Σάββατο, Ιουλίου 03, 2010

ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΑΡΜΟΝΙΑ

Το αντίξουν συμφέρον και εκ των διαφερόντων καλλίστην αρμονίαν και πάντα κατ' έριν γίνεσθαι.

Τεράστιο το μήνυμα αυτού του αποφθέγματος του Ηράκλειτου, αλλά ελάχιστοι το'πιασαν το υπονοούμενο.
Το απόφθεγμα το σώζει ο Αριστοτέλης στα "Ηθικά Νικομάχεια".

Ας εξετάσουμε τις λέξεις-κλειδιά:
Αντίξουν/αντίξοον: Από το αντί + ξέω (ξύνω). Οπότε, αντίξοον = αυτό που ξύστηκε ανάποδα, και κατά προέκταση αυτό που είναι αντίθετο σε κάτι, αυτό που δεν είναι ευνοϊκό.
Συμφέρον: Εκ του συν + φέρω: Αυτό που φέρνει μαζί, αυτό που κάνει κάτι να πλησιάσει σε κάτι άλλο. (Από εδώ προκύπτει και η λέξη "συμφορά").
Διαφέροντα: εκ του διά + φέρω: Διαφέρω: περνάω απέναντι, είμαι ανώτερος, ξεχωρίζω. Ουσιαστικά πρόκειται για το αντίθετο του "συμφέρον".
Καλλίστη: Ο υπερθετικός βαθμός του επιθέτου "καλή".
Αρμονία: Εκ του "αρμός", επομένως "αρμονία" = η συναρμλόγηση, η σύνδεση, η συμφωνία.
Έρις
: Η διένεξη, η διαμάχη.

Με βάση τα παραπάνω, το απόφθεγμα του Ηράκλειτου λέει:
Αυτό που δεν είναι ευνοϊκό, μας φέρνει πιο κοντά. Ως εκ τούτου μας συμφέρει. Ακόμα όμως κι όταν ερχόμαστε κοντά, δεν είναι σίγουρο ότι θα "δέσουμε" αρμονικά. Προύπόθεση για να υπάρξει αρμονικό δέσιμο και αρμονική συνεργασία, είναι να συνεισφέρει ο καθένας τη διαφορετικότητά του. Όλα γύρω μας είναι δημιουργημένα από αντιμαχόμενα στοιχεία -κι όμως, κοίτα τι δημιούργησαν τα αντιμαχόμενα στοιχεία, πόση αρμονία δημιούργησε η ένωση που προέκυψε από τη διαμάχη τους, πόση ισχύ έχει η ένωση του αρνητικού με το θετικό.

Αργότερα επικράτησε η άποψη πως η ένωση του αρνητικού με το θετικό είναι χάλια, μόνο η ένωση του θετικού με το θετικό είναι καλή, όλα κατ' ομόνοια γίνονται και τίποτα δε γίνεται κατ' έριν, επομένως πρέπει να γίνουμε όλοι ίδιοι κι ότι αν δε γίνουμε ίδιοι, δουλειά δε γίνεται και μαύρο φίδι που μας έφαγε. Η άποψη αυτή συνεχίζει να υπάρχει και να κυριαρχεί (και να μη φέρνει αποτελέσματα), αλλά σε πείσμα αυτής της άποψης, τα λόγια του Ηράκλειτου συνεχίζουν να εμπνέουν και να δείχνουν το δρόμο.

(Τη συγκεκριμένη Ηρακλείτεια άποψη τη θυμήθηκα ρίχνοντας μια ματιά στο ευλόγιον "Πυρίσπορος", που συχνά με κάνει να θυμάμαι πως "εκ των διαφερόντων καλλίστην αρμονίαν και πάντα κατ' έριν γίνεσθαι")

6 σχόλια :

  1. Συγνώμη που ενοχλΑμε πρωί-πρωί αλλά επειδήΣ δεν κσέρουμε τι μασ γινεται ΤΙ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Αργότερα επικράτησε η άποψη πως η ένωση του αρνητικού με το θετικό είναι χάλια, μόνο η ένωση του θετικού με το θετικό είναι καλή,"

    Οι θιασώτες της άποψης θετικό - θετικό δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι μπαταρίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ακριβώς την άλλη μέρα.
    ΤΟ ΒΡΗΚΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *Ελίτσα, ήταν όντως η επίπτωση της χτεσινής καταιγίδας, όπως διαδίδεται?
    :-)

    *Ιθάκη, δεν ξέρουν ούτε καν πως λειτουργούν οι μαγνήτες -που είναι και πιο απλοί στην παρατήρηση
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια καλημέρα και ένα ευχαριστώ που μας αποκαλύπτεις οπτικες της πραγματικοτητας ... που φαίνεται ότι τις έχουμε ξεχάσει...να υπενθυμίσω ότι από την ενωση του ΑΡΕΩΣ και της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ γεννήθηκε η ΑΡΜΟΝΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πελασγέ, σωστότατος!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si