Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2010

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Στις διάφορες εκδοχές της τράπουλας των Ταρώ, η βασικότερη διαφορά έχει να κάνει με την αρίθμηση των καρτών της Δικαιοσύνης και της Δύναμης: Σε μερικές εκδοχές της τράπουλας η Δικαιοσύνη έχει το νούμερο 8 και η Δύναμη το νούμερο 11, ενώ σε άλλες εκδοχές της τράπουλας συμβαίνει το αντίστροφο: Η Δικαιοσύνη έχει το 11 και η Δύναμη έχει το 8.
(Σχετικά με την ιστορία του όλου ζητήματος, κλικ εδώ)

Πιθανόν η όλη διχογνωμία να έχει τις ρίζες της στο απώτατο παρελθόν της ανθρωπότητας:
ην χρόνος,ότ’ ην άτακτος ανθρώπων βίος και θηριώδης ισχύος θ’ υπηρέτης,ότ’ ουδέν άθλον ούτε τοις εσθλοίσιν ην ούτ’ αυ κόλασμα τοις κακοίς εγίγνετο.κάπειτά μοι δοκούσιν άνθρωποι νόμους θέσθαι κολαστάς,ίνα δίκη τύραννος ήι <ομώς απάντων> την θ’ ύβριν δούλην έχηι εζημιούτο δ’ ει τις εξαμαρτάνοι
Το οποίον πα να πει:

"Υπήρχε εποχή,κατά την οποία η ζωή των ανθρώπων ήταν άτακτη και θηριώδης και υπηρετούσε την ισχύ,όταν ούτε βραβείο για τους καλούς υπήρχε ούτε πάλι τιμωρούνταν οι κακοί.Και έπειτα,μου φαίνεται,οι άνθρωποι θέσπισαν νόμους τιμωρούς,για να εξουσιάζει η δίκη παντού και να έχει την ύβρη δούλη,ετιμωρείτο δε όποιος έκανε σφάλμα".

Αυτό τουλάχιστον ισχυριζόταν ένα αρχαίο κάθαρμα: Ο Κριτίας, ο οποίος ήταν ένας εγκληματίας γνήσιος μαθητής του Σωκράτη και κάτι σαν αρχηγός των Τριάκοντα τυράννων.
(Για μια πληρέστερη μορφή του εν λόγω αθεϊστικού κειμένου του Κριτία, κλικ εδώ για σχετική δημοσίευση από το ευλόγιον "Στις Ρύμες του Χρόνου").

Όπως και να 'χει το πράγμα, στις μέρες μας η Δικαιοσύνη δεν είναι απλά ένα τραπουλόχαρτο της τράπουλας Ταρώ: Στις μέρες μας η Δικαιοσύνη είναι ένας ιερός θεσμός ο οποίος έχει την θαυμαστή ιδιότητα να αυτοκαθάρεται με απόλυτη αυστηρότητα, πατάσσοντας σκληρά τα διάφορα παραδικαστικά κυκλώματα που την γελοιοποιούν(όπως φαίνεται ανάγλυφα στο παραπάνω σκίτσο του 'Αντι -στα πλαίσια του ενθουσιασμού που νιώθουμε όλοι για την σκληρή τιμωρία των εμπλεκομένων στο παραδικαστικό κύκλωμα του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη)...

Ενώ, παράλληλα, στις μέρες μας η Δικαιοσύνη ακολουθεί τις δικές της δαιδαλώδεις ατραπούς επιστημονικής σκέψεως ώστε να απονέμεται ακριβοδίκαια πράγμα που αποτυπώνεται στο παραπάνω σκίτσο το οποίον ενετοπίσθη στο ευλόγιον "Βαθύ Κόκκινο" στα πλαίσια άρθρου της εφημερίδος "Ποντίκι" που αναδημοσιεύεται εις το προαναφερθέν ευλόγιον.

5 σχόλια :

  1. Στις μέρες μας η Δικαιοσύνη που συμβολίζεται με ένα αριθμημένο τραπουλόχαρτο ακολουθεί την γραμμή του Κριτία και του Κρόουλι...μια δεκάδα συν μια μονάδα το 11! στην δύναμη, να μας οδηγεί, του 8 συμβόλου του απείρου! Και ο καρκίνος όμως μια τάση των κυττάρων να πολλαπλασιάζονται τείνοντας προς το άπειρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *maria, δεν έχεις κι άδικο... Διότι αν δούμε το ζήτημα μέσα από το δωδεκαδικό σύστημα αρίθμησης, θα διαπιστώσουμε ότι στα Ταρώ το 12 είναι ο Κρεμασμένος και το 13, το 12 + 1 δηλαδή, είναι -φυσιολογικότατα- ο Θάνατος!
    :-)

    *BugAss, η υπέρτατη μορφή μαγγανείας δεν είναι αυτή που λες, αλλά η εξής:
    α) Τσεκάρεις την επιλογή "όλα τα μηνύματα"
    β) Πατάς το κουμπί "Ανεπιθύμητα".

    Χρειάζονται απλώς 5 δευτερόλεπτα, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι απολύτως αποτελεσματικόν!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11 και 8!... 88!!!

    Τυχαίο; Δε νομίζω! :-)

    (Σφοδρο γέλιο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ταρώ πάντα ξέρουν τι λένε, Εργοδότα!!!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si