Πέμπτη, Ιουλίου 09, 2009

ΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΖΜΟΥ!!!
(και αι βλαβεραί συνέπειαι του Αττίλα)


Ένας εκκεντρικός ομογενής καλλιτέχνης της Αυστραλίας πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που «ακούει» (και) από το χέρι του!
Τώρα θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα: Επιδιώκει να εμφυτεύσει στο τρίτο "τεχνητό" αυτί του, ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο το οποίο θα συνδέεται με έναν αναμεταδότη bluetooth, ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μπορούν να ακούν "online" τους ήχους που συλλαμβάνει το "ψεύτικο" αυτί του. Πρόκειται για τον Στέλιο Αρκαδίου, ο οποίος είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Stelarc.
Ο Αρκαδίου, που γεννήθηκε το 1946 στη Λεμεσό της Κύπρου από ελληνοκύπριους γονείς, μεγάλωσε στην Αυστραλία και τα έργα του επικεντρώνονται, κατά κύριο λόγο, στον φουτουρισμό και στην επέκταση των δυνατοτήτων/ικανοτήτων του ανθρωπίνου σώματος.

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας και παρακάτω γράφει πως ο εν λόγω
απορρίπτει το ανθρώπινο σώμα όπως είναι σήμερα και υποστηρίζει ότι η φυσική εξέλιξη σταματάει όταν η τεχνολογία εισβάλλει στο σώμα. Ο Αρκαδίου δηλώνει άθεος και λέει ότι δεν έχει πλέον νόημα να βλέπουμε το σώμα ως θέση όπου είναι εναποτεθειμένη η ψυχή ή ως πηγή κοινωνικότητας, αλλά να το αντιμετωπίζουμε ως κατασκευή.

Προτείνει ένα μυϊκό σύστημα που θα το κρατούν σε λειτουργία μπαταρίες, με ένα δάσος από φορητές κεραίες να δίνουν ή να λαμβάνουν μηνύματα, ενισχύοντας την ακοή και την όραση. Με πλακέτες μικροκυκλωμάτων στον εγκέφαλο και με φιλοδοξίες ενός σώματος υπερυπολογιστή καθώς, όπως επαναλαμβάνει, το σώμα ξεπεράστηκε, τουλάχιστον στη σημερινή μορφή του.


Όλα αυτά μπορεί να τρομάζουν ή να σοκάρουν κάποιους, αλλά εμένα μου δημιουργούν την εξής απορία:
Όταν στο μέλλον θα λέμε "στ' αρχίδια μου", με ποιά άραγε χειρονομία θα συνοδεύουμε τη φράση μας?

Θέλει σκέψη.....

2 σχόλια :

  1. γιατί δεν ξεκινάει με μια μόνιμη εμφύτευση δονητή μπας και ησυχάσει ο άνθρωπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :-) θα ήταν μια λύση, εδώ που τα λέμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si