Παρασκευή, Μαρτίου 14, 2014

Οι πιθανές καθυστερήσεις των αριθμών του ΚΙΝΟ

-Δε γίνονται αυτά!!! Έχω παίξει 4 αριθμούς. Μια τετράδα. Επί δέκα συνεχόμενες κληρώσεις. Πως στο διάολο γίνεται και επί δέκα κληρώσεις δεν έχει κληρωθεί ούτε ένας από τους τέσσερις αριθμούς μου? Τόσο πολύ με μισεί ο Μελισσανίδης?

Το παραπάνω φιλοσοφικό ερώτημα εξήλθε εκ του στόματος ενός παίκτη του ΚΙΝΟ, απευθυνόταν προς εμένα, και, βέβαια, έμοιαζε εύλογο: 
Σου λέει, έχουμε ένα σύνολο 80 αριθμών από το οποίο κληρώνονται 20 αριθμοί. Το ένα τέταρτο των αριθμών, δηλαδή. Ε, σε 4 κληρώσεις θα έχουν κληρωθεί 4Χ20=80 αριθμοί (ωραία, κάποιοι αριθμοί θα έχουν κληρωθεί 2 ή 3 φορές σε αυτές τις 4 κληρώσεις), επομένως είτε σε 5 είτε σε 6 είτε σε 7, άντε, το πολύ-πολύ σε 10 κληρώσεις θ πρέπει να έχουν κληρωθεί και οι 80 αριθμοί. 
Ε, πως διάολο γίνεται να έχουν μεσολαβήσει 10 κληρώσεις και να μην έχει κληρωθεί ούτε ένας από τους 4 δικούς μου αριθμούς? Τόσο γκαντέμης είμαι?

Άρχισα να του εξηγώ. 

Ως αφετηρία παίρνουμε μια οποιαδήποτε κλήρωση. Έστω ότι εσύ έχεις παίξει 4 αριθμούς: τους αριθμούς 77,78,79 και 80. 
Από τους 80 αριθμούς θα κληρωθούν 20 αριθμοί. Ας πούμε, οι αριθμοί 1-20. 
Θα έχουν μείνει 60 αριθμοί που δεν θα έχουν κληρωθεί. 
Πάει η πρώτη κλήρωση. 

Στην επόμενη κλήρωση, θα κληρωθούν 20 αριθμοί. Δηλαδή θα κληρωθεί το 1/4 των 80 αριθμών.
Αυτοί οι 20 αριθμοί που θα κληρωθούν, λογικά θα χωρίζονται ως εξής: Θα κληρωθεί "περίπου" το 1/4 των αριθμών της προηγούμενης κλήρωσης (δηλαδή "περίπου" 5 αριθμοί θα ξανα-κληρωθούν), και θα κληρωθεί επίσης "περίπου" το 1/4 των αριθμών που δεν κληρώθηκαν στην προηγούμενη κλήρωση. Δηλαδή, θα κληρωθούν για πρώτη φορά "περίπου" 15 αριθμοί. Ας πούμε, οι αριθμοί 21-35. 
Θα έχουν μείνει 45 αριθμοί που δεν θα έχουν ακόμα κληρωθεί. 
Πάει και η δεύτερη κλήρωση. 

Στην επόμενη, οι 20 αριθμοί που θα κληρωθούν, θα χωρίζονται ως εξής: 
Αφενός θα βγει το 1/4 των 35 αριθμών που έχουν ήδη κληρωθεί (δηλαδή "περίπου" 9 αριθμοί) και το 1/4 των αριθμών που δεν έχουν ακόμα κληρωθεί, δηλαδή "περίπου" 11 αριθμοί θα κληρωθούν για πρώτη φορά (ας πούμε, οι αριθμοί 36-46). 
Θα έχουν μείνει 34 αριθμοί που δεν θα έχουν ακόμα κληρωθεί.
Πάει κι η τρίτη κλήρωση. 

Στην επόμενη, οι 20 αριθμοί που θα βγουν θα χωρίζονται ως εξής: 
Το 1/4 των αριθμών 46 που έχουν ήδη κληρωθεί (δλδ. "περίπου" 11 αριθμοί) και το 1/4 των αριθμών που δεν έχουν ακόμα φανεί, δλδ. "περίπου" 9 αριθμοί (ας πούμε, οι αριθμοί 47-55). 
Θα έχουν μείνει 25 αριθμοί που δεν θα έχουν εμφανιστεί επί 4 συνεχόμενες κληρώσεις. 
Πάει κι η 4η κλήρωση. 

Στην επόμενη, θα φανεί "περίπου" το 1/4 των αριθμών που έχουν ήδη κληρωθεί (δλδ. "περίπου" 14 αριθμοί) και το 1/4 των αριθμών που μας έλειπαν (δλδ. "περίπου" 6 από τους 25 αυτούς αριθμούς. Ας πούμε, οι αριθμοί 56-61). 
Θα έχουν μείνει 19 αριθμοί εξαφανισμένοι επί 5 κληρώσεις.

