Σάββατο, Μαΐου 28, 2016

Αδερφέ μου βίγκαν, αδερφή μου βίγκαν...


Πως θα σου φαινόταν αν ήξερες πως το γάλα καρύδας που πίνεις, μπορεί να κρύβει από πίσω του την δολοφονία μιας μάνας και την σκλαβιά και τον άγριο ξυλοδαρμό του παιδιού της;

Δυστυχώς είναι πολύ πιθανό τις καρύδες να τις έχει συλλέξει μια μαϊμού που ανήκει σε ένα συγκεκριμένο είδος μακάκων και που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους ανθρώπους ως σκλάβος, στις φυτείες καρύδας σε χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Ταϋλάνδη, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα .

Οι μαϊμούδες στη συγκομιδή καρύδας αποφέρουν τεράστια κέρδη στους ανθρώπους που τις εκμεταλλεύονται.

Η σκληρή τους πορεία ως σκλάβοι ξεκινά από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, όταν ξεκινά και η “εκπαίδευσή ” τους. Η “εκπαίδευση” ξεκινά με το να μαθαίνουν να στριφογυρίζουν μια καρύδα που είναι δεμένη σε πλαστικά σκοινιά, χρησιμοποιώντας και τα 2 πόδια τους και το ένα τους χέρι και στην ουσία γίνεται μια αναπαράσταση της συγκομιδής της καρύδας από το δέντρο.

Οι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν οι μαϊμούδες και τα χέρια τους και τα πόδια τους, γιατί έτσι εκτελούν την δουλειά με μεγαλύτερη ταχύτητα. Και φυσικά θα πωληθούν και σε καλύτερη τιμή. Μια μαϊμού που χρησιμοποιεί μόνο τα χέρια της θα πωληθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Έπειτα θα πρέπει να μάθει να ξεμπερδεύει το σκοινί που είναι δεμένη, ώστε να ελευθερώνεται όταν αυτό μπλέκεται σε κλαδιά. Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να μάθει να μαζεύει και τις καρύδες που έχουν πέσει στο έδαφος, τις οποίες και θα πρέπει να φορτώνει σε τσουβάλια ή σε φορτηγά.

Η εκπαίδευση προφανώς και δεν είναι τόσο ιδανική, όσο θέλουν να την παρουσιάζουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτή – διαφορετικά δεν θα γινόταν τόσο μεγάλη προσπάθεια να υπάρξουν νόμοι για την προστασία των ζώων αυτών. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εκτός από την στέρηση ελευθερίας και πάρα πολύ ξύλο. Άγριο ξύλο για κάθε λάθος που θα τύχει να κάνουν. Άγριο ξύλο αν η ταχύτητα συλλογής δεν είναι η ιδανική.

Σκοπός άλλωστε είναι να μπορεί στο τέλος η μαϊμού να συλλέγει 1000 καρύδες την μέρα – έναντι των 100 που μπορεί να μαζέψει ο πιο ικανός άνθρωπος και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο, όσο και αν οι μακάκοι είναι πιο δυνατό και πιο ευκίνητο ζώο από τον άνθρωπο.

Μόλις “εκπαιδευτούν” και πωληθούν σε κάποια φυτεία θα εργάζονται, πάντα δεμένες, για τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα, εκτός από τις μέρες που βρέχει. Αλλά ακόμα και όταν δεν δουλεύουν ζουν την ζωή τους μόνιμα δεμένες με κοντή αλυσίδα.

Αν έχουν καταφέρει καλή συγκομιδή θα αμειφθούν με λίγο ρύζι και κάνα-δυο μπανάνες και θα γλιτώσουν την τιμωρία, δηλαδή το ξύλο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη τα έχουν αυτοί που πωλούν “εκπαιδευμένες” μαϊμούδες. Μια “ανεκπαίδευτη” μαϊμού κοστίζει περίπου 14 ευρώ. Μόλις “εκπαιδευτεί” ο άνθρωπος που την εκμεταλλεύεται μπορεί να την πουλήσει σε κάποιον αγρότη για τουλάχιστον 250 ευρώ!

Και το κακό δεν σταματά εδώ! Οι ίδιες μαϊμούδες που χρησιμοποιούνται στη συλλογή καρυδών χρησιμοποιούνται και στη “διασκέδαση”!

Με εισιτήριο 5 ευρώ μπορεί ο καθένας να δει μια μαϊμού να οδηγεί ένα ποδήλατο, να κάνει push ups, να παίζει μπάσκετ και να εκτελεί διάφορα “κόλπα” που της έχουν κοστίσει το δικαίωμα σε μια φυσιολογική ζωή και της έχουν επιβληθεί με άγριο ξύλο.

Κάθε μια μαϊμού θα υποχρεωθεί να επαναλαμβάνει καθημερινά τα “κόλπα” για τουλάχιστον 8 ώρες .

