Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2012

ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1) Το ενδιαφέρον είναι ότι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαϊου ήταν 130.769 ψήφοι ενώ τώρα η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 170.507 ψήφοι. Σαράντα χιλιάδες ψήφοι περισσότερο, δηλαδή.

2) Ωστόσο, η προηγούμενη διαπίστωση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι στη χτεσινή ψηφοφορία ψήφισαν 6.216.147 άτομα, ενώ τον Μάϊο είχαν ψηφίσει 6.476.745 άτομα. Δηλαδή, στη χτεσινή ψηφοφορία ψήφισαν 260.598 λιγότεροι ψηφοφόροι. Σου λέει "που να τρέχουμε τώρα... ας βγει όποιος να 'ναι".  Με αποτέλεσμα, αυτοί που έκατσαν σπίτι/πήγαν για μπάνιο/πήγαν για καφέ και δεν ψήφισαν χτες, να είναι μιάμιση φορά περισσότεροι από τη διαφορά σε ψήφους των δύο κομμάτων.  Αν ψήφιζαν χτες όσοι ψήφισαν το Μάϊο, το αποτέλεσμα ίσως να ήταν αλλιώτικο.

3) Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει πως ο σημερινός κοινοβουλευτισμός (και ο κοινοβουλευτισμός γενικώς) έχει κάποια σημαντική σχέση με την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία. Τα δύο πολιτεύματα είναι η μέρα με τη νύχτα.
Ωστόσο, αναφορικά με τους 260.000 λιγότερους χτεσινούς ψηφοφόρους, νομίζω πως είναι απολύτως αρμόζουσα η φράση από τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλέους: «Τον μηδέν τώνδε μετέχοντα, ουκ απράγμονα, αλλά αχρείον νομίζομεν».

4) Υπάρχει μαι ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση στον αριθμό των συνανθρώπων μας που ψήφισαν Άκυρο ή Λευκό. Το Μάϊο τα άκυρα ήταν 116.889, ενώ χτες τα άκυρα ήταν μόλις 36.273. Ογδόντα χιλιάδες λιγότερα άκυρα, δηλαδή. Αυτή η μείωση των άκυρων ψήφων, μόνο με δύο τρόπους μπορεί να εξηγηθεί:
α) Είτε λιγόστεψαν/αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι ψηφοφόροι του συνειδητού άκυρου
β) Είτε στις εκλογές του Μαϊου ήταν 80.000 περισσότεροι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής που άθελά τους (από κεκτημένη ταχύτητα) ακύρωσαν την ψήφο τους βάζοντας αγκυλωτό σταυρό αντί για απλό σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου της αρεσκείας των.
Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι οι 80.000 λιγότεροι ψηφοφόροι του άκυρου, αποτελούν το βασικό κορμό των 260.598 ψηφοφόρων που απείχαν χτες.

5) Το θετικό και παρήγορο είναι πως τα λευκά χτες μειώθηκαν σε σχέση με το Μάϊο. Τον Μάϊο υπήρξαν 35.760 λευκά ενώ χτες τα λευκά ήταν μόνο 25.050. Είναι παρήγορο: Δέκα χιλιάδες συνάνθρωποί μας απόχτησαν άποψη -δεν έχει σημασία ποιά άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Mi-la-re,
mi-la-re-si