Παρασκευή, Οκτωβρίου 17, 2014

Σουπίτσες και ζεστά για τον Έμπολα!

Βάζοντας στο φέισμπουκ το "Ο υιός, η υιογενής και οι χυμοί", μια φίλη, προκειμένου ν' αστειευτεί, μου έγραψε: "Χυμούς, σουπίτσες, ζεστά κι όλα εντάξει".

Έμεινε όμως αναπάντητο το μέγα ερώτημα: 
"Με τι βότανα θα φτιάχνουμε σουπίτσες και ζεστά για ν' αντιμετωπίσουμε τον έμπολα?" 

Ευτυχώς, για το καλό όλων, μια γνήσια Ελληνίδα επιστήμων (διότι σε αντίθεση με τον Ιωάννη Λαμπρόπουλο όστις τυγχάνει "Συγγραφέας-Ερευνητής", η Μαριάννα Ευαγγέλου τυγχάνει "Βιοχημικός Μsc", άρα είναι και Ελληνίδα και επιστήμων), έψαξε το ζήτημα επιστημονικά και ήδη τα πρώτα ελληναράδικα μπλογκς άρχισαν ν' αναδημοσιεύουν την απάντηση στο ερώτημα που έως τώρα παρέμενε αναπάντητο. 

Ήγουν, μάθαμε επιτέλους με τι βότανα θα φτιάχνουμε σουπίτσες και ζεστά για ν' αντιμετωπίσουμε τον Έμπολα. 

Πάρε μπλοκάκι και γράφε τον κατάλογο, καλέ μου αναγνώστη:

Καρπός από Ζαμπούκο
Φύλλα ελιάς 
Αψιθιά
Γλυκόριζα (τη χρησιμοποιούσε κι ο Τουταγχαμών -αν και πέθανε)
Φλούδα από Μελιά

(Απ' όλα τα ανωτέρω, εγώ ως Ομηρομανής ήξερα μόνο τη μελιά, αν και όχι ως φάρμακο αλλά ως το ξύλο απ' το οποίο ο κένταυρος Χείρων είχε φτιάξει το θανατηφόρο...

το μέγα, το βαρύ κοντάρι του Αχιλλέως
οπού κανείς των Αχαιών να σείσει δεν μπορούσε
και το’σειε μόνος ο Αχιλλευς από το Πήλειον όρος
κομμένο φράξο πόδωκεν ο Χείρων του πατρός του
φόνον να φέρει αφεύγατον εις τους ανδρειωμένους

Από μελιά, επίσης, πιστευόταν πως ήταν φτιαγμένο και το ρόπαλο του Ηρακλή. 
Τέλος, τα λεξικά αναφέρουν πως "Μελίας καρπός" συνήθως λεγόταν το ανθρώπινο γένος. 
Όπως και να 'χει, για τη φλούδα της μελιάς δεν είχε πει κάτι ο Όμηρος. 
Κλείνει η παρένθεση)

Αφήνοντας τον Όμηρο και επιστρέφοντας στο ερώτημα "με τι θα φτιάχνουμε σουπίτσες και ζεστά για ν' αντιμετωπίσουμε τον Έμπολα", συνιστώ, πολυμαθέστατε αναγνώστη μου, να πας να δεις μόνος σου το λινκ της κυρίας Ευαγγέλου. Για να μη σε βρει απροετοίμαστο ο Έμπολα, δίχως να έχεις στο ντουλάπι τα απαραίτητα βότανα για σουπίτσες και ζεστά.  Κλικ εδώ

Τέλος, να επισημάνω με ικανοποίηση ότι η αγωνία που εξέφραζα στο "Ο υιός, η υιογενής και οι χυμοί", κάθε άλλο παρά δικαιώνεται. 
Έγραφα συγκεκριμένα: 

117 φορές, 117 ελληναράδες, αναδημοσιεύουν το όμορφο επιστημονικό κείμενο του κ. Λαμπρόπουλου έτσι ακριβώς: Με τον έμπολα να είναι "υιός" που δημιουργεί μια ασθένεια "υιογενή" -η οποία προλαμβάνεται απλώς με καλή διατροφή, φρέσκους χυμούς και βιταμίνες.

Ω, ναι αναγνώστη μου, εμπιστεύομαι τυφλά τους ελληναράδες που μιλούν για τον υιό τον υιογενή και για τον υιό του θεού τον μονογενή. 

Μόνο μην κάνει καμιά εμφάνιση προς τα δω ο έμπολα και μην τους πετύχει να πίνουν χυμούς ζμπαραλία (εις την παραλία, ανόητε αναγνώστα)... διότι τους βλέπω να μας μεταλαμπαδεύουν τη γνώση τους σε χρόνο ρεκόρ... 

Τελος πάντων, βάζε κι εσύ καθημερινά στο google τη φράση "Πρόκειται λοιπόν για ασθένεια υιογενή", (όπως τη γράφω: μέσα στα εισαγωγικά) και μείνε ενήμερος σχετικά με το πόσο αυξάνεται καθημερινά ο κίνδυνος ενδεχόμενης επιδημίας έμπολα στην Ελλάδα. 

Ε, λοιπόν, με ικανοποίηση και ενθουσιασμό (αλλά και με ένα μικρό ρίγος, ομολογώ), βλέπω πως το google μου λέει ότι το εξαίσιο άρθρο του Συγγραφέα-Ερευνητού κυρίου Λαμπρόπουλου, πλέον αναδημοσιεύεται σε πάνω από 700 ελληναράδικα μπλογκς! 

Θρίαμβος!!!
Έτσι και σκάσει ο Έμπολα κατά δω, αναμένω να πιάσουμε τριπλό τζακ-ποτ και να μιλάει για τη χώρα μας όλη η οικουμένη!!!



6 σχόλια :

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. [img]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F-Wp3_5-WRxs8%2FVEE7OZuvdUI%2FAAAAAAAADVE%2F7Q_cFUIVkDc%2Fs1600%2FZ_butsam.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F* [/img]
      Ωστόσο γιατί επιμένετε να μου μιλάτε στον πληθυντικό?

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. [img]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-AqcltjfAZ94%2FUvlIhvel7NI%2FAAAAAAAACe8%2FnJBoBEgsc0k%2Fs1600%2Fgelio.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*[/img]

      Διαγραφή
  3. Δηλαδή αν καταφέρω φέτος ν' αποστάξω κανα τσιπουράκι αγνό και το ποστάρω ως ''πενταφάρμακον'' συμπεριλαμβανομένου του Έμπολα, θα χω ράλι στα vews? :-) Μου θύμισες πως στα μέρη μου τη μελιά την έλεγαν μέλαιο κι ήταν πολύ σπάνιο (ένα μόνο δέντρο σε όλη την επαρχία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοείται Γιώργο!!!
    Το κοινό διψάει για πενταφάρμακα!!!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si