Τρίτη, Μαΐου 05, 2009

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΕΡΙΑ
[Παναγιά η τριχ-ερούσα]


Στο πολύ χρήσιμο μπλογκ "Αγιορείτικες Μνήμες", πέτυχα τη φοβερή και τρομερή ιστορία μιας σημαντικής εικόνας: Της παναγιάς με τα τρία χέρια.

Η ύπαρξη της εικόνας, μου ήταν ήδη γνωστή. Για την ακρίβεια, στο παρελθόν είχαμε περάσει στιγμές τρελού χαβαλέ, σχολιάζοντας την τάση των Βυζαντινών Ρωμαίων να ασχολούνται με δικέφαλους αετούς, παναγίες με τρία χέρια, προδρόμους με δύο κεφάλια -το ένα εκ των οποίων να είναι κομμένο, και γενικώς να έχουν φάει φλας με τις τερατογενέσεις και τα πολλαπλά μέλη του σώματος.

Εκείνη την εποχή ήταν που είχα κάνει φύλλο και φτερό τον βίο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που είχε το όνομα "Αντώνιος Καυλέας". Ζούσα με την ελπίδα ότι θα είχε κι αυτός κανένα μέλος παραπάνω... αλλά απ' ό,τι φαίνεται, ο πατριάρχης Καυλέας ήταν σχετικά νορμάλ, παρ' όλο το ειδικό βάρος του ονόματος "Καυλέας".

Η θαυματουργή εικών της Παναγιάς της Τριχερούσας.
Κάτω αριστερά διακρίνεται το μεγαλοπρεπές τρίτο χέρι


Τέλος πάντων, μην τα πολυλογώ, πολύ συγκινήθηκα σήμερα που διάβασα την ιστορία της παναγιάς της τριχερούσας! Διότι πληροφορήθηκα πως πρόκειται για μια θαυματουργή εικόνα, που έχει θαυμαστές ιδιότητες:
*Συγκολλάει κομμένα χέρια
*Ξέρει να πιλοτάρει γαϊδούρια
*Έχει γράψει ιστορία (η εικόνα) ως ηγούμενος μοναστηριού

Άν τυχόν κανείς ευσεβής αναγνώστης του παρόντος μπλογκ ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα από τη θαυματουργή ιστορία της εικόνας της παναγιάς με τα τρία χέρια (προσωπικά, και ανεξαρτήτως του τι λέει η παράδοση, την θεωρώ έργο άγνωστου μεγαλοφυούς καλλιτέχνη -να κομπλάρει ο Φειδίας, που λένε), παραθέτω εδώ δυο λινκ σχετικά, και αμαρτία δεν έχω:

Το κείμενο από το μπλογκ "Αγιορείτικες Μνήμες"
και
Ένα παρόμοιο κείμενο από το matia.gr
Η πλαστικότης της κινήσεως της δεξιάς χειρός
του εικονιζομένου Ιωάννη Δαμασκηνού, πιθανότατα οφείλεται
εις την θαυματουργικήν επέμβασιν της Παναγιάς με τα τρία χέρια

2 σχόλια :

  1. Αγαπητέ, καλά τα τρία χέρια, αλλά εγώ από τις τακτικώς ειρημένες ψιλοχοντροχρήσιμες πληροφορίες σου κατέληξα, ασθμαίνων από το γέλιο, στο συμπέρασμα ότι στις 12 Φεβρουαρίου είναι του αγίου πούτσου ανήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :-)
    Ακριβώς!
    Στις 12 Φεβρουαρίου είναι μια μεγάλη μέρα για τη χριστιανοσύνη!
    Μεγάλη η χάρη του!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si