Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010

ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ Τ' ΟΥΡΑΝΟΥ...

Η Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Κύπρου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο περιοδικό «Forbes» με τις πλουσιότερες στον κόσμο, αν υπήρχε τέτοια λίστα. Με 868 εκατ. ευρώ αποθεματικό, με ακίνητα, με τραπεζικές καταθέσεις, με μετοχές στο χρηματιστήριο, ποιος αλήθεια δεν θα ζήλευε το ιερό πορτοφόλι της. Και όμως, παρά την οικονομική ευρωστία της, η οικονομική κρίση χτύπησε και την Εκκλησία της Κύπρου και άρχισε ήδη περικοπές σε... αγαθοεργίες, σε φιλανθρωπίες και σε βοήθειες. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, τα οικονομικά της Εκκλησίας για να διατηρηθούν εύρωστα θα πρέπει να υπάρξουν οικονομίες και οι οικονομίες αυτές θα προέλθουν κυρίως από την περικοπή των φιλανθρωπιών! Ωστε μετά, Θεού -και... Αλλάχ- θέλοντος, να γίνουν χρυσοφόρες επενδύσεις με τη βοήθεια των εμίρηδων του Κατάρ.

Με αυτά τα λόγια αρχίζει το άρθρο του Νίκου Χασαπόπουλου στο “Βήμα” στις 21 του περασμένου Ιουνίου.

Και, όπως καταλαβαίνεις καλέ μου αναγνώστη, όχι μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αλλά και κάθε άλλος επιτυχημένος μπίζνεσμαν, δεν μπορεί να υποδέχεται τους διεθνείς ομολόγους του και να τους ξεναγεί σε ένα παλιο-αχούρι, έτσι δεν είναι? Επιβάλλεται να έχει στην κατοχή του έναν σούπερ-ντούπερ καθεδρικό ναό με όλα τα κομφόρ. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας “Εξπρές” στις 13 Φεβρουαρίου πέρσι, όπου σε άρθρο με τίτλο “Εννέα εκατομμύρια ευρώ για το νέο καθεδρικό ναό στη Λευκωσία” διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

Οι εκκλησίες Αγίου Ιωάννη (καθεδρικός ναός από τα τέλη του 1600 μέχρι σήμερα) και του Αγίου Αντωνίου θα πάρουν την μορφή μουσειακών χώρων, είπε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε ότι νιώθει άβολα και ντρέπεται, όταν τυγχάνει να ξεναγεί ξένους ηγέτες Εκκλησιών στον 'Αγιο Ιωάννη και να τους λέγει ότι "αυτός είναι ο καθεδρικός μας ναός".

Και δίκιο έχει ο άνθρωπος, καλέ μου αναγνώστη. Ντροπής πράματα δεν είναι να υποδέχεσαι τους επιχειρηματίες συναδέλφους σου και να τους ξεναγείς σε ένα κτίσμα 350 ετών?
Όπως εξηγεί γλαφυρά το ίδιο άρθρο:

Ο σημερινός, ιστορικός καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου κτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο το 1662, πιθανότατα στο χώρο παλαιότερης Μονής.
Οι τοιχογραφίες του καθεδρικού ναού ανάγονται στον 18ο αιώνα και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο-βυζαντινολόγο Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου αποδίδονται στον Κύπριο αγιογράφο Φιλάρετο.
Είναι ο μόνος ναός στην Κύπρο, που αγιογραφήθηκε ολόκληρος την περίοδο της τουρκοκρατίας και γ΄αυτό, επισημαίνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, οι μορφές είναι ισχνές και στη τοιχογραφία της Σταύρωσης του Χριστού απεικονίζονται μιναρέδες.


Οπότε, έχει δίκιο ο άνθρωπος, ο πνευματικός ηγέτης -πάνω απ' όλα όμως ο μπίζνεσμαν- αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β', να θέλει να χτίσει νέο ναό -διότι ο κόσμος πάει μπροστά. Δε γουστάρουμε να ζούμε σε αντίκες ρε αδερφέ! Γουστο μας, καπέλο μας και καουμποϊλίκι μας!

(Τα μαθαίνει αυτά και ο μητροπολίτης Πάφου και θέλει να χτίσει κι αυτός νέο καθεδρικό ναό μέσα στο Δημόσιο Κήπο της Πάφου, αλλιώτικα απαιτεί 26 εκατομμύρια ευρώπουλα, διότι σου λέει “εμείς εδώ είμαστε λιγότερο μάγκες δηλαδή”? Σωστός! Αλλά ας αφήσουμε την Πάφο -δεν την ξέρω καλά- και ας επανέλθουμε στη Λευκωσία).

