Σάββατο, Δεκεμβρίου 21, 2013

Οι χριστουγεννιάτικοι 26 κομισάριοι του Μπακού

Τι ήταν οι 26 κομισάριοι του Μπακού?
Την απάντηση μας τη δίνει το αρμόδιο έντυπο: ο Ριζοσπάστης.
Οι 26 αυτοί επαναστάτες, που έμειναν γνωστοί ως «Κομισάριοι του Μπακού» ήταν ηγέτες της Κομμούνας του Μπακού, της σοβιετικής εξουσίας που εγκαθιδρύθηκε στο Μπακού το Νοέμβρη του 1917. Η σοβιετική εξουσία χρειάστηκε εκείνη την περίοδο να δώσει στην περιοχή σκληρή μάχη, τόσο με τις αντεπαναστατικές δυνάμεις των Αζέρων τσιφλικάδων, που στηρίζονταν και από τουρκικά στρατεύματα, όσο και εκείνων των αντεπαναστατών (του κόμματος των εσέρων), που στηρίζονταν στις αγγλικές λόγχες και είχαν συγκροτήσει το καθεστώς της λεγόμενης «Δικτατορίας της Κεντρικής Κασπίας». Οταν η σοβιετική εξουσία έπεσε στην πόλη του Μπακού, 35 ανώτατα στελέχη της συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, όμως κατάφεραν, με τη βοήθεια άλλων συντρόφων να αποδράσουν, για να συλληφθούνε και πάλι στο Κρασνοβόντσκ από τους εσέρους, που οδήγησαν το πλοίο με το οποίο προσπαθούσαν να απομακρυνθούν, 2 Αγγλοι και μερικοί Αρμένιοι αξιωματικοί, υποστηρικτές του εθνικιστικού - σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Ντασνάκ». Οι εσέροι, κατά υπόδειξη των Αγγλων καθοδηγητών τους, εκτέλεσαν 26 από αυτούς τους επαναστάτες. Για να μην ξεχνιόμαστε, οι εσέροι ήταν, με βάση τη σημερινή πολιτική ορολογία, οι σοσιαλδημοκράτες της εποχής της Τσαρικής Αυτοκρατορίας.
Προς τιμήν λοιπόν αυτών των 26 ηγετών της κομμούνας του Μπακού, υπάρχει στη Μόσχα ο σημαντικός δρόμος που έχει την ονομασία "οδός των 26 κομισαρίων του Μπακού".

Ξεχασμένες ιστορίες, θα μου πεις...

Όμως, φέτος η συγκεκριμένη οδός έχει έρθει στην επικαιρότητα και έχει τραβήξει πάνω της το διεθνές ενδιαφέρον, εξαιτίας της λιτής και απέριττης χριστουγεννιάτικης διακόσμησης και φωταγώγησης που έχει. Θέμα της όλης διακοσμητικής ιδέας είναι ένας πρωτότυπος συνδυασμός από κεριά και μπαλόνια, τα οποία έτσι όπως φωτίζουν την παγωμένη μοσχοβίτικη νύχτα, δημιουργούν μια όμορφη εορταστική διάθεση:
 Να τα βλέπουν αυτά οι δικοί μας δήμαρχοι, νυν και επόμενοι, να παίρνουν ιδέες για του χρόνου!!!

1 σχόλιο :

Mi-la-re,
mi-la-re-si