Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2010

ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ Η ΣΗΜΑΙΑ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΓΑΛΑΝΟ

Σε ένα από τα πρώτα τραγούδια που κυκλοφόρησε ο Νικόλας ο Άσιμος (συγκεκριμένα στο τραγούδι με τον τίτλο “Δεν πα να μας χτυπάν” -πολύ όμορφο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα), ακούγονται εμβόλιμοι οι εξής στίχοι του ποιητή Λειβαδίτη:

πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων
εμείς καθόμασταν τα βράδυα και ζωγραφίζαμε
σκηνές απ' την αυριανή ευτυχία του κόσμου.
Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας


Βέβαια, σεβαστή η άποψη του ποιητή, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο ποιητής λέει ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο γεννήθηκαν ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ σημαίες.
Και, με αυτό τον περιορισμό, μάλλον έχει δίκιο ο ποιητής. Οι δικές μας σημαίες, όντως κάπως έτσι δημιουργήθηκαν.

Διότι, οι σημαίες των άλλων, τρέχα γύρευε με ποιόν τρόπο δημιουργήθηκαν.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σημαία του αποικιοκρατικού οργανισμού με το όνομα East India Company. Η σημαία του εν λόγω αποικιοκρατικού οργανισμού, γύρω στα 1685 μ.Χ. ήταν η εξής:

ενώ γύρω εις τα 1700 μ.Χ. εσυνέχιζε να είναι η εξής:


Είναι εμφανές ότι ο σχεδιάσας την εν λόγω σημαία, έπασχε από έλλειψη εμπνεύσεως. Διότι, τι συμβολισμό να βρει κάποιος σε αυτή τη σημαία του παρελθόντος? Όσο καλή θέληση και να έχει κάποιος, δύσκολα θα βρει οποιοδήποτε αξιοπρεπή συμβολισμό.
Άγγλοι, παιδί μου...
Που να τη βρούν την έμπνευση...

Και, δοθέντος ότι η East India Company εκουμαντάριζε κάτι μακρινές και εξωτικές περιοχές (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές κλπ) εύκολα μπορούμε να φανταστούμε Ινδούς, Μπαγκλαντέζους ή Πακιστανούς ως σημαιοφόρους που σημαιοφέρουν αυτή τη σημαία.

Σκέψου όμως, Έλληνα πατριώτη, έναν Ινδό, Πακιστανό ή Μπαγκλαντέζο ως σημαιοφόρο με την ελληνική σημαία... Δεν θα αγανακτούσες μπροστά σε τέτοιο θέαμα?
Διότι η ελληνική σημαία, ας πούμε, είναι γεμάτη συμβολισμούς -τόσο φανερούς, που δεν βρίσκω λόγους να τους παραθέσω εδώ -θα ήταν χάσιμο χρόνου. Οφείλουμε να θεωρούμε αυτονόητο πως η ελληνική σημαία εκπέμπει συμβολισμούς ανώτερους, υψηλότερους, πανανθρώπινους, διαχρονικούς, διαγαλαξιακούς! Όχι σαν την ποταπή σημαία της East India Company.

Απλώς να εξηγήσω εδώ ότι “σημαία”, “σήμα”, “σημείον”, “σημαντικός” και “σημαίνω” είναι ομόρριζες λέξεις, και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι “η σημαία είναι αυτή που σημαίνει” ή ότι “το περιεχόμενο της σημαίας είναι το σημαινόμενον”.
Ή, εναλλακτικά, ότι όπως και ο άναξ στους Δελφούς έτσι και η σημαία “ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει”.
Με λίγα λόγια, το να ξέρουμε το ποιόν του πρώτου σχεδιαστή μιας σημαίας (το αν ήταν αποικιοκράτης, ας πούμε), είναι αρκετό για να εννοήσουμε τη λογική όσων υιοθέτησαν μεταγενέστερα το ίδιο σχέδιο σημαίας (το αν νιώθουν σαν κάτοικοι ή σαν κυβερνήτες μιας αποικίας, ας πούμε).

