Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2016

Όλα του γάμου δύσκολα, ως φαίνεται, και στο Ισραήλ

Διαβάζω εδώ πέρα  το σημερινό κείμενο από το μπλογκ του Tony Greenstein, κείμενο που έχει τίτλο "The Perils of a State Based on Race" (που θα μπορούσε να αποδοθεί ως "Οι κίνδυνοι σ' ένα κράτος βασισμένο στη φυλή").

Το κείμενο έχει να κάνει με το ότι, ως φαίνεται, ο ισραηλίτης Ισραηλινός προκειμένου να παντρευτεί ή να χωρίσει ή να ταφεί ισραηλιτικώς, θα πρέπει απαραιτήτως να είναι ισραηλίτης από ισραηλίτισσα μητέρα. Δεν αρκεί να είναι από ισραηλίτη πατέρα, και δεν πα να είναι Ισραηλινός ισραηλίτης ο πατέρας του. Η μητέρα είναι που μετράει.

Κι αυτός ο περιορισμός έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενωθούν εντός Ισραήλ με τα δεσμά του γάμου περίπου 660.000 χιλιάδες Ισραηλινοί ισραηλίτες.

Ο αριθμός αυτός των 660.000 ανθρώπων προέκυψε από έρευνα της οργάνωσης Hiddush, η οποία έχει σαν σκοπό την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών στο Ισραήλ. Απ' όσο καταλαβαίνω, ο αριθμός των 660.000 αποτελεί το άθροισμα των 364.000 μεταναστών από την πρώην Σοβιετική Ένωση οι οποίοι -προφανώς- δεν είχαν ισραηλίτισσα μητέρα, αλλά και 284.000 γκέι/λεσβιών που (φαντάζομαι πως ανεξαρτήτως του αν είχαν ή δεν είχαν ισραηλίτισσα μητέρα) δεν έχουν ακόμα δικαίωμα γάμου στο Ισραήλ, αλλά και 12.000 που -απ' όσο καταλαβαίνω- άλλο καημό δεν είχαν και στράφηκαν στον ιουδαισμό (άγνωσται αι βουλαί του υψίστου) χωρίς να είναι ισραηλιτικής ή έστω Ισραηλινής καταγωγής. Προφανώς πρόκειται για ανθρώπους μετανάστες που έκαναν κι αυτή τη θρησκευτική υποχώρηση προκειμένου να πολιτογραφηθούν Ισραηλινοί πολίτες. Και ναι μεν έγιναν Ισραηλινοί πολίτες, αλλά για να παντρευτούν σύντομα ψιλοχλωμό το βλέπω.

Ούτε πολιτικός γάμος υπάρχει ούτε τίποτα. Γάμος μεταξύ αθέων δε νοείται εκτός κι αν υποδυθούν τους ισραηλίτες πιστούς, για γάμο μεταξύ ισραηλίτη και μουσουλμάνας ούτε λόγος, γάμο μεταξύ ισραηλίτισσας και χριστιανού ξέχνα τον. Κι όσοι ισραηλίτες Ισραηλινοί θέλουν πολιτικό γάμο και τέτοια αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό και να επιστρέψουν παντρεμένοι.

Συμπέρασμα:
Υπάρχουν και χειρότερα, αναγνωσταρά μου.





1 σχόλιο :

Mi-la-re,
mi-la-re-si