Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΝΑΟΥΡΕΖΟΙ

Το νησί Ναούρου βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, κάπου προς Αυστραλία. Στο νησί Ναούρου δεν έχει χιονίσει ποτέ. Δεν είναι γαμάτο το να ζεις σε ένα νησί όπου δεν έχει χιονίσει ποτέ?

Πρόεδρος της δημοκρατίας των νησιών Ναούρου είναι ένας πρώην αρσιβαρίστας, ο Μάρκους Στήβεν. Είχε έρθει δεύτερος στα 62 κιλά, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών στην Αθήνα, το 1999.
Δεν τον εξέλεξαν τυχαία για πρόεδρο: Στο Ναούρου το πιο διαδεδομένο άθλημα είναι η άρση βαρών. Τη λατρεύουν την άρση βαρών. Σε κάμποσα παιδιά, οι κάτοικοι των νησιών Ναούρου έχουν δώσει ονόματα όπως "Πύρρος", "Λεωνίδας", προς τιμήν των δικών μας αρσιβαριστών Πύρρου Δήμα και Λεωνίδα Σαμπάνη.

Περασμένα μεγαλεία, όπως γίνεται αντιληπτό... Διότι δύσκολα, πολύ δύσκολα θα ξαναδοθεί ελληνικό όνομα σε κάποιο παιδί στα νησιά Ναούρου: Η ελληνική άρση βαρών είναι βυθισμένη μέσα στο σκάνδαλο της ντόπας, και το μέλλον της δεν θεωρείται ευοίωνο.
Αλλά ούτε το μέλλον των νησιών Ναούρου θεωρείται ευοίωνο: Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, τα νησιά Ναούρου βυθίζονται κάθε χρόνο 1-2 πόντους, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του Ειρηνικού. Οι επιστήμονες λένε ότι σε κάμποσα χρονάκια, τα νησιά Ναούρου ίσως να αποτελούν παρελθόν, επειδή θα έχουν σκεπαστεί εν μέρει από τον ωκεανό, ενώ το τμήμα τους που δεν θα σκεπαστεί, δύσκολα θα είναι κατοικήσιμο. Σε τέτοια περίπτωση, οι κάτοικοί τους, κάπου δέκα χιλιάδες άτομα, θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι στο νέο τόπο εγκατάστασής τους, τα κρύα βράδυα του χειμώνα, ενδεχομένως γύρω από το τζάκι, αποκλεισμένοι εντός της οικίας τους εξαιτίας του χιονιού, οι γηραιότεροι θα λένε στα πιτσιρίκια θρύλους και παραμυθάκια που θα μετεφέρουν τον νου των πιτσιρικιών σε κόσμους φανταστικούς και παραμυθένιους:
Σε κάποια νησιά Ναούρου (που τα πιτσιρίκια θα τα θεωρούν αποκυήματα της φαντασίας των μεγάλων) και σε κάποια ελληνική ντρημ-τημ της άρσης βαρών (στο άκουσμα της οποίας τα πιτσιρίκια θα σκέφτονται: "Πάει, τα 'παιξε ο γέρος... Ακούς εκεί, ελληνική ντρημ-τημ της άρσης βαρών... Αυτά δε συμβαίνουν ούτε στα παραμύθια")...

5 σχόλια :

  1. Ναούρου και ελληνική άρση βαρών, βίοι παράλληλοι, θα γράψει ο Ναουριδεύς συγγραφεύς του μέλλοντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν αυτοί εκεί στο ΝΑΟΥΡΟΥ:
    ή προμηθεύονται τις πρώτες ύλες αναχωμάτων από την ΚΙΝΑ από κάποια ΣΟΥ ΛΙ
    ή ο πρόεδρος τους λέγεται Ιάκωβου.
    Αλλιώς θα «βούλιαζε» αυτό το νησί – όνειρο?
    Υς έγκυρες πληροφορίες θέλουν τον Καρατζαφέρη ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ για το πρωτοφανές γεγονός όπως χαρακτηρίζει, ότι στο ΝΑΟΥΡΟΥ δεν έχει βαφτίσει κανείς το παιδί του με το επίσης αρχαιοελληνικό όνομα Ακάκιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μωρέ, εγώ αναρωτιέμαι... Μήπως οι Ναουρίτες έχουν κανένα κρυφό σχέδιο με αυτή τους τη λατρεία για την άρση βαρών; Να, σκέφτομαι δηλαδή, θα σηκωθούν τα νερά να πλακώσουν το νησί, μήπως θα στείλουν τα παληκάρια τους κάτω από το νησί (ενδεχομένως στην κούφια γη) να το σηκώσουν λίγο ψηλότερα, για να θυμηθώ και τον Κρυστάλλη;

    Μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε στην τελική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *Πόλσε, βίοι παράλληλοι προς τα κάτω! Θα κάτσουν κάτω απ' τη μπάρα...

    *Πίκο, αυτοί εκεί οι Ναουρέζοι είναι ρατσιστές και δεν λένε να πουν Έλληνα τον Ακάκιο (λυγμ)

    *Λυκ, αν υποψιαστώ ότι κάποτε θα απογειωθεί το νησί, θα το βομβαρδίσω!

    *Λας, τα σέβη μου εις την νεαρά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si