Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28, 2014

Φαλής, Φαλής...!

Χωρίς να έχω εξαντληθεί από το πολύ ψάξιμο, μου φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι τη μνημειώδη επίκληση του Αριστοφάνη "Ω! Φαλής! Φαλής!", από τους νεοέλληνες ποιητές μόνο ο Βάρναλης κατάφερε να την ενσωματώσει αρμονικά μέσα σε στίχους του, όταν αναφερόμενος στη χορεύτρα φλόγα Γοργώ δεν μπορούσε παρά να επικαλεστεί το συγκεκριμένο θεό:

Φουντώσαν οι καπνοί της κεφαλής
Φαλλής! Φαλλής!
Με την ορμή
που ακράτητο μας κάνει το κορμί...

Τελοσπάντων, ακόμα κι αν δεν έχω δίκιο, δηλαδή ακόμα κι αν υπάρχουν ένας ή δύο ή τρεις ακόμα νεοέλληνες ποιητές που έχουν χρησιμοποιήσει επίσης την επίκληση του συγκεκριμένου αξιαγάπητου θεού Φαλή [ο οποίος θεός Φαλής, δε χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να εννοήσουμε πως -θεολογικά μιλώντας- είναι "εταίρος Βακχίου" όπως μας διδάσκει ο ευσεβής Αριστοφάνης (για μια παράμετρο της σχέσης που συνδέει Διόνυσο και Φαλλό, έχουμε πει κάτι ψιλά και εδώ)], το σίγουρο είναι ότι ο μέσος νεοέλληνας σπάνια αποδίδει στον Φαλλή τις πρέπουσες τιμές.
Ναι μεν τον μνημονεύει συνέχεια (μα συνέχεια), αλλά από τιμές... λίγες.

Ναι.

 Όμως αύριο, Σάββατο 1 Μαρτίου....

Ήρθε η ώρα για τα Φαλληφόρια!

Αντιγράφω από το μπλογκ του Πανδίονα, όπου υπάρχουν και περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση:

Την τελεσματική ευθύνη των Φαλληφορείων την αναλαμβάνουν σε απόλυτη συνεργασία ο τελεστικός θίασος Διόνυσος Ελευθερεύς με την λατρευτική κοινότητα Λάβρυς. Βεβαίως και πολλοί άλλοι που προσεγγίζουν με την απαραίτητη τελετουργική αίσθηση  τα ελληνικά λατρευτικά δρώμενα θα συμπλεύσουν μαζί μας. Το δρώμενο για την πρώτη χρονιά τουλάχιστον, γιατί πολλά ακόμα στοιχεία θα προστεθούν τα μετέπειτα χρόνια που θα το καταστήσουν ένα ξεχωριστό λαϊκό διαδραστικό δρώμενο, θα είναι μία πομπή του ιερού φαλλικού ξοάνου του Διονύσου το οποίο θα συνοδεύεται από τον εξάρχοντα ηθοποιό-Διόνυσο και τον συνακόλουθο διονυσιακό θίασο αποτελούμενο από Μαινάδες, Σατύρους, Σειληνούς, μεθοκόπους και τον Θεό Πάνα. Κατά την διάρκεια της πομπής θα συνοδεύει βακχική μουσική από άσκαυλους (γκάιντες), αρχαίους αυλούς αλλά και τύμπανα. Σε δύο με τρεις σταθμούς η πομπή θα σταματάει για να ακουστεί το αυτοσχέδιο σκωπτικό φαλλικό τραγούδι και μετέπειτα θα επιτελείται από ομάδα  αρχαίας ορχήσεως ο περίφημος κωμαστικός χορός του λεγομένου  και ως Κόρδακα. Στην συνέχεια θα επιτελείται ένα διαδραστικό, σκωπτικής υφής, δρώμενο του θιάσου με  τους παρευρισκομένους θεατές αλλά επί αυτού δε θα αναφέρουμε περαιτέρω διότι αποτελούν και την κυρίαρχη κωμική νότα της εορτής. Στην κατάληξή του το φαλλικό τέλεσμα θα εναποθέσει το ξόανο του Διονύσου σε κεντρικό σημείο όπου και μετέπειτα θα ακολουθήσει από τελεστές και θεατές η λεγόμενη ευωχία, όπου, από ένα ευμεγέθη αγγείο θα διαμοιραστεί οίνος και θα συνεχιστεί το τραγούδι και ο χορός και με σύγχρονα περιπαικτικά τραγούδια της λαϊκής παράδοσης συνδέοντας με αυτό τον τρόπο το αρχέγονο χθες με το αέναο σήμερα.

Σημείο συνάντησης λοιπόν εκεί γύρω στην είσοδο του Μουσείου της Ακροπόλεως, το Σάββατο στις 6 τ' απόγευμα. Φαντάζομαι ότι οι συμμετέχοντες στη γιορτή θα ξεχωρίζουν -σίγουρα θα κουβαλάνε μαζί τους τίποτα χαρακτηριστικό που θα τους κάνει να ξεχωρίζουν. Οπότε, αν έρθεις καλέ μου αναγνώστη, έσο σίγουρος: Οι φαλληφόροι δεν θα διαλάθουν της προσοχής σου, δεν πρόκειται να μην τους δεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si