Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2013

Διαβάζοντας την προκήρυξη των παλιο-τρομοκρατώνε

Έβρεχε, ούτε στο μπαλκόνι δεν μπορούσα να βγω, ε, δεν είχα τι να κάνω...

...οπότε λέω, ρε συ, δεν κάθομαι να διαβάσω την προκήρυξη της σύμπραξης των οργανώσεων "το πουλί του ναύτη" και "το πουλί του καντηλανάφτη"?

Όχι τίποτις άλλο, αλλά να μάθω ρε παιδί μου το σκεπτικό τους.

Ωραία. Το έμαθα.
Επίσης έμαθα ότι από το λεξιλόγιό τους λείπει -πλήρως και απολύτως- η λέξη "ανεργία" και οι παράγωγες λέξεις -π.χ η λέξη "άνεργος".
Είτε δεν έχουν δουλέψει ποτέ, είτε δεν έχουν γνωρίσει ούτε έναν άνεργο, είτε θεωρούν την ανεργία ως κάτι ουδέτερο έως καλό.

"Στα παπάρια μας", θα μου πεις -και θα το βρω απολύτως σωστό.

Ωστόσο, υπάρχει μια φράση στο κείμενο της προκήρυξης (η φράση: "Βιώνουμε ήδη τη νύχτα των κρυστάλλων"), η οποία φράση -κοίτα φίλε μου πως δουλεύουν οι συνειρμοί- μου έφερε στο νου ένα αξιόλογο κείμενο με τον τίτλο "Κρυστάλλινες μέρες -Μια ιστορία από το παρελθόν", από το οποίο κείμενο αντιγράφω ένα ενδιαφέρον απόσπασμα:


Ο Κρυστάλλης συνδέθηκε με την πλαστή προκήρυξη που ανελάμβανε την ευθύνη για τον φόνο του Τζώρτζη Αθανασιάδη, με βόμβες που δεν ενεργοποιήθηκαν και στη συνέχεια βρέθηκαν κατόπιν υποδείξεώς του, αλλά και με εκρήξεις σε άσχετους χώρους, όπως εστιατόρια και κήπους. Βέβαια απαλλάχτηκε. Αλλά το ζήτημα είναι αλλού. Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών έτσι κι αλλιώς είναι συνιστώσα της κρατικής τρομοκρατίας. Άλλωστε ως ειδικός κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του μετά την «εξάρθρωση» της 17Ν. Φιγουράριζε μάλιστα ως ειδικός στα θέματα τρομοκρατίας.

Εκείνο που είναι χρήσιμο να καταγραφεί είναι πως όσο νερό και να κυλήσει στο αυλάκι οι μεθοδεύσεις ελέγχου από τη πλευρά του κράτους και των μηχανισμών του έχουν τις ίδιες στοχεύσεις. Πάντοτε θα επιζητεί ανθρώπους που μπορούν να διεισδύσουν μέσα σε ομάδες που έχουν προσανατολιστεί και ειδικευτεί σε συγκεκριμένες πρακτικές. 

Επειδή, αυτές οι ειδικεύσεις και οι αποκλειστικότητες είναι που τις κάνουν ευάλωτες σε «διεισδύσεις». Δεν έχει τόση σημασία αν οι ασχολούμενοι με αυτές τις «ειδικές πρακτικές» συνιστούν μια σφικτή και κλειστή ομάδα ατόμων ή μια πιο χαλαρή. Σημαντικό ρόλο παίζει ο «αποκλεισμός» και η ειδίκευση που τις κάνουν ευάλωτες.

Άλλωστε όσοι φαντάζονται τους πράκτορες και τους χαφιέδες σαν κάτι που είναι ιδιαίτερα αντιληπτό είναι οικτρά γελασμένοι. Ο Κρυστάλλης αποκαλύφθηκε από το κράτος κι όχι από την παρατηρητικότητα κάποιων αγωνιστών.


Βέβαια, σχετικά με αυτό το ζήτημα, αξίζει να γίνει αναφορά και στα λεγόμενα από τον ανώνυμο ο οποίος εδώ -σε άψογα greeklish- ανασκαλεύει τις αναμνήσεις του και λέει τα εξής:


otan o skatoroufianos synelyf8ei.. sygkentro8ike kato apo ti gada  kosmos (kai oxi ligos malista) kai fonaze leyteria ston ntano krystalli !!


Αυτά λοιπόν σκέφτηκα καθώς διάβαζα την προκήρυξη της σύμπραξης οργανώσεων που συνέπραξαν σύμπραξη μεγάλη.

Και, λίγο μετά όταν σταμάτησε η βροχή, είπα να δω τηλεόραση, η οποία μάλλον έχει περισσότερο ενδιαφέρον.

4 σχόλια :

  1. πω πω ρε τι μου έκανες βραδιάτικα, πήγα και διάβασα την προκήρυξη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννέα σελίδες πράμα... Όταν μάθουν πως το λακωνίζειν εστι φιλοσοφείν, θ' αυτοκτονήσουν!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδες τελικά πόση ανάγκη υπάρχει εκείνες τις Κρυστάλλινες ημέρες να βρεθεί τρόπος να τις γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές; σωστός ο τρόπος που το ανέδειξες, το σχόλιο και τα λινκ που έβαλες. Δυστυχώς όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται και νέα παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα σε αδιέξοδες ιδεολογίες.
    Και δεν διαβάζουν πρκλς όπως φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως αμα ψαξουν, μπορούν να βρουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si