Τρίτη, Ιανουαρίου 20, 2009

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, perikallosproject και karapiperim-project
(Αι βλαβεραί συνέπειαι της καφεϊνης)

Συμφώνως τη εγκρίτω "Ναυτεμπορικήι" ο καφές κάμνει παράξενα κόλπα:
Τρεις καφέδες (ή το ισοδύναμό τους σε καφεΐνη) ημερησίως τριπλασιάζουν την πιθανότητα εμφάνισης ψευδαισθήσεων σε σχέση με όσους πίνουν ένα καφέ τη μέρα, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Live Science και ScienceNOW.

Η σύνδεση της καφεΐνης με τις ψευδαισθήσεις εξηγείται, επειδή, όταν το σώμα στρεσάρεται, αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν και να ακούνε ανύπαρκτα πράγματα. Το επίπεδο της κορτιζόλης ρυθμίζεται όμως επίσης από την ποσότητα καφεΐνης,

Οι ψυχολόγοι Σίμον Τζόουνς και Τσαρλς Φέρνιχοου του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ, σε έρευνά τους μεταξύ των φοιτητών του πανεπιστημίου, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Personality and Individual Differences" (Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές), διαπίστωσαν ότι όντως όσο πιο πολύ καφεΐνη καταναλώνει κάποιος (πίνοντας καφέ, δυνατό τσάι κ.α.), τόσο πιο πιθανό είναι να έχει κάποιας μορφής ψευδαισθήσεις.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που πίνουν πολύ καφέ, δεν φαίνεται να έχουν ψευδαισθήσεις, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν τέτοιου είδους εμπειρίες ανακατεύονται με τις υπόλοιπες εμπειρίες της καθημερινότητας, ίσως εκλαμβάνονται ως ψυχωτικές, χωρίς να είναι. "Οι ψευδαισθήσεις δεν αποτελούν κατ' ανάγκην σημάδι νοητικής ασθένειας", δήλωσε ο Τζόουνς, που πρόσθεσε πως περίπου 3% των ανθρώπων ακούνε τακτικά ανύπαρκτες φωνές (ενώ ένα 10% έχουν κάποια στιγμή ακούσει τέτοιες φωνές), χωρίς αυτό να τους εμποδίζει να ζούνε κανονικές ζωές, ενώ όσοι δεν μπορούν, καταφεύγουν σε γιατρό.

Μια φορά κι έναν καιρό -πριν από κάνα χρόνο- ένας καινοφανής αστήρ έλαμψε εις διαδικτυακόν φόρουμ όπου εσύχναζα. Εσυστήθη ως χαριτόβρυτος κοπελίτσα, ήτις, άρτι ανοίξασα ένα μπλογκ, είχε βαλθεί να μας ξεστραβώσει περί τα εθνικά ζητήματα.
(Η αλήθεια είναι ότι λίαν συντόμως μας είχε ζαλίσει τον έρωταν, πλην ημείς, γνήσιοι ιππόται, κάμναμεν τους κινέζους σφυρίζοντας αδιάφορα).

Φαίνεται όμως πως, αγχωμένη ούσα εις τα περί το εθνικόν ημών ξεστράβωμα, ήρχισεν την υπερκατανάλωσιν καφέ, με αποτελέσματα ανάλογα των εν τω άρθρει της "Ναυτεμπορικής" περιγραφομένων.


Ενδεικτικόν παράδειγμα, έν πρόσφατον πόνημά της, φέρον τον τίτλον "ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: IBRAHIM PROJECT". Εν τω πονήματι τούτο, διαβάζομεν εκστατικοί, φράσεις όπως:
Τόσο οι πυρκαγιές του 2007 όσο και η μαζική εγκατάσταση των μουσουλμάνων στη περιοχή, είναι μέρος οργανωμένου σχεδίου από εξ ανατολών ισλαμικών κέντρων συνεργαζόμενων με μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και με εκτελεστικά όργανα τους αντεξουσιαστές. Το επιχειρησιακό σχέδιο φέρει την κωδική ονομασία "Ibrahim project" λόγω της ίδιας καταστροφής, στην ίδια περιοχή (Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία), από τον Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου το καλοκαίρι του 1827 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης


Ως prkls και ως άνθρωπος, τρεις παρατηρήσεις έχω να κάμω, ων εν τη κατακαημένη Ηλεία αυτήν τούτην την ώρα που συγκεκινημένος γράφω αυτάς τας γραμμάς:
α) Το perikallosproject ωχριά μπροστά στο Ibrahimproject (πράγμα που πρέπει να εκληφθεί ως απειλή: πρέπει να γίνω ακόμα καλύτερος!)
β) Αδέρφια! Να κάνετε λελογισμένη χρήσι του καφέ! Να ενθυμείσθε πως η εντατική χρήσις καφέ, δημιουργεί παντοειδείς ψευδαισθήσεις!
γ) Οι εν Πύργω φίλοι μου, μόλις έμαθαν τα περί "Ιμπραήμ πρότζεκτ" με ερώτησαν: "Τι πίνει και δεν μας δίνει"? Αχ... Που να πιστέψωσιν ότι πίνει απλώς καφέν...

2 σχόλια :

  1. 'Τρεις καφέδες...πιθανότητα εμφάνισης ψευδαισθήσεων'- Ξέρεις πόσα πράγματα εξηγούνται ΤΩΡΑ;! Κι εγώ που πίστευα πως μου μιλούσαν μικρά ανθρωπάκια και πως ήταν φιλαράκια μου! Μόνο με τη σκέψη πως μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς καφεΐνη έπαθα στερητικό σύνδρομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :-)
    Κακά τα ψέμματα πάντως, καλή μου offshore: Η ντεκαφεϊνέ ζωή δεν πρέπει να είναι και ό,τι καλύτερο... Διότι, τι όμορφο να έχει η ζωή όταν δεν διαθέτει μικρά ανθρωπάκια που πιστεύουμε πως μας μιλούν και πως είναι φιλαράκια μας?
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si