Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2012

ΚΡΙΤΑΜΟ ΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ

Μια από τις πιο ευχάριστες ανακαλύψεις του καλοκαιριού που πέρασε, ήταν το κρίταμο. Όντας τύπος που αρέσκεται στις παραθαλάσσιες βόλτες, υποθέτω πως το κρίταμο το είχα συναντήσει χιλιάδες φορές στη ζωή μου, αλλά όντας -εξίσου- παιδί της πόλης, ιδέα δεν είχα ότι λέγεται κρίταμο και ιδέα δεν είχα πως τρώγεται. Ως εκ τούτου, δεν είχα κάποιον ιδιαίτερο λόγο να του δώσω σημασία. 
Πάντα έτσι την πατάω και χάνω τα καλύτερα.
Δώσε κι εμένα μπάρμπα... 
Εντυπωσιακή φωτογραφία... φυτείας κρίταμου -τη βρήκα στο amazonsday

Εμφανίστηκε λοιπόν κάποιος ηλικιωμένος και έμπειρος κύριος που είχε μαζέψει κρίταμα μέσα σε μια σακούλα, τον ρώτησα "τι 'ναι αυτά?", με κοίταξε πονηρά και, συγκαταβατικός με την άγνοιά μου, μου λέει "κάτσε να τα καθαρίσω και θα δεις". 
Μην τα πολυλογώ, τα καθάρισε, τα έπλυνε, τα έβρασε για 3-4 λεπτά με λίγο ξύδι κι έφερε να δοκιμάσουμε να δούμε αν αξίζει ως μεζές για τσίπουρο. 

Ε, αυτό ήταν, κόλλησα. 
Εντυπωσιακό άρωμα, εντυπωσιακή γεύση, εντυπωσιακή εμφάνιση. 
Από την επόμενη μέρα, σε κάθε βόλτα στην παραλία, δεν παρέλειπα να έχω το νου μου μπας και βρω κάπου καμιά καβάτζα κρίταμου. Βρήκα μια ευμεγέθη και -προσεκτικά μην την ξεπατώσω- όποτε μπορούσα έκοβα κάμποσο. 

Όμως αυτό που μ' εντυπωσίασε πιο πολύ συνέβη μέρες μετά, όταν επέστρεψα σπίτι και κοίταξα στο ίντερνετ την ιστορία και τις ιδιότητες του κρίταμου (τις οποίες θα παραθέσω μ' ένα απλό κλόπυ & πέϊστ από το amazonsday): 
Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμασαν κρίθμον από την ομοιότητα που είχε με το σπόρο του κριθαριού.Το χρησιμοποιούσαν όπως και σήμερα βραστό σαν σαλάτα ή διατηρημένο σε ξύδι ή σε άλμη. "....λαχανεύεται εφθόν τε και ωμόν εσθιόμενον, και ταριχεύεται εν άλμη..” Διοσκουρίδης
Οι παλιοί ναυτικοί το είχαν μαζί τους για να καταπολεμούν το σκορβούτο αφού η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι μεγάλη. Δεν είναι φύκι παρ’ όλο που όλο τον χειμώνα βρέχεται από τα κύματα της θάλασσας.  Το φυτό περιέχει σε σημαντικές ποσότητες αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες. Είναι εξαιρετικό ορεκτικό, τονωτικό και καθαρτικό. Σήμερα εκτός από την διατροφική του αξία αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται και από τη βιομηχανία καλλυντικών.
Ενώ, επιπλέον, σύμφωνα με το siniparxi.gr, το κρίταμο:
Χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, καθαριστικό του αίματος και θεωρείται ευεργετικό για το συκώτι.
Κάτι τέτοια μαθαίνω που λες, και μονολογώ: 
Κοίτα ρε φίλε μου πόσες όμορφες λεπτομέρειες αποτελούν τη φύση γύρω μας... Κοίτα πόσα πράγματα ακόμα υπάρχουν για να τα μάθουμε... Έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμη σου λέω... Και υποψιάζομαι πως θέλει μελέτη και πειραματισμό το ζήτημα... Αν αρκεστούμε στα ψώνια απ' το σούπερ-μάρκετ, την κάτσαμε...

2 σχόλια :

  1. Όχι μόνο ψώνια από το σούπερ-μάρκετ.
    Έχοντας σταθερά τον προφήτη μέσα μου, έχω μιλήσει και στον Σελήμ, για τον Πατατόκηπο, από το 2007.

    Ο Πατατόκηπος, είναι ένα πνευματικό μαγαζί, που διδάσκει τον κόσμο, πως να εκμεταλλεύεται μπαλκόνια και ταράτσες, προκειμένου να φυτεύει πατάτες, διάολε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, δεν είναι δα και καμιά επιστήμη... Ο φασολόκηπος θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si