Φυσικά αυτό το τελευταίο δεν αφορά την ένδοξη ελληνική σημαία, την οποία όλοι μας πρέπει να τιμούμε και να σεβόμεθα. Όπως ο εις την παρακάτω φωτογραφία εικονιζόμενος ρωμαίος συγκλητικός όστις αποδίδει τιμάς εις την σημαίαν με τον ένδοξον και τίμιον και ζωοποιόν σταυρόν και εις τους ηρωϊκώς πεσόντας θερμοπυλομάχους.

10 σχόλια :

  1. Εξαιρετική ανάρτηση... όπως πάντα άλλωστε...

    Σκέφτομαι πως αυτή η ερυθρόλευκη σημαία με το μεγαλόσταυρο... θα μπορούσε άνετα να συμβολίζει την Ελλάδα των κομμουνιστικοεθνικορθόδοξων... τύπου κ. Λιάνας Κανέλλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :-) Μα αυτή είναι Παναθηναϊκός... Οπότε θα προτιμούσε περισσότερο τις πράσινες ρίγες (που με τη σειρά τους, λόγω χρώματος, θα έφερναν πιο κοντά τη συνεργασία Πασοκων και κομμουνιστικοεθνικορθόδοξων... μπέρδεμα, αλλά ενδιαφέρον μπέρδεμα!!!)
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα πάντως το κόκκινο μου κάνει μέση. Θα το προτιμήσω. Μπλε...πολύ ψυχρό για τα γούστα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *Βρε τι το περάσατε εδώ πέρα? Κολεξιόν? ΕΕΕΕ?
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μην ξεχνάμε και την πρόταση του Τζιμάκου ... αντί για σταυρό σφυροδρέπανο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλα έχουν μια εξήγηση τελικα!

    Γι' αυτο οι άγγλοι μας φέρθηκαν το 1826-27 ωσαν εις αποικίαν - κι εξακολουθουν να μας φέρονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. *Πολύκαρπε, είναι και η άλλη πρόταση του Τζιμάκου:
    "Άνοιξα μια τρύπα στη σημαία
    και βγήκε μια Ελλάδα νέα..."

    *Εργοδότα, πίστεψέ με, όταν έγραφα το όλο θέμα, εσένα είχα κατά νου: Σκεφτόμουν ότι μάλλον ήταν αρκετά σωστά διάφορα που έχεις πει κατά καιρούς περί Ινγκλετέρας εκείνη την εποχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελλάς αληθώς ανεξάρτητος δεν δύναται να υπάρξει. Είτε θα είναι Βρετανική, είτε θα είναι Ρωσική. Και επειδή δεν δύναται να είναι Ρωσική, θα είναι αναγκαστικά Βρετανική.

    Ταύτα εδήλωσε εις Βρετανός αξιωματούχος ενδεχομένως και στέλεχος της εταιρίας Ανατολικών Ινδιών, την ώρα που επεολειχείτο υπό στιβαρού ανδρός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

    Βέβαια η σημαία η ριγέ η "θαλασσινή" έγινε πρώτη και επίσημη κάποια στιγμή τον 20ο αιώνα.

    Ο Συγκλητικός όλα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ,

    Για να κάνω κι εγώ ένα λογοπαίγνιο με νότες, Mifasolα (μή φας όλα) όσα ταΐζουν το έρμο διαδίκτυο άνθρωποι που εξασκούν τον τραμπουκισμό τους στην ιστορία.

    Η σημαία της East India Company, θα μπορούσε να αποτελέσει αντιγραφή και δήλωση υποτέλειας στους Άγγλους, μόνο στο μυαλό ενός εγκεφαλικά νεκρού.

    Δεν το λέω τόσο για σένα που απλώς βρήκες μια έτοιμη ανάρτηση, και χωρίς να το εξετάσεις, σκέφτηκες ότι "για να το γράφει αυτός, θα το έψαξε".

