Σάββατο, Σεπτεμβρίου 29, 2012

ΚΥΡΙΩΣ

Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα μπορεί αν συμβούν.
Απ' ό,τι φαίνεται, ένα απ' όσα μπορεί να συμβούν είναι το να συλληφθείς σε μια διαδήλωση και μετά η αστυνομία να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες σου. Για ποιό λόγο θα γίνει η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών σου?

Η δημοσιοποίηση αποσκοπεί κυρίως στην εξακρίβωση τυχόν τέλεσης άλλων αδικημάτων από τους ίδιους.

Αυτό λέει η σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας.

Πρόκειται για μια εξαιρετική διατύπωση, η οποία, βέβαια, κυρίως εμπεριέχει την κεντρική απειλή "αν βρεθεί κάποιος ευφάνταστος ρουφιάνος μπορεί να μπλέξεις άσχημα".

Πάντως είναι προφανές ότι η λέξη "κυρίως" χρησιμοποιείται επειδή υποκρύπτει τη λέξη "δευτερευόντως".

Ας πούμε, δευτερευόντως "τώρα που έπεσες στα χέρια μας θα προσπαθήσουμε να σε διαπομπεύσουμε για παραδειγματισμό".
Ή αν θες, δευτερευόντως -δεδομένου πως μεταξύ των φωτογραφηθέντων αρκετοί έχουν τραυματιστεί (προφανώς από) τα χέρια των προστατών του πολίτη- η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών σημαίνει επίσης "μακρυά από τις διαδηλώσεις γιατί βλέπεις τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου έτσι και πέσεις στα χέρια μας"...

Φρονώ όμως πως η λέξη "δευτερευόντως" η οποία υποκρύπτεται πίσω από τη λέξη "κυρίως", θα μπορούσε να δίνει στην ανακοίνωση ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο, άσχετο με τη θέληση της αστυνομίας:

Για παράδειγμα, εγώ διαβάζω τη φρασούλα από την ανακοίνωση της αστυνομίας, ως εξής:

"Η δημοσιοποίηση αποσκοπεί δευτερευόντως στο να αναδείξει την κρατική χυδαιότητα, έτσι ώστε όσοι μεγαλύτεροι σε ηλικία αηδιάσουν από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών νεαρών παιδιών, την επόμενη φορά να μην κάτσουν αραχτοί αλλά να είναι στο δρόμο και σε εγρήγορση, προκειμένου να αποτρέψουν την επόμενη εκδήλωση της κρατικής χυδαιότητας επί νεαρών παιδιών".

Ούτως ώστε να δούμε όμορφες στιγμές και εικόνες -σαν εκείνη την προχτεσινή από τη Μαδρίτη:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si