Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2011

Η ΛΑΜΠΕΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ


Ο πλανήτης Αφροδίτη, γνωστός και ως Αποσπερίτης όταν εμφανίζεται μετά τη δύση του Ήλιου, θα εμφανίζεται και πάλι στο δυτικό ουρανό από αυτή την εβδομάδα. Θα γίνεται όλο και λαμπρότερη μέχρι τον Μάιο, οπότε θα εξαφανιστεί και θα επανεμφανιστεί τον Ιούνιο ως Αυγερινός.

Η Αφροδίτη παρέμενε άφαντη εδώ και μήνες, καθώς είχε περάσει πίσω από τον Ήλιο όπως τον βλέπουμε από τη Γη και χανόταν στην εκτυφλωτική του λάμψη στη διάρκεια της ημέρας.

Κινούμενος προς την ανατολή, ο πλανήτης φαίνεται τώρα να απομακρύνεται από τον Ήλιο και να επανεμφανίζεται στα δυτικά λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

Για τους παρατηρητές στο Βόρειο Ημισφαίριο, εξηγεί το Space.com, o Αποσπερίτης θα είναι ορατός για μικρό χρονικό διάστημα κάθε βράδυ από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου. Θα εμφανίζεται ελάχιστα πάνω από τον ορίζοντα, αριστερά του σημείου όπου δύει ο Ήλιος, περίπου 50 λεπτά μετά τη δύση.

Όσο περνούν οι μέρες, η εμφάνιση της Αφροδίτης, η Αφροδίτη θα εμφανίζεται όλο και αργότερα μετά τη Δύση, γεγονός που διευκολύνει τον εντοπισμό της με γυμνό μάτι.

Για τους προσεκτικούς, το σόου θα γίνει πιο θεαματικό την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, οπότε ο Αποσπερίτης θα εμφανιστεί ελάχιστα πιο ψηλά από τον Ερμή στον δυτικό-νοτιοδυτικό ουρανό, περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

Αν μάλιστα χρησιμοποιήσει κανείς κιάλια, θα μπορέσει να θαυμάσει δεξιά από τους δύο πλανήτες μια λεπτή «φέτα» φεγγαριού, μόλις λίγες ώρες μετά τη φάση της Νέας Σελήνης.

(Αντιγραφή από δω)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si