    Το λέω κυρίως για τον πρώτο που δημιούργησε αυτή την εντελώς ηλίθια ανάρτηση για την ελληνική σημαία, και βεβαίως, μετά την απάντηση που δόθηκε εδώ, ήδη παίρνει βραβείο γελοιότητας:

    http://www.oodegr.com/oode/istoria/epanastasi/elliniki_simaia_1.htm

    Είμαι επιεικής διότι ομολογώ πως η όψη των δύο σημαιών, με έκανε να τσιμπήσω χωρίς να το ψάξω. Όταν όμως διάβασα το πλήθος των πληροφοριών που δεν ήξερα, κατάλαβα ότι η ηλιθιότητα πάει σύννεφο στο ιντερνετ και ο κάθε ιδεοληπτικός βρομίζει το διαδίκτυο με τους τραμπουκισμούς του.

    Τη σημαία αυτή δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μην είναι αυθεντική και πρωτότυπη, όπως ακριβώς λένε και τα ιστορικά, επιστημονικά δεδομένα.

    Διαφορετικά, κάθε προσπάθεια να εξετάσει κάποιος αν ισχύουν τα περί αντιγραφής και υποτέλειας, βγάζει το γέλιο της αρκούδας, και υπόσχομαι στον εαυτό μου να μην ξανατσιμπήσω σε άλλους διαδικτυο-ταλιμπάν αν δεν εξετάσω πρώτα την πληροφορία.

    Βγάλε την ανάρτηση σου φίλε μου, και ξεμπρόστιασε αυτόν τον άθλιο απατεώνα που τη σκέφτηκε πρώτος και τη διέδωσε από την ιστοσελίδα www.freeinquiry.gr.

    Ξεμπρόστιασε τον και βάλε έτσι το λιθαράκι σου να μην καταντήσει το διαδίκτυο μια αναξιόπιστη ξεφτίλα επειδή το επιθυμεί ο κάθε τραμπούκος.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δοθέντος ότι το κείμενο του freeinquiry φέρει ημερομηνία 10/05/2010 ενώ το κείμενο της εμής ταπεινότητος φέρει ημερομηνία 03/03/2010, υποθέτω ότι δικαιούμαι να συμπεράνω πως τα στοιχεία μάλλον δεν τα πήρα από το freeinquiry -τουναντίον, ενδέχεται να εσυνέβη ακριβώς το αντίθετο...
    :-)
    Από εκεί και πέρα, εδώ και κάμποσα χρόνια (για την ακρίβεια από τότε που το ευλόγησε ο πατήρ Μεταλληνός) αρνούμαι πεισματικά να ξανα-ασχοληθώ με το κατ' εμέ αντιαισθητικό σάιτ της ΟΟΔΕ -το θεωρώ παντελώς αναξιόπιστο και προπαγανδιστικό- ενώ, αντίθετα, πράγματι ρίχνω που και που καμια ματιά στο freeinquiry που το βρίσκω απείρως πειστικότερο και πολύ πιο ενδιαφέρον.

    Ωστόσο, αυτά ίσως είναι καθαρά θέμα γούστου.

    Πάντως, επί της ουσίας, αρκούμαι να ξαναγράψω αυτά που ήδη έγραψα εις το αρχικό μου κείμενο:

    Διότι η ελληνική σημαία, ας πούμε, είναι γεμάτη συμβολισμούς -τόσο φανερούς, που δεν βρίσκω λόγους να τους παραθέσω εδώ -θα ήταν χάσιμο χρόνου. Οφείλουμε να θεωρούμε αυτονόητο πως η ελληνική σημαία εκπέμπει συμβολισμούς ανώτερους, υψηλότερους, πανανθρώπινους, διαχρονικούς, διαγαλαξιακούς! Όχι σαν την ποταπή σημαία της East India Company.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si