Θεωρητικά όσοι υποστηρίζουν αυτό το είδος σκλαβιάς, το δικαιολογούν πως αφενός είναι ωφέλιμη για τον άνθρωπο – μιας και οι μαϊμούδες δεν παραπονιούνται ποτέ για τις συνθήκες, δεν προστατεύονται από κάποια εργατική νομοθεσία και δεν απαιτούν μισθό και αφετέρου πως είναι μια παλιά παράδοση (υπάρχουν στοιχεία πως οι άνθρωποι από το 3450 π.Χ. χρησιμοποιούσαν τις μαϊμούδες για αυτόν τον σκοπό).

Η καρύδα όπως και το φοινικέλαιο, αν και δεν είναι ζωικά παράγωγα δεν μπορεί να είναι μέρος μιας vegan διατροφής που έχει ηθικές ρίζες.

Μην αγοράζεις προϊόντα που περιέχουν καρύδα, ούτε γάλα καρύδας ή λάδι κλπ υποπροϊόντα της!

Ενημέρωσε την Vegan Society για αυτήν σου την απόφαση και ζήτησε να επαναπροσδιορίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις πιστοποίησης των vegan προϊόντων.

Επιπλέον μπορείς να στείλεις ένα email στις εταιρίες που γνωρίζεις πως χρησιμοποιούν καρύδα στα προϊόντα τους, ενημερώνοντάς τες για το τι συμβαίνει κατά την συγκομιδή και φυσικά να τους γνωστοποιήσεις πως δεν θα αγοράζεις τέτοια προϊόντα, έως ότου τουλάχιστον σταματήσει η άγρια χρησιμοποίηση των μαϊμούδων.

Πηγή

3 σχόλια :

 1. Σωστα (και φριχτα) οσα λες, αλλά η καρυδα και το φοινικελαιο ειναι τοσο διαδεδομενα, που δεν μπορεις να μπουκοτάρεις ένα προϊόν [*]
  Σύμφωνα με καποιες μελέτες που ξερω, τα 2/3 των προιόντων στα ευρωπαικα σουπερμαρκετ περιεχουν είτε παράγωγα καρύδας είτε φοινικελαιου. Άσε που μερικες δυτικες χωρες επιβαλλουν δια νομου την προσμιξη φυτικων ελαιων στο πετρελαιο κινησης. Παράγωγα καρύδας χρησιμοποιούνται και για βιομηχανικές εφαρμογές, βρίσκονται δλδ και σε μηχανήματα κάθε είδους.

  Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τους δυτικούς νόμους περί προστασίας ζώων στην Ινδονησία - τον μεγαλύτερο παραγωγό καρύδας. Ούτε μπορούμε να αντιστρέψουμε την παγκοσμιοποίηση. Ούτε να καταργήσουμε τον καπιταλισμό, που είναι η πηγή της εκμετάλλευσης - ανθρώπων και ζώων.
  Φυσικά και θα ήταν η βέλτιστη λύση να ρίξουμε τον καπιταλισμό. Αλλά αν περιμένεις από τους vegan να το καταφέρουν αυτό μπουκοτάροντας τις καρύδες, θα περιμένεις για πολύ ακόμα.

  Σαν φιλόζωος, σπαράζει η καρδιά μου γιά τους μακάκους στην Ινδονησία. Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιά αυτά τα αμοιρα ζώα. Αλλά π.χ. για τα γαϊδουράκια στην ελληνική επαρχία μπορώ να κάνω λίγα πράγματα - και όντως τα κάνω. Οι έλληνες λεβεντομαλάκες σπάνε τα καημένα τα γαϊδουρια στο ξύλο, τα υπερφορτώνουν, δεν φροντίζουν τις οπλές τους, με αποτέλεσμα να στραβοπατάνε.
  Φαντάσου να σε αναγκάζουν να φοράς 12ποντες γόβες, να κουβαλάς 200 κιλά στην πλάτη και να σε ξυλοφορτώνουν επειδή δεν πηγαίνεις αρκετά γρήγορα. Στο τέλος σε παρατάνε σε ένα χωράφι με γαιδουράγκαθα κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού, χωρις σκιά, χωρίς νερο.

