Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2015

The Holy Quran Experiment

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο θέατρο Bataclan στο Παρίσι, ένα νέο κύμα αντι-ισλαμικής υστερίας κυρίεψε τη Δύση.

Μία ομάδα Ολλανδών (Sacha Harland, Alexander Spoor, Jeroen de Wijs) αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα για να αποδείξει ότι η τρομοκρατία δεν σχετίζεται μόνο με μία συγκεκριμένη θρησκεία.

Τι έκαναν; Αγόρασαν μία Βίβλο (στην Ολλανδική γλώσσα) και την "έντυσαν" με εξώφυλλο από το Κοράνι.

Σταμάτησαν μερικούς πολίτες και τους διάβασαν επιλεγμένα αποσπάσματα όπου αναφέρονται "ομορφιές" τόσο για το ρόλο των γυναικών, όσο και για τους ομοφυλόφιλους.

Στη συνέχεια ρώτησαν τους περαστικούς τι πιστεύουν για όλα αυτά. Έλαβαν απαντήσεις όπως "Όποιος ανατρέφεται με τέτοια κείμενα..." "Πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος αλλάζει" και "Είναι απαράδεκτο το τι πιστεύουν για τις γυναίκες!".

Παράλληλα, ζητώντας στους πολίτες να συγκρίνουν αυτά που άκουσαν με τη Βίβλο, εκείνοι απάντησαν ότι η Βίβλος είναι πιο ειρηνική και περιέχει κυρίως θετικές ιστορίες.

Δείτε το βίντεο (με υπότιτλους στα αγγλικά) και τις αντιδράσεις των Ολλανδών όταν συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά τα αποσπάσματα που προάγουν τη βία δεν προέρχονται από το Κοράνι αλλά από την ίδια τη Βίβλο.

Για να είμαστε δίκαιοι, στην Ολλανδία, άνω του 50% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν σχετίζεται με καμία θρησκεία, άρα είναι πιθανό να μην έχουν ποτέ ανοίξει τη Βίβλο.

(Κείμενο και βίντεο τα βρήκα στο omniatv. Προσωπική μου γνώμη είναι πως αν και στην Ελλάδα το ποσοστό όσων δηλώνουν χριστιανοί είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Ολλανδίας, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν έστω και μια φορά ανοίξει τη Βίβλο. Στην Ελλάδα, τη Βίβλο περισσότερο την έχουν μελετήσει οι άθεοι και οι μη-χριστιανορθόδοξοι (προκειμένου ν' αντλήσουν επιχειρήματα ή ό,τι άλλο τους φωτίσει ο πανάγαθος)  παρά οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως χριστιανορθόδοξοι. Ως εκ τούτου, μια επανάληψη του πειράματος στην Ελλάδα θα είχε αρκετό ενδιαφέρον). 

2 σχόλια :

  1. Σε ποιο σημειο της αγιας γραφης λεει πως αν δυο ανδρες κοιμηθουν μαζι πρεπει να τιμωρηθουν με θανατο;

    Ο πολεμος ειναι κατα της αμαρτιας , οχι κατα των αμαρτωλων στην ορθοδοξια.

    Μηπως αυτα τα παιδακια που κανουν το ρεπορταζ λενε μπιιιιπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ένα καλό:
      Στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που λέγεται "Λευιτικόν", κεφάλαιο 20, εδάφιο 13:
      Όποιος κοιμηθεί με άντρα όπως κοιμάται με γυναίκα, και οι δύο έχουν διαπράξει σιχαμερή αμαρτία. Είναι ένοχοι και πρέπει να θανατωθούν.
      Το ρεπορτάζ δεν είχε να κάνει με το τι λέει η ορθοδοξία η ο καθολικισμός ή ο προτεσταντισμός.
      Το ρεπορτάζ είχε να κάνει με το τι λέει η Βίβλος.

      Διαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si