Κυριακή, Ιανουαρίου 03, 2010

ΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ
(Άρες Άναξ -είναι πολλά τα λεφτά Άρη)

Υπάρχουν εν Ελλάδι στόκοι (ελληνικής αλλά και αλλοδαπής καταγωγής και προελεύσεως) που όποτε παίζουν τζόκερ ή όποτε βλέπουν κάποιον να πάει να παίξει τζόκερ, έχουν τη νοοτροπία να μονολογούν κάτι γκαντέμικες ωδές και γητειές του στυλ "Σιγά μην κερδίσω... Το παιχνίδι είναι στημένο... βγάζουν τα νούμερα που θέλουν εκείνοι".

Ποτέ μου δεν κατάλαβα σε τι στηρίζουν αυτή την ηλίθια άποψή τους. Όποιος έχει δει μια κλήρωση του τζόκερ, οφείλει να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι α-πο-λύ-τως διαφανές και τίμιο -όσον αφορά την κλήρωση:

Σε ένα πλαίσιο υπάρχουν 45 μπαλάκια που πέφτουν σε μια κληρωτίδα, και εξ αυτών πέφτουν από την τρύπα της κληρωτίδας 5 τυχαία μπαλάκια -ουδέν τιμιώτερον και τυχαιότερον.
Σε ένα άλλο πλαίσιο, υπάρχουν 20 μπαλάκια που πέφτουν σε μια κληρωτίδα, εκ των οποίων ένα τυχερό βγαίνει μπαλάκι-τζόκερ. Ουδέν τιμιώτερον και τυχαιότερον.

Μόνο ουφολόγοι, οπαδοί της ομάδας έψιλον, βασιλόφρονες, θαυμαστές του Γιούρι Γκέλερ και προτεστάντες ιεραπόστολοι θα έβρισκαν κάτι ύποπτο σε αυτή την απολύτως διάφανη διαδικασία.

Επιμένω: Όποιος βρίσκει οτιδήποτε ύποπτο σε αυτή τη διαδικασία, είναι γκάου.

Στη συνέχεια επακολουθεί η διαλογή των νικητών, τα αποτελέσματα της οποίας θα έπρεπε -θεωρητικώς τουλάχιστον- να συμβαδίζουν με τις μαθηματικές πιθανότητες του παιχνιδιού.
Στο περίπου βρε αδερφέ.
Για τα μάτια του κόσμου βρε αδερφέ.
Διότι ζούμε σε έναν μαθηματικό κόσμο βρε αδερφέ.
Πυθαγόρας λέμε.
Μουσική των σφαιρών λέμε -μουσική των μπαλλακίων του τζόκερ, ας πούμε.
Μην το βγάλουμε και μαλάκα τον Πυθαγόρα...

Αν ζούσε λοιπόν ο Πυθαγόρας, πριν να παίξει τζόκερ, θα καθόταν και θα υπολόγιζε να βρει τον μαθηματικό τύπο για να υπολογίσει τις πιθανότητες επιτυχίας που έχει κάθε στήλη. Θα καθόταν λοιπόν να υπολογίσει πρώτα το σύνολο των πιθανών συνδυασμών που έχει το απλό πεντάρι -χωρίς το τζόκερ, δηλαδή. Και θα κατέληγε σε αυτόν εδώ τον μαθηματικό τύπο:

Και θα έξυνε την κούτρα του λέγοντας "Α, ώστε για να πιάσω απλό πεντάρι, 5 από 45 δυλαδή, χωρίς τζόκερ, κάθε στήλη που θα παίξω έχει μία στις 1.221.759 πιθανότητες...
Και για να πιάσω πεντάρι μαζί με το τζόκερ, τι πιθανότητες έχω?
"

Και θα πολλαπλασίαζε το 1.221.759 επί 20 που είναι οι πιθανοί αριθμοί τζόκερ, και θα κατέληγε στο σύνολο των πιθανοτήτων του παιχνιδιού, και θα μονολογούσε ξύνοντας την κούτρα του:
"Α, ώστε το παιχνίδι Τζόκερ αποτελείται από 24.435.180 πιθανότητες... Δηλαδή αν παίξω μια και μοναδική στήλη, θα έχω μία στις 24.435.180 πιθανότητες... Γάματα με μεγάλα γράμματα δηλαδή... Θα προτιμήσω να φάω τα λεφτά σε σουβλάκια".

