Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2009

ΠΕΡΙ ΑΙΔΟΙΩΝ

Εν προηγουμένω άρθρω της ημετέρας ταπεινότητος, η -υπό την ευρύτερον έννοιαν- υμετέρα μεγαλειότης, είχε την ευκαιρίαν να πληροφορηθεί ότι ο Μέγας Φώτιος (γνωστός και ως Άγιος Φώτιος), όστις υπήρξεν τωόντι πολυμαθής, Πατριάρχης ων Κωνσταντινουπόλεως, έκατσε κι έγραψε ένα σημαντικότατο λεξικό της ελληνικής.
Από αυτό το λεξικό, αλιεύσαμε την ερμηνεία της λέξεως "Αρχίδια". Είδαμε την ερμηνεία που μας δίδει ο Πατριάρχης Φώτιος:

"Αρχίδια, τας Αρχάς υποκοριζόμενοι λέγουσιν".
Που πα'να πει
"Αρχίδια είναι μια λέξη που τη χρησιμοποιούν ως υποκοριστικό για τις Αρχές".

Και διευκρινίσαμε ότι ως "Αρχές" εννοούνται φάσεις όπως οι δημοτικές αρχές, οι πρυτανικές αρχές, οι φορολογικές αρχές κλπ.
Ευνόητο είναι ότι από τα συμπεριλαμβανόμενα εις την εν λόγω λέξιν, δεν θα ηδύναντο να λείψωσι αι αστυνομικαί αρχές.
Πλην όμως, διαρκούσης της εξεγέρσεως του Δεκεμβρίου, σχετικώς με τας αστυνομικάς αρχάς εσυνέβη η εξής παρανόησις (ως υποθέτω) :

Κάποιος μελετητής του λεξικού του Αγίου Φωτίου, έπαθε μια σύγχυση ανάμεσα στον όρο "αρχίδια" και στον γενικότερο όρο "τα αιδοία" (ως γνωστόν, ο όρος "τα αιδοία" παρ' αρχαίοις εσήμαινε γενικώς τα αναπαραγωγικά όργανα, τόσον του άρρενος όσον και του θήλεος -οπότε συμπεριελάμβανε και τ'αρχίδια).
Και, όταν επέλθη η σύγχυσις, πολλά γίνονται...
Εν προκειμένω, ο εν λόγω μελετητής του Αγίου Φωτίου, αντί να φτιάξει ένα σύνθημα του στυλ "ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ",
εξαιτίας του μπερδέματος έφτιαξε το σύνθημα "ΜΠΑΤΣΟΙ ΜΟΥΝΙΑ, ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ".
Λόγω της συναισθηματικής φορτίσεως των ημερών, το σύνθημα φορέθηκε πολύ.

Ευτυχώς δι' όλους μας, ευρέθη μια φωτισμένη ομάς νεανίδων και νέων, που διεμαρτυρήθη διά το σεξιστικόν περιεχόμενον του ως άνω συνθήματος.
Και δίκιο είχαν, εδώ που τα λέμε, διότι είναι ιστορικώς γελοίον να λέμε ότι τα μουνιά σκοτώνουν τα παιδιά μας. Έχει αποδειχτεί επανειλημμένως, πως τα μουνιά είναι που φέρνουν εις την ζωήν τα παιδιά μας.
Εκτός κι αν πιστεύουμε ότι τα παιδιά τα γεννά ο πελαργός (βρίσκω αντι-επιστημονικήν μια τέτοιαν άποψιν).

Πιθανότατα λοιπόν, το κίνημα έκατσε και συζήτησε τρόπους που θα διόρθωναν θεραπευτικώς τις αλγεινές εντυπώσεις που είχε αφήσει το άκουσμα του συνθήματος "ΜΠΑΤΣΟΙ ΜΟΥΝΙΑ, ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ".
Θα ήτο αξιέπαινος μια τέτοια προσπάθεια!

Υποθέτω μάλιστα, ότι στα πλαίσια της εν λόγω προσπαθείας καταπολεμήσεως του σεξισμού, θα πρέπει να ενταχθεί και η παρουσία του παρακάτω συνθήματος εις τους τοίχους του ΕΜΠ επί της Στουρνάρη:

Ήγουν, τουτέστιν δηλαδή, με άλλους λόγους ήτοι, "δεν έχετε βάθος όπως έχουν τα μουνιά, κύριοι! το πολύ να είστε κατάλληλοι για να κάνετε μια έρευνα σε βάθος..."
(Η παρουσία της λέξεως "HARD" επί της αφίσσης, βέβαια, με προβληματίζει κάπως...)

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να συμφωνήσω με μια τέτοια άποψη...
Ναι μεν στέκει λογικά, αλλά εγώ έχω γίνει πλέον φανατικός φαν του Φωτίου (που ήταν και πατριάρχης).
Ως εκ τούτου είμαι πεπεισμένος ότι περισσότερο θα ταίριαζε εις την περίπτωσιν η λέξις "Αρχίδια".
Την οποία (και τα οποία), βεβαίως, "τας αρχάς υποκοριζόμενοι λέγουσιν".

Έτσι νομίζω.

3 σχόλια :

  1. Den mas noiazei re pion dialekse bitrina sti zwh ths,de mas endiaferei!Ton akousa,den exei oute to 1% ths megaleiothtos tou Bouga.Allo mas endiaferei,afto pou leei ekeinos o sofos mysths,o Murphy "there is no worst thing such as wasted youth".
    Afta peri twn mhnyomenwn arxiiereiwn.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η νεοελληνική γλώσσα όταν θέλει να εκφραστεί απαξιωτικά,χρησιμοποιεί τόσο τα ανδρικά όσο και τα θηλυκά γεννητικά όργανα.
    Τα παραδείγματα αφθονούν. Π.χ. λέμε συχνά ότι "αυτά που λέει ο τάδε είναι για τον πούτσο", ή ότι οι χούλιγκανς "τα κάνανε μουνί", ή ότι ένας ύπουλος άνθρωπος είναι "αρχίδι", ή "μουνί". Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια σεξιστική πρόθεση σε αυτή την χρήση των λέξεων.

    Το να αποκαλέσεις τους μπάτσους αρχίδια ή μουνιά, είναι τό ίδιο. Ακόμα και εδώ θα πρέπει να λειτουργούμε με τους πανηλίθιους κανόνες της "πολιτικής ορθότητας"; Έλεος!

    Εξάλλου ο συσχετισμός μουνιών-μπάτσων εξυπηρετεί και κάποια παλιά ευρηματικότατα συνθήματα όπως "χωρίς τα ροπαλάκια είσαστε μουνάκια", ή το αντιφωνικό "και με τα ροπαλάκια είσαστε μουνάκια". Αν αντικαταστήσουμε τα μουνιά με αρχίδια θα ξεφτιλιστούν τα παλιά καταξιωμένα από τη χρήση συνθήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θερσίτη, αυτό το μνημειώδες με τα ροπαλάκια και τα μουνάκια, ουδέποτε μου άρεσε... Άσε δε που ήταν γελοίο το θέαμα να βλέπω δίπλα μου κοπελίτσες σαν τα κρύα τα νερά να το λένε... (Τι μου θύμισες τώρα!!!)

    Αλλά το πιο ωραίο που μου θύμισες, είναι το ίδιο σου το όνομα...
    Σκέτη πηγή έμπνευσης για μένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si