Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2011

Μια συνταγματικώς ορθή λύση...

... προκειμένου να ξεκουμπιστούν οι κακομούτσουνοι

Και ναι μεν το όχι και τόσο αγαπημένο μου antinews λέει πως "Πληθαίνουν οι φήμες για άμεση προκήρυξη εκλογών", και ναι μεν όλοι ευχόμαστε να ξεκουμπιστούν το ταχύτερο οι κακομούτσουνοι, όμως καλού-κακού ας ρίξουμε και μια ματιά στο άρθρο 32 του Συντάγματος:

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφού έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Βουλής.


Σκέφτομαι λοιπόν μια είδηση από τη Γαλλία, που με είχε εντυπωσιάσει προ ετών και λέω μήπως ήρθε η ώρα να την αξιοποιήσουμε και στη χώρα μας.

Βεβαίως, ο κύριος Παπούλιας μου είναι συμπαθής. πολύ συμπαθής.
Τον θεωρώ έναν ηθικό πρόεδρο.
Τον συμπαθώ από τότε που δήλωσε πως είχε δώσει εκεί πέρα κάτι παλιοδανεικά στον μακαρίτη τον πατέρα του πρωθυπουργού μας, ώστε να μπορέσει ο μακαρίτης να χτίσει εκεί πέρα ένα κωλόσπιτο για τα γεράματά του.
Ναι λέμε: Η αλληλεγγύη είναι απόδειξη ηθικής.
Και έχουμε απόλυτη ανάγκη τη μακροημέρευση ενός ηθικού προέδρου, ώστε να ακούμε τις ηθικές παραινέσεις του.

Όμως, πως να το κάνουμε, αφού ο ηθικός πρόεδρος με τις ηθικές παραινέσεις δε λέει να παραιτηθεί, λέω μπας και θα ήταν σκόπιμο να ακολουθήσουμε το γαλλικό παράδειγμα...

Τελοσπάντων, καλά να 'ναι ο άνθρωπος, κι ας του αφιερώσω κι ένα σχετικό τραγουδάκι:

Άκης Πάνου,
Κάτι παλιοδανεικά:

2 σχόλια :

  1. Κάπου πήρε το μάτι μου σήμερα ότι ο αγαπητός παίρνει 14Κ ως "επίδομα θέσης ευθύνης".

    Τελικά υπάρχει και επιστροφή αλληλεγγύης! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα τοκοχρεολύσια θα είναι, μάλλον...
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si