Δευτέρα, Μαΐου 10, 2010

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ
(don't worry, be happy)


Φύλλο και φτερό έχει κάνει η Αντιτρομοκρατική τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα sms χιλιάδων ανυποψίαστων κατοίκων της Αθήνας. Από τον περασμένο Οκτώβριο, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν επιδοθεί ακόμη και σε αναδρομικές (προ τριετίας) άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτών σε ευρείες περιοχές της πρωτεύουσας, ζητώντας αναλυτικά τα στοιχεία όλων των κλήσεων που κατέγραψαν οι κυψέλες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!
(...)
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους την αποκλειστική εξουσία να αποκτούν πρόσβαση, να επεξεργάζονται και να θεωρούν «ύποπτες» τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις χιλιάδων πολιτών, με κριτήρια που μόνο εκείνα γνωρίζουν. Το πιο πιθανό είναι ύποπτα να θεωρούνται τηλεφωνήματα μικρής διάρκειας, οι αναπάντητες κλήσεις και τα sms που έγιναν μέσα στο επίμαχο διάστημα.

Κάτι ανάλογο άλλωστε συνέβη πρόσφατα και με τα τηλέφωνα πολιτών που κάλεσαν την «Ελευθεροτυπία» και άλλα ΜΜΕ σε ώρες και ημέρες που η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς αναλάμβανε τηλεφωνικά την ευθύνη πράξεων. Μια εργαζόμενη στην εφημερίδα και ο σύζυγος μιας δημοσιογράφου κλήθηκαν στον εφέτη-ανακριτή της υπόθεσης Κ. Μπαλτά, ακριβώς για να εξηγήσουν τα τηλεφωνήματά τους αυτά.
(...)
Ολα αυτά γίνονται ερήμην τόσο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όσο και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), οι οποίες παρακάμπτονται συστηματικά από τις διωκτικές αρχές.

Αποσπάσματα άρθρου του Χρήστου Ζέρβα από τη σημερινή Ελευθεροτυπία.

Το κείμενο κλείνει με τη διαπίστωση πως
"Δεν είναι τυχαίο μάλλον και το γεγονός ότι οι μαζικές άρσεις απορρήτου φαίνεται ότι άρχισαν και γενικεύθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη".

Είπαμε, ο εκλαμπρότατος και πολυχρονεμένος βεζύρης μας, εξελέγη με το σλόγκαν "Διαφάνεια-Όλα στο φως". Οπότε τι προσωπικό απόρρητο και απόρρητο των επικοινωνιών και τρίχες...
Είπαμε:
Για έναν γνήσιο Παπανδρέου, και γενικότερα για έναν γνήσιο μπατσόκο, αυτά είναι λεπτομέρειες.

11 σχόλια :

  1. Ψιλοάσχετο βέβαια... αλλά μήπως γνωρίζουμε τι απέγινε με εκείνο το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στη Vodafone για τις υποκλοπές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμέέέέέέέ!!!!
    Έγινε το αναμενόμενο: Το Συμβούλιο της επικρατείας, πριν ενάμισι μήνα απέρριψε το πρόστιμο -και το απέρριψε με τέτοιον τρόπο ώστε (αν καταλαβαίνω σωστά) να μην μπορούν στο μέλλον να επιβληθούν τέτοια παλιο-πρόστιμα, διότι παραβιάζουν (τα παλιοπρόστιμα) την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!!!

    Ούτε γάτα ούτε ζημιά, λοιπόν!!!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούπς, λάθος. Πριν 13 μήνες ήταν.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις απόλυτο δίκιο, φίλε μου. Στα πλαίσια του δόγματος "Διαφάνεια - Όλα στο φως" αίρεται το προσωπικό απόρρητο και το απόρρητο των επικοινωνιών.

    Όμως... Υπάρχει κι ένα όμως... Όποιος παρακολουθεί τα «ψιλά γράμματα» της διακυβέρνησης του Μπατσόκ αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να κτιστεί ένα θεσμικό πρωθυπουργικό (αυτοκρατορικό) άβατο. Φυσικά ως άβατο θα πρέπει να προστατεύεται και από τα ...κοινά μάτια.
    Έτσι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο τροποποιούνται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (τα ψιλά γράμματα που λέγαμε) περιλαμβάνεται ρύθμιση (άρθρο 13) σύμφωνα με την οποία διώκεται ποινικά οποιοσδήποτε κάνει χρήση πληροφοριών προερχομένων από το γραφείο του πρωθυπουργού ή μέλους της κυβέρνησης»...