  Τι θα έλεγες λοιπόν γιά μια κοινή δράση υπέρ των ζώων στην Ελλάδα; Εδώ που μπορούμε να αλλάξουμε μερικά σημαντικά πραγματάκια;

  [*] γιατι πρεπει εμεις οι vegan να σωσουμε τον κόσμο; Το 99,99% της ανθρωποτητας που δεν ειναι vegan δεν εχει ηθική; Δεν έχει καμμια υποχρέωση να ενδιαφερθεί;
  Όταν καλείς εμάς τους 10 γραφικους αλλοπαρμένους να παραιτηθούμε από τα προιόντα καρύδας τι ακριβώς επιδιώκεις; Η παγκόσμια παραγωγή καρύδας ήταν 55,5 εκατομμύρια τόνοι το 2014 (βικιπεδια). Πόσο περιμένεις να αλλάξει αυτό το νουμερο αν οι vegan παραιτηθούν απο τις καρύδες;
  Γιατί να τρέχω σαν μουρλός να υποκαταστήσω - με κάτι άλλο χωρίς καρύδα μέσα - τα 2/3 των προϊόντων που χρειάζομαι; Στον ίδιο χρόνο, με την ίδια προσπάθεια, μπορώ να βοηθήσω 10 ελληνικά αδέσποτα γατόσκυλα και 2 γαϊδούρια. Αν ο χρόνος ζωής μου ήταν απεριόριστος, θα μίλαγα αλλιώς. Αλλά δεν είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλα πρέπει ν' αλλάξουν. Και τα εδώ και τα εκεί.
   Και βέβαια όσο υπάρχει καπιταλισμός (δηλαδή για ...αρκετά χρόνια, δυστυχώς), ακόμα κι αν διορθώνεται το ένα ζήτημα θα προκύπτει πρόβλημα με κάποιο άλλο ζήτημα, χώρια που η αγριότητα προς τα ζώα προϋπήρχε του καπιταλισμού άρα δεν οφείλεται σ' αυτόν· προφανώς είναι ένα ζήτημα που θέλει δουλειά ακόμα.
   Όμως στο συγκεκριμένο θέμα νομίζω πως οι βίγκαν έχουν ένα σημαντικό όπλο στα χέρια τους. Το όνομα του όπλου αναφέρεται και στο κείμενο:
   "Επαναπροσδιορισμός των όρων και των προϋποθέσεων πιστοποίησης των vegan προϊόντων".
   Αυτό είναι κάτι που μπορεί άμεσα να απαιτηθεί και να φέρει άμεσα αποτελέσματα.
   Νομίζω και ελπίζω, δηλαδή...

   Διαγραφή
 2. Συμφωνουμε επι της αρχης, εστιαζουμε ισως σε διαφορετικες προτεραιοτητες. Εχοντας περιορισμενο χρονο ζωης και 1000δες προβληματα, οφειλουμε πιστευω να βαλουμε προτεραιοτητες σε μερικα προβληματα. Παραμελωντας δυστυχως τα άλλα.

  Το προβλημα που βλεπω με την πιστοποιηση ειναι η ελλειψη πορων. Ενας οργανισμος πιστοποιησης δεν έχει την τεχνογνωσια, ουτε τα χρηματα για να πιστοποιησει 100δες προϊόντα απο διάφορες κατηγοριες. Τα παραγωγα καρυδας χρησιμοποιουνται σε παρα πολλα τροφιμα αλλά και σε απορρυπαντικα, καλλυντικα κ.ο.κ. Ακομα και σε λιπαντικα μηχανων. Η χρησιμοτητα μιας πιστοποιησης για τον vegan καταναλωτη (γιατι οι υπολοιποι αδιαφορουν) ειναι στο να ξερει ποια προιοντα περιεχουν καρυδα για να μην τα αγορασει. Αν ομως δεν υπαρχουν εναλλακτικα προϊόντα, τοτε η χρησιμοτητα της πιστοποιησης μειωνεται δραματικα.

  Δεν εχω αντιρρηση να συνυπογραψω το αιτημα προς τον οργανισμο πιστοποιησης (μηπως εχεις καποιο λινκ; ), απλά δεν περιμένω καποια αξιοσημειωτη βελτιωση για τους μακακους. Μακαρι να διαψευστω.

  Και ενα θεωρητικο: σαφως και η εκμεταλλευση / κακομεταχειριση των ζωων προυπηρχε του καπιταλιστμου. Αλλά ο καπιταλισμός της έδωσε βιομηχανικές διαστάσεις. Το να σφάξει ένας παππους στο χωριο 2Χ τον χρόνο ένα γουρούνι είναι εντελώς διαφορετικο από την εκτροφή και σφαγή εκατομμυρίων γουρουνιών ανά ημέρα. Η διαφορά δεν είναι μόνο ποσοτική. Ο καπιταλισμός μεγιστοποιεί το κέρδος, μαγιστοποιώντας ταυτόχρονα και την οδύνη των ζωων.

  Επι προσωπικου, στα νιάτα μου ήμουν αντικαπιταλιστής, επειδή νόμιζα ότι είχα καταλάβει τον Μαρξ. Στα γεράματα είμαι αντικαπιταλιστής επειδη πιστεύω ότι το αποκλειστικό κυνήγι του κέρδους βλάπτει τα ζώα. Αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου ;-)

  Ευχαριστω για τον γονιμο διαλογο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si