Δευτέρα, Φεβρουαρίου 03, 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ

Ωραία. Θες να παίξεις ιππόδρομο. Και θες να κερδίσεις.
Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα: Τα άλογα, όπως και να το κάνεις, ζώα είναι. Και ως ζώα είναι απρόβλεπτα. Ακόμα και το μεγαλύτερο φαβορί μπορεί να χάσει.
Χώρια που υπάρχουν και οι αναβάτες και οι προπονητές και οι ιδιοκτήτες των αλόγων. Άνθρωποι είναι. Και οι άνθρωποι, μερικές φορές, δεν είναι και πολύ τίμιοι.

Επομένως, όσο καλές ιπποδρομιακές προβλέψεις και να κάνεις, είναι πιθανό να χάσεις.
Αν μάλιστα προσθέσεις και τη γκανιότα του παιχνιδιού, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα (παρ' όλο που στον ιππόδρομο η γκανιότα δεν είναι τεράστια).

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα:
Πως μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος νικητής στον ιππόδρομο?

Δεν ξέρω.

Ξέρω όμως ότι οι άνθρωποι της ρωμαϊκής εποχής, έχοντας τις ίδιες ανησυχίες με τους σύγχρονους φιλίππους, είχαν βρει έναν τρόπο για σίγουρα και σταθερά κέρδη στον ιππόδρομο!

Στα φοβερά και τρομερά tabellae defixionum, μεταξύ άλλων βρίσκει κανείς μια ενδιαφέρουσα επίκληση ιπποδρομιακού ενδιαφέροντος:

ADIVRO TE DEMON QVI
CVNQVE ES ET DEMANDO TI
BI EX ANC ORA EX ANC DI
E EX OC MOMENTO VT EQVOS
PRASINI ET ALBI CRVCIES
OCIDAS ET AGITATORE CLA
RVM ET FELICE ET PRIMV
LVM ET ROMANVM OCIDAS
COLLIDA NEQVE SPIRITVM
ILLIS RELINQVAS ADIVRO TE
PER EVM QVI TE RESOLVIT
TEMPORIBVS DEVM PELAGI
CVM AERIVM IAO IASDAO
OSRIO LAHIA

Το οποίον μεταγεγραμμένο σε μορφή απλού λατινικού κειμένου, πάει κάπως έτσι:

Adiuro te daemon, quicumque es, et demando tibi ex hanc hora ex hanc die ex hoc momento ut equos Prasini et Albi crucies, occidas et agitatores Clarum et Felicem et Primulum et Romanum occidas, collidas, neque spiritum illis relinquas. Adiuro te per eum qui te resolvit temporibus, deum pelagicum aerium Iao Iasdao Osrio Lahia !

Η νεοελληνική απόδοση του όλου πράγματος είναι κάπως έτσι: 

Σε εξορκίζω δαίμονα, όποιος κι αν είσαι, να αρρωστήσεις και να σκοτώσεις τούτη την ώρα, τούτη τη μέρα, τούτη τη στιγμή, τα άλογα των Πράσινων και των Λευκών. Να σκοτώσεις τους ηνιόχους Κλάρο, Φέλικα, Πρίμουλο και Ρωμανό, να τους κάνεις να συγκρούονται, να μην τους αφήσεις να πάρουν ούτε ανάσα. Σε εξορκίζω σε αυτόν που σε απέλυσε, το θεό της θάλασσας και του αέρα. Ιαω Ιασδαω οσριω λαηια !

Τώρα, βέβαια, θα με ρωτήσεις αν πιάνει ή όχι η συγκεκριμένη κατάρα... 
Δεν ξέρω ρε φίλε. Πάντως αν όντως θέλεις να είσαι νικητής στον ιππόδρομο δίχως να στήνεις κούρσες, πίστεψέ με, δεν βλέπω άλλο τρόπο. Αν κι αυτό δεν πιάσει, τότε είμαι αναγκασμένος να σου πω ότι -ενδεχομένως- δεν υπάρχει τρόπος σίγουρης νίκης...

(Τη συγκεκριμένη ταμπέλα defixionum μπορεί κάποιος να την βρει -μεταξύ άλλων- εδώ, ενώ για το είδος των tabellae defixionum μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από εδώ και εδώ).

2 σχόλια :

  1. Καφρήλα και στους καταδεσμούς οι λατίνοι. Δεν του έφτανε να χάσουν μόνο τα άλλα άλογα ήθελε κ σενάριο "βλέπω τον θάνατο σου" στο στάδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς για σιγουριά:
    Σου λέει, αν πέσουν όλοι οι άλλοι, αποκλείεται ο δικός μου -ο ατζαμής- να έρθει δεύτερος!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si