Σάββατο, Μαΐου 31, 2008

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Νο 2

Και ενώ πληροφορούμαι από το www.in.gr ότι τις τελευταίες μέρες λαμβάνουν χώραν "ασφυκτικές πιέσεις σε σούπερ μάρκετ και εταιρείες τροφίμων για τη συγκράτηση των τιμών", αλλά (παραδόξως) αυτές οι πιέσεις φαίνεται να μην φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα,
μαθαίνω ότι στις 26 Ιουλίου, στα πλαίσια του "Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα", το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα θα παρουσιάσει το έργο του Ντάριο Φο "Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!".

Το “Δεν πληρώνω...δεν πληρώνω!” είναι ένα έργο για την επανάσταση των απλών ανθρώπων, όταν ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι. Οι ήρωες του έργου, απλοί μεροκαματιάρηδες, υψώνουν το ανάστημα και τη φωνή τους: «Aκριβαίνετε εσείς τα πράγματα; Ε κι εμείς λοιπόν, δεν τα πληρώνουμε, τα «απαλλοτριώνουμε». Μας κάνετε τη ζωή μας δυσβάσταχτη; Σας κάνουμε την δική σας δύσκολη». Τόσο επικίνδυνο θεωρήθηκε το έργο όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην Ιταλία από τον θίασο του Ντάριο Φο, που οι επιχειρηματίες τον σύρανε σε δίκες, με την κατηγορία ότι υποκινούσε τον κόσμο σε κλοπές. Ο ίδιος είπε γελώντας στο δικαστήριο: «Δικάστε με. Εγώ δεν έκανα τίποτα. Κήρυξα την ατομική αντίδραση, το να κάνει ο καθένας κάτι στο χώρο του». Στο τέλος ο δικαστής είπε: “Προτείνω δέκα χρόνια κάθειρξη για το κύριο Φο, αλλά παρακαλώ η επόμενη δίκη να είναι για τον Aριστοφάνη. Να τον δικάσουμε κι αυτόν δέκα χρόνια”. Φυσικά αθωώθηκε παμψηφεί.

Εν τω μεταξύ, οι κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, συνεχίζονται ποικιλοτρόπως (για παράδειγμα, με αυτόν τον τρόπο).

3 σχόλια :

  1. ωρέ ωρέ ,που είσαι και που βρίσκεσαι,
    μεγάλε, να σε κεράσω!............με τους νταλκάδες σου!!(χιχι)
    μήλα κόκκινα...άιντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι έχει τιμηθεί με Νόμπελ αυτό το έμεσμα; Υποτιμά την επιτροπή που έδωσε το βραβείο!

    Νομίζω πως και η Σουηδική Ακαδημία έχει ανάγκη τας υπηρεσίας εκείνου του δικαστικού του πωςτονλένε του «είναι αυτό πρόοδος;» - αυτόν, ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *Γουάου!!!!!! Εξελίξεις βλέπω!!! Ενθουσιαστικές εξελίξεις!
    Μελίτης Πηνείας!
    Το είπες και το'κανες βρε θηρίο?
    Μέσω e-μελιού εις το allosenas2005@yahoo.gr θα ημπορούσε να κανονιστεί κάτι? Διότι ο αριθμός του τηλεφώνου εχάθη...

    *Ζαν Λυκ, ναι, καλόν θα ήτο να αποσταλεί εις Σουηδίαν ο εν λόγω δικαστεύς! Αυτός εδώ δεν είναι?
    http://indy.gr/newswire/i-anekdigiti-apofasi-tis-apagoreysis-toy-biblioy-tis-ersis-sotiropoyloy

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si