Και θα το έριχνε στη σουβλακοφαγία, παρόλο που μάλλον ήταν χορτοφάγος.

Διότι θα σου έλεγε,
"δηλαδή άμα παίξω 10 στήλες, αντί να φάω δυο σουβλάκια θα έχω μία στις 2.443.518 πιθανότητες να γίνω πλούσιος. Φέξε μου και γλίστρησα.
Άμα παίξω 100 στήλες, αντί να ντερλικώσω 10 σουβλάκια θα έχω μια στις 244.351,8 πιθανότητες να γίνω πλούσιος. Φέξε μου και γλίστρησα.
Κι άμα παίξω ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΤΗΛΕΣ, θα έχω παίξει ένα κάρο λεφτά αλλά θα έχω απλώς μία στις 24,43518 πιθανότητες να τα κονομήσω... Μιλάμε για 4% πιθανότητες, δηλαδή.
Θα έχω παίξει 1.000.000 στήλες και θα έχω τις πιθανότητες που έχουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι για να πάρουν 51% και να κάνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση... Του αγίου Πέοντος ανήμερα δηλαδή.
Βρε δε με γαμάτε λέω γω? Προτιμώ να δώσω τα λεφτά μου για ν' αγοράσω ένα χρυσό μπούτι, να κάνω πλάκα στους οπαδούς μου ότι έχω χρυσά μπούτια
".

Κάτι τέτοια θα σκεφτόταν ο Πυθαγόρας.
Σοφός ήταν.
Ας μην τον αμφισβητήσουμε.
Είμαστε μικροί μπροστά σ' αυτόν (και στο χρυσό μπούτι του).
Πρέπει να σεβόμαστε τους σοφούς προγόνους μας (και τα χρυσά μπούτια τους).

Και στους μαθητές του θα έλεγε ο Πυθαγόρας -ο σοφός Πυθαγόρας:
"Μάγκες μου, το παιχνίδι μοιραία θα έχει απανωτά τζακ-ποτ. Θα πρέπει να παιχτούν περίπου 25 εκατομμυρια στήλες για να βρεθεί νικητής -μπέσα σας μιλάω, στατιστικά έτσι θα γίνεται. Κάθε φορά που παίζονται 5 εκατομμύρια ή 8 εκατομμύρια ή 12 εκατομμύρια στήλες, το παιχνίδι στατιστικώς θα έχει τζακ-ποτ. Βέβαια, επειδή η στατιστική είναι μεγάλη κουφάλα, θα υπάρξουν φορές όπου κάποιος κωλόφαρδος θα κερδίσει, ακόμα κι αν έχουν παιχτεί μόνο δύο μύρια στήλες, ας πούμε... Αλλά αυτό θα είναι εξαίρεση. Ο κανόνας θα είναι τα απανωτά τζακ-ποτ, και όποτε το ποσό μεγαλώνει και τσιμπάει το κοινό -και παίζει κι η κουτσή Μαρία- με αποτέλεσμα να παίζονται περίπου 25 μύρια στήλες, όλο και κάποιος νικητής θα υπάρχει: ένας, άντε το πολύ δύο".

Τέτοια θα έλεγε ο Πυθαγόρας στα ρεμάλια του ομακοείου, και τα ρεμάλια θα τον ρώταγαν:

"Δηλαδή δάσκαλε, για να πιάσουν τρεις από μας τζόκερ στην ίδια κλήρωση, πόσες πιθανότητες υπάρχουν?"

Θα έξυνε την κούτρα του ο Πυθαγόρας, θα έβγαζε το κομπιουτεράκι του και θα υπολόγιζε:
24.435.180 επί τρία, ίσον 73.305.540 και θα τους έλεγε:
"Ρεμάλια, για να πιάσετε τρεις από εσάς 5+1 στο τζόκερ, θα έπρεπε να παιχτούν πάνω από 73 μιλιόνια στήλες... Οπότε, στατιστικώς είναι απίθανο να βρεθούν τρεις τυχεροί στην ίδια κλήρωση του τζόκερ, εφόσον παίζονται κάθε φορά 6, 8, 12, 15, ή 25 ή 32 εκατομμύρια στήλες".

