρε Χρυσοχοϊδη μ, τα άλλα τα έρμα τα παιδιά -αυτά με τις ασπίδες, τα έχεις βάλει να στήνονται στη γωνία και να περιμένουν μ' αγωνία, με μια ασπίδα κι ένα ξερωγώ δόρυ, απονέμοντες τιμές εις εμάς. Ευχαριστούμεν σοι, βέβαια, αλλά δεν ήτο ανάγκη βρε, δεν θέλομεν τιμητικά αγήματα, είπαμε "οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία", αλλά όχι και τιμητικά αγήματα προς τιμήν μας... μην υπερβάλλομεν κιόλας βρε... Σεμνοί ανθρώποι είμεθα... Αντιεξουσιασταί μεν, σεμνοί δε. (Για εμάς μιλάω, δεν μιλάω για εσάς).
Σαν να μοι εφάνη μάλιστα ότι είδα και ένα άγημα επί της γωνίας της οδού Μιχάλη Καλτεζά -του δολοφονηθέντος υπό του κράτους- συμβολικά να είναι εκεί και να αποδίδει τιμές στη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού. Τόση τιμή πιά, τόση μνήμη για τους δολοφονημένους από το κράτος? Δεν το επερίμενα, ομολογώ, να δείξουν τοιαύτην ευαισθησίαν οι αντιεξουσιαστές που είναι εις την εξουσία...

Και δεν σοι λέγω για το ποσοτικόν του πράγματος, όπου σε κάθε γωνία υπάρχει ένα ντουέτο με ασπίδα και ξερωγώ δόρυ και ξερωγώ περικεφαλαία -πως τα λέτε αυτά εσείς- και μας αποδίδει τιμάς, αλλά όταν χειμωνιάσει τι θα γίνωσι βρε αυτοί?
Θα ξεροσταλιάζουν μέσα στο αγιάζι και στο χιόνι? Κρίμα δεν θα είναι να πουντιάσουν, νέα παιδιά? Κι αν πλευριτωθούν?
Δεν θα επιβαρυνθεί με τα νοσήλεια του πλευριτώματος ο προϋπολογισμός του ασφαλιστικού των ταμείου? Ε? Και σε ερωτώ: Είναι εποχές για να επιβαρύνομεν τα ασφαλιστικά ταμεία? Τι να είπω... Λιτότητα σου λέει μετά...
Αν πάλι τους αποσύρετε μόλις βαρυχειμωνιάσει, τι θα απογίνωμεν εμείς? Πως θα ζήσωμεν χωρίς τιμητικά αγήματα -που θα τα έχωμεν συνηθίσει εν τω μεταξύ?
Αν πάλι τους αφήσετε εκεί να ξεροσταλιάζουν, θα παγώσουν και θα γίνουν αρχαίοι από το κρύο.

Και μην κοιτάς που έναν αρχαιότροπο σαν και του λόγου μου, ουδόλως τον χαλάει να γεμίσει ο τόπος αρχαίους με ασπίδες και περικεφαλαίες, αλλά είναι ζήτημα ανθρωπιάς το να μην πλευριτωθούν τα παιδιά. Όχι τίποτ' άλλο, αλλά όταν δεν φοράνε περικεφαλαίες είναι εμφανές πως πρόκειται για νέα παιδιά...
Τι να σου πώ, σκέψου το από την ανθρώπινη πλευρά του το θέμα.

Διότι από την αισθητική του πλευρά δεν περιμένω να το σκεφτείς: Εδώ έχεις ξαμολήσει τους άλλους με τις μπλε φόρμες αγγαρείας και κυκλοφορούν σαν καρνάβαλοι: Από τη μέση τους κρέμονται περίστροφα, γκλομπς, φακοί, χειροπέδες, κουδούνια, κονσέρβες, ασύρματοι, χαϊμαλιά, μανταλάκια, τηγάνια, ό,τι προαιρείται ο καθένας το κρεμάει στη ζώνη του και βγαίνει βόλτα. Και σε ερωτώ: Είναι αισθητική αυτό?
Εντάξει, και οι εκκλησίες είναι άρτια εξοπλισμένες, αλλά στον επιτάφιο και στις λιτανείες βγάζουν βόλτα μόνο τα βασικά. Δεν βγάζουν βόλτα και την κολυμπήθρα, ας πούμε... Ενώ οι δικοί σου, ότι τσεντζερέδι βρουν, το κρεμάνε στη μέση και βγαίνουν ανά τας οδούς κουδουνίζοντας, ίνα σκορπίσωσι τον γέλωτα.
Έτσι βρε θα παταχθεί η εγκληματικότης?

Δεν ξέρω, τρεις μέρες τώρα όπου επέστρεψα εν Εξαρχείοις, δεν μπορώ να συμφωνήσω με όσους θεωρούν την κατάσταση ως εφάμιλλη της Ραμάλα.
Ναι μεν έχει διαδοχικά τσεκ-πόϊντς, αλλά το θέμα έχει και την πλάκα του-ιδίως αυτήν, προς το παρόν. Προς το παρόν μπαίνουμε στα Εξάρχεια με επίδειξη ταυτότητας -διαβατήριο δεν απαιτείται ακόμα, ούτε περνάμε τελωνείο ακόμα.