Στην επόμενη, θα βγει το 1/4 των 61 ήδη εμφανισθεντων αριθμών (δλδ. "περίπου" 15 αριθμοί) και "περίπου" 5 από τους αγνοούμενους αρθμούς. Ας πούμε, οι αριθμοί 62-66. 
Επί 6η συνεχόμενη κλήρωση, θα συνεχίσουν να αγνοούνται 14 αριθμοί. 

Στην επόμενη κλήρωση, θα βγει το 1/4 των κληρωθέντων αριθμών (δλδ. "περίπου" 16 αριθμοί) και "περίπου" 4 από τους 14 αγνοούμενους αριθμούς, ας πούμε οι αριθμοί 67-70.
Επότε, επί 7 συνεχόμενες κληρώσεις, θα υπάρχουν 10 αριθμοί που θα λάμπουν διά της απουσίας τους.

Στην επόμενη, θα έρθει "περίπου" το 1/4 των 70 ήδη κληρωθέντων αριθμών, δλδ "περίπου" 17 αριθμοί θα ξαναφανούν, ενώ για πρώτη φορά θα φανεί το 1/4 των αγνοούμενων αριθμών, δλδ "περίπου" 3 αριθμοί, ας πούμε οι αριθμοί 71-73.
Επί 8 συνεχόμενες κληρώσεις, θα αγνοούνται 7 αριθμοί.

Στην επόμενη, θα βει το 1/4 των ήδη εμφανισθέντων αριθμών, δλδ "περίπου" 18 αριθμοί, και το 1/4 των αγνοούμενων 7 αριθμών, δλδ "περίπου" 2 αριθμοί. Ας πούμε, οι αριθμοί 74-75.
Θα συνεχίσουν να αγνοούνται 5 αριθμοί, επί 9 συνεχόμενες κληρώσεις.

Στην επόμενη, θα βγει το 1/4 των ήδη κληρωθέντων αριθμών, δλδ "περίπου" 19 από τους 75 αριθμούς, και "περίπου" ένας από τους 5 εναπομείναντες αγνοούμενους αριθμούς. Ας πούμε πως θα είναι ο αριθμός 76.
Τέσσερις αριθμοί θα συνεχίσουν να αγνοούνται επί 10 συνεχόμενες κληρώσεις.

-Κατάλαβα... Δηλαδή δεν είμαι και τόσο γκαντέμης όσο νόμιζα... Ήμουν τόσο γκαντέμης όσο προβλέπεται από τη στατιστική... Τελικά υπάρχει σωτηρία με αυτό το κωλοπαίχνιδο?

Η ελπίδα ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια του. Αποφάσισα να πω μια γνώμη που ίσως να βοηθάει: 

Κοίτα: Εφόσον το σύνολο των αριθμών είναι 80 και σε κάθε κλήρωση κληρώνονται 20 αριθμοί, δηλαδή εφόσον σε κάθε κλήρωση κληρώνεται το 1/4 των συνολικών αριθμών, αυτό σημαίνει πως μεσομακροπρόθεσμα (τονίζω τη λέξη μεσομακροπρόθεσμα), για παράδειγμα σε 100 ή σε 200 ή σε 500 κληρώσεις, ο κάθε αριθμός θα έχει βγει "περίπου" τόσες φορές όσες του αναλογούν. Δηλαδή, ο κάθε αριθμός θα έχει εμφανιστεί "περίπου" στο ένα τέταρτο των κληρώσεων. 

Επομένως, το να υπάρχουν 4 αριθμοί που να μην έχουν εμφανιστεί επί 10 συνεχόμενες κληρώσεις, ναι μεν είναι κάτι στατιστικά λογικό, όμως, παράλληλα, αποτελεί μια στατιστική στρέβλωση. Η οποία στατιστική στρέβλωση, μεσομακροπρόθεσμα (τονίζω τη λέξη "μεσομακροπρόθεσμα") οφείλει να διορθωθεί -και όντως διορθώνεται. Αν υπολογίσεις τα αποτελέσματα οποιωνδήποτε 100-200 συνεχόμενων κληρώσεων, πράγματι όλοι οι αριθμοί έχουν εμφανιστεί "περίπου" μία στις 4 φορές. Τη στήνεις, δεν παίζεις ούτε μισό ευρώ, πίνεις μια φραπεδιά και περιμένεις να υπάρξει η στρέβλωση. Μετά, δεν έχεις παρά να αναμένεις τη διόρθωση της στρεβλώσεως. 

Εννοείς? 

Μου φάνηκε πως είχε εννοήσει. Μπορούσα πλέον να φύγω.

Τραγούδι. Μπιθικώτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si