Στις μέρες μας, δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τον Πυθαγόρα, έχουμε προοδέψει ως λαός, τον έχουμε ξεπεράσει σε σοφία, και σπανίως υπάρχει ΜΟΝΟ ένας τυχερός του τζόκερ.
Συνήθως βρίσκονται 2 ή 3 ή 4 ή πάρε να'χεις τυχεροί, παρόλο που παίζονται ελάχιστες στήλες.
Δηλαδή, 2 ή 3 ή 4 ή δώσε κι εμένα μπάρμπα συνάνθρωποί μας, έχουν την ικανότητα να συντρίβουν το νόμο των πιθανοτήτων και να βάζουν λεφτά στην τσέπη.
Τους συγχαίρω.

Αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι το ένδοξον χατζη-νεο-ελληνικόν έθνος έχει συντρίψει το νόμο των πιθανοτήτων και έχει αφήσει μίλια πίσω τους Πυθαγόρες.
Έχουμε την Παναγιά και το Χριστό μαζί μας και δε σκαμπάζουμε από Πυθαγόρες.
Τι να κλάσουν κι οι Πυθαγόρες μπροστά μας...

(Δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός. Πάντως θέλω να επαναλάβω κλείνοντας, ότι στην κλήρωση του τζόκερ δεν βρίσκω τίποτα επιλήψιμο. Απολύτως τίποτα. Στην κλήρωση όλα είναι διάφανα. Θα μπορούσα να βάλω το χέρι μου στη φωτιά- ότι η κλήρωση είναι ό,τι τιμιώτερο συμβαίνει στο χατζη-νεο-ελληνικό κράτος.

Και η διαλογή, δηλαδή η ανεύρεση των υπερτυχερών και ο υπολογισμός των κερδών του καθενός, τίμια διαδικασία πρέπει να είναι, φαντάζομαι... Ε, έτσι φαντάζομαι τουλάχιστον, δεν ήμουν και μπροστά βρε αδερφέ, αλλά φαντάζομαι ότι: Τα αποτελέσματα της διαλογής του τζόκερ αποτελούν τρανή απόδειξη ότι το νόμο των πιθανοτήτων θα μπορούσαν να τον συντρίψουν μόνο οι απόγονοι του Πυθαγόρα, δηλαδή οι χατζη-νεο-έλληνες με το κοφτερό μυαλό τους -κι ας μην έχουν χρυσά μπούτια).

Update 07/09/2013:
Πολλοί φίλοι  αναγνώστες συνεχίζουν να ρωτούν: 
"Ωραία όλα αυτά, όμως ποιούς αριθμούς να παίξω?"
Σε αυτούς τους πολυάριθμους φίλους αναγνώστες αποφάσισα να κάνω ένα ειδικό δώρο -το οποίο βέβαια όλοι μπορούν να το εκμεταλλευτούν!!! 
Ιδού ο ένας και μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα μπορείς 
να γνωρίζεις εκ των προτέρων τους τυχερούς αριθμούς του ΚΙΝΟ, του Τζόκερ, του Λόττο...

9 σχόλια :

  1. "Μουσική των σφαιρών λέμε -μουσική των μπαλλακίων του τζόκερ, ας πούμε." χαχαχαχαχα
    Να σε πώ, κάτι έχεις πάθει με τα παίγνια τελευταία ε;

    Να σε εμπιστευτώ για τα στατιστικά σου ή να ξεσκονίσω τις (μηδαμινές) γνώσεις μου στις πιθανότητες;

    ΥΓ: Και έλεγα τι ξέχασα να κάνω. Δεν έπαιξα ο κουτός και είχα δει και τον Πυθαγόρα σε όνειρο ( διάβαζα πρόσφατα ένα βιβλίο σχετικό και επηρεάστικα )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα Πανδίων, με παρέσυρε το κλίμα των ημερών... :-)
    Και ναι, τα στατιστικά μου είναι εντελώς σωστά -είπαμε, σεβόμεθα και μελετούμε τον Πυθαγόρα και ακούμε τη μουσική των σφαιρών-μπαλλακίων του τζόκερ!!!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οικοδεσπότα, δύο παρατηρήσεις:

    Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα σωστοι, πρέπει να γίνεται δημόσιο βαρυτικο και ηλεκτρομαγνητικο τεστ στα μπαλλάκια πριν κάθε κλήρωση. Στο πρώτο πρέπει να βγαίνουν ισοβαρη και στο δεύτερο πρέπει να βγαίνουν ουδέτερα. (Τί να κάνουμε; έχω κι εγω τις γκάου στιγμες μου! :-) )

    Και δεύτερον, αυτα τα 12 μύρια ευρα που είχε το πρόσφατο τζακ-ποτ... ακόμη λίγο, και με το επόμενο τζακ-ποτ μπορεις να κάνεις το εξης (μια που υπολόγισες τις πιθανότητες):

    Παίρνεις ...δάνειο 24.435.180 / 2 ευρα (ίσον πιθανότητες δια κόστος στήλης), παίζεις όλους τους συνδυασμους, και ...κερδίζεις σίγουρα!!!
    Φυσικα, άμα βγουν άλλοι 4 νικητες (όπως τώρα) και μοιραστει το ποσον, έχασες. Αλλα, όταν μιλάμε για ποσα όπως τα 65 μύρια (ή δις, δεν θυμάμαι) του γερμανικου τζακ-πότ, έ.... πάς στα σίγουρα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να παίξουμε κανα προ-πακι που έχουμε πιότερες ελπίδες και είναι και πιο τίμιο παίνιο;;;........ντάξει μην βαράς λέμε και καμιά λαμακία!!!ΥΓ.κάνε κάτι να μην βασανίζομαι τόσο με τα σχόλια,εννοώ την διαδικασία δημοσίευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. *Εργοδότα, σωστόν το οικονομικόν μέρος του υπολογισμού που κάμνεις -και μάλλον για να σε αποτρέψουν να σκέπτεσαι τοιουτοτρόπως, σου βγάζουν -εν είδει λαγού από το μανίκι- μερικούς ακόμη τυχερούς, για να μάθεις να μην σκέπτεσαι πονηρά!!!
    :-)

    *loupasg, σχετικά με τα μηνύματα, το παλεύω... το παλεύω... κάτι σκέφτομαι και θα το δοκιμάσω συντόμως.
    Τώρα για το προ-πάκι, να περιμένεις να δημοσιεύσω -οσονούπω- σχετική πυθαγόρεια ανάλυση (διότι και το ποδόσφαιρο μελέτη της σφαίρας είναι είπαμε: ποδο-σφαιριστές πρωταγωνιστούν).
    Σοβαρά πάντως, χίλιες φορές προπό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ μαζί σας παλικάρια...
    Οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες αλλά πάντα σχεδόν κάποιος τσιμπάει το παραδάκι.
    Έστω και πεντάρι ρε παιδάκι μου όπως είπες είναι μία στο εκατομμύριο σχεδόν
    Άρα τι να λέμε, άλλα αν παίξεις 2 στήλες ξαφνικά από 1 στο μύριο πάει 1 στις 500.000, και τέλος πάντων αν παίξεις 50 ευρώ δηλ. 100 στήλες είναι 1 μύριο δια 100 δηλ. μία στις 10.000 μόνο.
    Άρα πολύ πιθανό, τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ποσες πιθανοτητες υπαρχουν για 4αρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11:30 π.μ.

    Εσύ που δεν είσαι στόκος και μοιάζει να κόβει το μυαλό σου, δεν σκέφτηκες ποτέ, ή δεν σου έχει πει κανείς, για την τοποθέτηση υδράργυρου στις μπάλες του Λόττο; Αυτό μόνο οι στόκοι το ξέρουν; Δεν θα σου αναλύσω την διαδικασία για ευνόητους λόγους, αλλά επειδή το ξέρω από πρώτο χέρι και σίγουρα, για ψάξου λίγο καλύτερα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλλον είσαι στόκος στα σίγουρα τι ρωτάω...άντε παίξε καμιά μπιρίμπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si