    Κατάλαβες τώρα, φίλε μου, τι εννοούσε το GAP όταν έλεγε: «Οι δημόσιες υποδομές από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση να ελέγχονται από το κοινωνικό σύνολο» (από το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου στο περιοδικό του ΣΕΠΕ 9/11/2008);

    Κατάλαβες τι εννοούσαν όταν έγραφαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Μπατσόκ: «Δηµοσιότητα µέσω του Διαδικτύου για όλες τις αποφάσεις των Διοικητικών και Οικονομικών οργάνων της χώρας. Διαφάνεια και φως στη ροή εγγράφων και τα οικονοµικά. Δηµοσιότητα π.χ. στις αποφάσεις της Βουλής, των Υπουργών, των Δικαστηρίων, των Δηµοτικών Συµβουλίων κλπ.»

    Όταν μιλούσαν για διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία εξαιρούσαν (με θεσμοθετημένα «ψιλά γράμματα») τους ...αρχειοφύλακες των πεπραγμένων και τους θεματοφύλακες των μυστικών!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προς τι η έκπληξη; δεν είναι νέο ούτε συμβαίνει πρώτη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπότε, όποιος δημοσιογράφος τα παίρνει, εύλογα θα σιωπά αφενός και θα ρουφιανεύει αφετέρου τον υπάλληλο για "παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου" και τέτοια.
    Ενώ όποιος μη-λαδωνόμενος δημοσιογράφος τολμήσει να δημοσιοποιήσει τα "λερωμένα τ' άπλυτα" που έφτασαν στα χέρια του, θα βρίσκει το μπελά του κι αυτός...

    Μπατσοκικές ομορφιές!!!

    Και η πλάκα (οργουελικού τύπου πλάκα) είναι πως το υπουργείο δικαιοσύνης λέγεται πλέον
    "Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων"!!!

    Θα γελάει ο Όργουελ με δαύτους που μπλέξαμε (και που ξεπέρασαν τη φαντασία του)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα, Κλείτωρ, αυτοί δεν είναι που φαγώθηκαν να φτιάξουν την ΑΔΑΕ και την Αρχή Προστασίας?
    Έτσι το θυμάμαι.
    Και τώρα που τις έφτιαξαν, τις πετάνε σα στυμμένες λεμονόκουπες και τις παρακάμπτουν, προβαίνοντας
    -μάλλον για πρώτη φορά σε τόσο μαζική κλίμακα-
    σε ετσιθελική άρση του απορρήτου.

    Δεν είναι έκπληξη, με μπατσόκους έχουμε να κάνουμε, αλλά είναι ένα ζήτημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. έεελα βρε πρκλς αυτά τα φτιάχνουνε ως κέντρα ελέγχου, άσε πως λέγονται δεν έχει σημασία. Εδώ και χρόνια γίνονται μαζικές παρακολουθήσεις μέχρι και τυχαία δείγματα παίρνουν μέχρι και λίστα λέξεων έχουν μέχρι και κάμερες έχουν βάλει στον δρόμο αλλά κανείς δεν κουνιέται...μέχρι τον πρωθυπουργό παρακολουθούσαν κι εσύ μου λες... είναι ζήτημα οκ αλλά δεν είναι τωρινό. Απλά, πλεον θα το κάνουν απροκάλυπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε, αυτό το απροκάλυπτο του πράγματος, δεν είναι πέρασμα σε νέο ποιοτικό επίπεδο?
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι απλώς σύγκρουση εξουσιών, εν προκειμένω του τύπου και της αστυνομίας. Εμείς συνεχίζουμε να είμαστε οι... λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βρε εντάξει, εμείς είμαστε τα κενά ανάμεσα στα γράμματα των λέξεων του τύπου.
    Αλλά αν διαβάσεις οποιοδήποτε τυπωμένο κείμενο, τα κενά πιάνουν περισσότερο χώρο από τα γράμματα.
    Οπότε, είμαστε η πλειοψηφία που δεν φαίνεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si