Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2012

ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΠΟΧΗ

Στο προηγούμενο είδαμε πως κατά τις εκλογές της 17 Ιουνίου η αποχή (σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαϊου) ήταν αυξημένη κατά 260.000 ψηφοφόρους. Διακόσιες εξήντα χιλιάδες άτομα, δηλαδή, προτίμησαν να μην πάνε να ψηφίσουν, παρόλο που γύρω τους οργίαζαν αφενός η προπαγάνδα του καθεστώτος και αφετέρου η θέληση του λαού για τιμωρία των καραγκιόζηδων που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια. 

Τίθεται λοιπόν το πολυδιάστατο ερώτημα: 
Τι ήταν αυτοί οι 260.000 συμπολίτες μας? 
Ήταν τρελοί ή παληκάρια?
Που ανήκαν? Από που έρχονται? Που πάνε? 
Τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές? 

Μια ενδιαφέρουσα απάντηση στα ανωτέρω ερωτήματα θα δοκιμάσουμε να δώσουμε από αυτό εδώ το ταπεινό μπλογκ, θεωρώντας πιθανότατο να είναι η σωστή απάντηση. 

Στις εκλογές της 17 Ιουνίου, ΔΕΝ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ τα εξής κόμματα (που όμως είχαν λάβει μέρος στις εκλογές του Μαίου) :
ΕΕΚ
ΟΚΔΕ
ΟΑΚΚΕ
Αξιοπρέπεια
ΟΧΙ (Παπαθεμελής-Καζάκης)
Κοινωνική Συμφωνία
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας

Ποιό ήταν το άθροισμα των ψήφων που έλαβαν αυτά τα κόμματα το Μάϊο? 
Ας δούμε:

ΕΕΚ-6098
ΟΚΔΕ-1857
ΟΑΚΚΕ-2579
Αξιοπρέπεια-768
ΟΧΙ-58.426
Κοινωνική Συμφωνία-60.597
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας-38.225

Το άθροισμα αυτών των κομμάτων, δηλαδή, ήταν 168.550 ψήφοι. 

Αν σε αυτό το άθροισμα προσθέσουμε τα 80.000 περίπου λιγότερα άκυρα ψηφοδέλτια των εκλογών του Ιουνίου (που μας κάνουν να υποθέσουμε ότι 80.000 φανατικοί οπαδοί του συνειδητού άκυρου απείχαν από τις εκλογές του Ιουνίου -ενώ, προφανώς, στις εκλογές του Μαϊου πήγαν να ψηφίσουν ρίχνοντας  στην κάλπη ωραιότατες γραπτές μούτζες και ωραιότατα γραπτά μπινελίκια), τότε φτάνουμε  σε ένα άθροισμα περίπου 249.000 ψήφων. 

Εάν σε αυτό το άθροισμα συνυπολογίσουμε και τα λευκά ψηφοδέλτια των εκλογών του Ιουνίου -τα οποία ήταν κατά 10.000 λιγότερα σε σχέση με τα λευκά των εκλογών του Μαίου, τότε οδηγούμεθα σε ένα άθροισμα 259.000 - 260.000 ψηφοφόρων, οι οποίοι ενώ έλαβαν κανονικά μέρος στην εκλογική διαδικασία του Μαϊου, επέλεξαν να απόσχουν από τις κάλπες κατά τις εκλογές του Ιουνίου -κι ας καιγόταν γύρω τους το προπαγανδιστικό σύμπαν. 

Αβίαστα, λοιπόν, βγαίνει το συμπέρασμα: 
Οι 260.000 που απείχαν από τις εκλογές του Ιουνίου ενώ είχαν ψηφίσει κανονικά στις εκλογές του Μαϊου, είτε ανήκουν σε κάποιο από τα ελάσσονα κόμματα που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία του Μαϊου αλλά όχι και σε αυτήν του Ιουνίου, είτε ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της εκλογικής σφαίρας επιρροής του συνειδητού άκυρου και του λευκού. 

Επαγωγικά, λοιπόν, θα τολμούσαμε να ισχυριστούμε πως αυτές οι 260.000 συνανθρώπων μας έχουν επιλέξει συνειδητά να κινούνται είτε στο περιθωριακό είτε στο αντεργκράουντ είτε στο cult κομμάτι της εκλογικής διαδικασίας. Ενίοτε συμμετέχουν, ενίοτε απέχουν, ωστόσο σε σταθερή βάση οι επιλογές τους πόρρω απέχουν από τα προεκλογικά φληναφήματα που ακούγονται προεκλογικώς στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα προπαγάνδας του καθεστώτος. Οι εν λόγω 260.000 συνανθρώπων μας, φαίνεται πως έχουν αποκρυσταλλώσει, τσιμεντώσει, μπετονάρει και παγιώσει μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στις εκλογές. Και, επειδή διαχρονικά στις εκλογές ψηφίζουν περίπου έξι έως εξήμισυ εκατομμύρια ψηφοφόρων, αυτές οι 260.000 περιθωριακών και αντεργκράουντ ψηφοφόρων αντιστοιχούν περίπου στο 4-5% του ενεργού εκλογικού σώματος -ως εκ τούτου μπορούν, αν θέλουν, να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Απλώς δεν θέλουν. 

Πρόκειται, αναμφίβολα, για ράθυμα οργισμένες νωχελικές εκλογικές ταξιαρχίες ψηφοφόρων, οι οποίοι με αξιοζήλευτα ομόφωνη συμμετοχή αποφάσισαν να απέχουν.

Το αν ετοιμάζουν κάποιο μελλοντικό εκλογικό χουνέρι, δεν το γνωρίζω. Το εύχομαι πάντως.



2 σχόλια :

  1. Σκέψου κάτι πιο απλό.
    Αυτό το 4 τοις εκατό που πήρε η αποχή,το έχασε το ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αλλά τι απέγιναν οι 80.000 άκυροι και οι 10.000 λευκοί?
    Αξίζει να τους σκεφτούμε κι αυτούς: 90.000 είναι, γεμίζουν τρεις φορές το Καραϊσκάκη, δεν είναι και λίγοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si