Καθόμεθα και κάνουμε χάζι και το φιλοσοφούμε το θέμα, λέγοντας λαϊκές παροιμίες, πίνοντας αποστάγματα και ενθυμούμενοι αποστάγματα λαϊκής σοφίας, του στυλ "Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος", "Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε", "Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει", "Λαγός τη φτέρη έτριβε, κακό του κεφαλιού του", "Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά" και τέτοια σοφά, και περνάμε όμορφα με τους αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Νιώθουμε προστατευμένοι βρε αδερφέ.

Βέβαια, πρακτικώς, παπάρια προστατευμένοι είμεθα: Τα μεγάλα deals, αυτά με Siemens, Χριστοφοράκους, Τσουκάτους, Βατοπέδια, δομημένα ομόλογα και τέτοια, κλείνονται δυο μαχαλάδες πιο πάνω, προς το Κολωνάκιον, ας πούμε.
Αλλά εντάξει, από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Έγινε από τα Εξάρχεια. Κάποια στιγμή (αφόδευε ψηλά κι αγνάντευε, δηλαδή), μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και με την πάταξη της πραγματικής εγκληματικότητας... Όχι ότι το πιστεύω, αλλά πολύ θα εγούσταρα να δω μια κουστωδία τύπων με τσετζερέδια κρεμασμένα στη μέση, να κάνει εξακριβώσεις στοιχείων και προσαγωγές φραγκάτων κυριλέδων, δυο μαχαλάδες πιο πάνω από τα Εξάρχεια... Ο γέλως της άρκτου.

(Υποσημείωσις: Ελληνιστί, το να παρέχεις "με το ζόρι προστασία" λέγεται απλώς "προστασία" και οι παρέχοντες αυτήν λέγονται "προστάτες", επομένως εγώ, ως γλωσσαμύντωρ, θεωρώ την ονομασία του Χρυσοχοϊδειου υπουργείου ότι είναι η πρέπουσα και η επιβεβλημένη. Υπουργείο Προστασίας του πολίτη. Και αναγνωρίζω ότι κακώς γέλασα όταν έμαθα πως επρόκειτο να συσταθεί Υπουργείον ΠΡΟ-ΠΟ.
Ο τίτλος του εν λόγω υπουργείου, αποτελεί την πεμπτουσία του κράτους -και πάντως σίγουρα αποτελεί την πεμπτουσία του ελληνικού κράτους, από της ιδρύσεώς του και εντεύθεν: Ιδρύθηκε (το ελληνικό κράτος) για να μας πουλάει προστασία και να μας τα παίρνει από τον κρατικό τζόγο.
Βέβαια, υπάρχει και άλλου είδους "προστάτης" -που είναι διάσημος λόγω του "καρκίνου του προστάτη"- αλλά νομίζω πως είναι σχετικώς άσχετος με το όλον θέμα, αν και ο συνδυασμός "καρκίνου" και "προστάτη" δημιουργεί εύλογους συνειρμούς με καρκινώματα και προστάτες, αλλά αυτά είναι εκτός θέματος, νομίζω).

5 σχόλια :

  1. Αγαπητέ χάρηκα που σε ξαναείδα!
    Προστάτες καθότι το κράτος είναι μπουρδέλο. Γιατί απορείς; Το θέμα είναι ότι δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ ποιες είναι οι πουτάνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2:52 μ.μ.

    Τί ήταν να το μελετήσεις, άνοιξαν οι ουρανοί κι έριξε καρεκλοπόδαρα. Άσε που πλάκωσε και κρύο.
    Τί θα κάνουν τα έρμα τα αγήματα τώρα ε?
    Εκτός αν τους εξοπλίσουν και με χλένες που θα τους κρατούν ζεστούς και θα περνάνε κι απαρατήρητοι.

    Ο αγώνας για την προστασία μας μόλις άρχισε...
    Καλημέρα ήλιε... εεε λάθος, φίλε ήθελα να πω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έγραψες...

    Την καλησπέρα μου από Ολλανδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που τον θυμηθηκες βρε τον Δροσογιαννη;σε μια επιχειρηση "αρετη" νομιζω καπου το 85 μας μπουζουριασαν εξω απο το βοξ γυρνωντας απο το πεδιο του Αρεως οπου παιζαμε μπαλα γιατι δεν ειχαμε ακουσον ακουσον ταυτοτητες,αλοι καιροι ιδια ηθη ομως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. *Σχολιαστά, ας μην το σκεφτόμαστε... :-(

    *Ανεμοδούρα, ευτυχώς έφεραν κοντέϊνερς-κλούβες γι' αυτούς τους δύστυχους...

    *Ολλανδέ, μιλ μερσί!!!

    *loupasg, μα ξεχνιούνται εκείνες οι εποχές? Μ' αυτές μεγαλώσαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si