Ενώ λοιπόν ο επιτυχημένος Αρχιεπίσκοπος – μπίζνεσμαν Χρυσόστομος ο Β' παρουσίασε τα πανέμορφα σχέδιά του για έναν σύγχρονο ναό ύψους 29 μέτρων και όγκου άστα-να-πάνε, ξαφνικά εμφανίζεται η δήμαρχος Λευκωσίας να της έχουν σηκωθεί οι τρίχες μόλις μαθαίνει τι πρόκειται να γίνει σε μια πανέμορφη περιοχή της πόλης της, από δίπλα της κάτι κόμματα, κάτι κινήσεις πολιτών και κατι οικολόγοι περιβαλλοντιστές και λοιποί μυστήριοι να λένε “ωχ αμάν” και να καταγγέλλουν το σχέδιο του νέου καθεδρικού ναού, αναγκάζεται να κόψει κάτι ο αρχιεπίσκοπος και να αρκεστεί στα 23 μέτρα ύψος, χαμπάρι δεν παίρνουν οι άλλοι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο μπίζνεσμαν (διότι ποιός μπίζνεσμαν αντέχει να βλέπει να μην υλοποιούνται όσα εξαγγέλλει?), τελοσπάντων κόβει κάτι ακόμα, αν έχω καταλάβει καλά αυτή την εποχή είμαστε στο σημείο που αρκείται στα 19 μέτρα ύψος (αν και εκφράζεται το παράπονο ότι “θα είναι ένας από τους μικρότερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης”, διότι ως γνωστόν το μέγεθος είναι που μετράει -δίνει κύρος), αρχίζει να καλεί κατ' ιδίαν διάφορους για να τους εξηγήσει την πολλαπλή ωφέλεια του πράγματος, μπας και πειστούν με αυτό το κατ' ιδίαν, μέσα σε όλα εμφανίζονται και κάτι αρμόδιοι καθηγητές πανεπιστημίου που επισημαίνουν ότι ο σχεδιαζόμενος ναός θα θυμίζει περισσότερο σλάβικη παρά βυζαντινή αρχιτεκτονική (βλέπε σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου”), και γενικά ρε παιδί μου, ο ευρύτερος ελληνισμός δεν αφήνει τους επιτυχημένους μπίζνεσμεν να προκόψουν...

(Όχι μόνο δεν τους αφήνει, αλλά τους κάνει και πλακίτσες, αν κρίνω από αυτό το μάλλον πρωταπριλιάτικο ρεπορτάζ [από την περσινή πρωταπριλιά] της εφημερίδας “Πολίτης”)

Και μέσα σ' όλα, η εν λόγω εφημερίδα, ο “Πολίτης”, δηλαδή -που μεταξύ μας είναι η κυπριακή εφημερίδα που εμπιστεύομαι περισσότερο, την περασμένη βδομάδα δημοσιεύει μια σχετική επιστολή ενός Ομίλου Κυπρίων τους οποίους εμπιστεύομαι ακόμα περισσότερο.
Το περιεχόμενό της είναι το εξής:

Εμείς, ο Όμιλος Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού Έλευσις:
Αρνούμεθα να "συνηθίσουμε" στην καταστροφή.

Δεν δεχόμαστε άλλο τη λοβοτομή της αισθητικής αλλά και της ιστορικής μας μνήμης.
Δεν θα επιτρέψουμε την ανέγερση ενός καθεδρικού ναού στην εντός των τειχών Λευκωσία, γιατί η Λευκωσία, παλιά και νέα, ανήκει αποκλειστικά σε μας, τους πολίτες της.
Το ζήτημα, δεν είναι θρησκευτικό. Είναι αισθητικό, ιστορικό και λειτουργικό.
Συνιστά ύβρη στο παρελθόν αλλά και στην προοπτική του μέλλοντός μας η τυχόν ανέγερση ενός τεράστιου κτίσματος που, αφενός, είναι παντελώς ξένο στους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της Παλιάς Λευκωσίας και, αφετέρου, θα προκαλέσει αφόρητη κυκλοφορική συμφόρηση λόγω της επισκεψιμότητας που θα προκαλέσει. Επισκεψιμότητα που, ωστόσο, δεν πρόκειται σε κανένα επίπεδο να επηρεάσει θετικά τα καταστήματα και την ζωή της πόλης, εφόσον, ως γνωστόν, η Εκκλησία λειτουργεί σε ώρες και μέρες που κατά κανόνα η εμπορική κίνηση είναι νεκρή.
Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.
Η ουσία βρίσκεται στο ότι ο καθεδρικός ναός που θέλει ο Αρχιεπίσκοπος να ανεγείρει είναι ένα ξένο στοιχείο στο σώμα της πόλης και της ιστορίας της. Δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το παραδοσιακό αριστούργημα που αγκάλιασε με τα έξοχα ενετικά τείχη ο αρχιτέκτονας Τζούλιο Σαβορνιάνο. Δεν έχει καμία σχέση με το όραμα που έχουν οι νέοι Κύπριοι για το ομορφότερο κομμάτι της Λευκωσίας, που είναι ιδανικό για πολιτισμό, τέχνες, ψυχαγωγία και περιπάτους.
Έλεος! Με πάνω από 140 (!!!) εκκλησίες στην κεντρική και ευρύτερη Λευκωσία -αν υποθέσουμε πως υπάρχει αναγκαιότητα για...καθεδρικό ναό...αυτός πρέπει να γίνει στην κομψή και λιλιπούτεια Παλιά Πόλη; Τόση πια περιφρόνηση, κύριε Αρχιεπίσκοπε;


* Εμείς, ο Όμιλος Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού Έλευσις:
Καλούμε όλους τους Συμπολίτες μας να είναι σε εγρήγορση. Καλούμε όλους τους Λευκωσιάτες που επιθυμούν την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου με βάση την ιστορία, την αρχιτεκτονική παράδοση και αισθητική να είναι έτοιμοι για αγώνα. Φαίνεται πως κάποιοι είναι έτοιμοι να προδώσουν την εμπιστοσύνη που τους δείξαμε.
Γνωστοποιούμε ευθέως στη δήμαρχο Λευκωσίας πως θα είμαστε στο πλευρό της σε κάθε ωραία μάχη για την προστασία της πόλης μας από τους σφετεριστές και καταπατητές.

* Εμείς, ο Όμιλος Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού Έλευσις, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με αυτή των εκατοντάδων συμπολιτών μας για να φωνάξουμε:
Κάτω τα χέρια από την Παλιά Λευκωσία. Όχι στον καθεδρικό ναό των 26 μέτρων ύψους!


(Ο ιστότοπος του Ομίλου “Ελευσις” βρίσκεται εδώ καλέ μου αναγνώστη).

Τώρα θα μου πεις, βέβαια, για ποιό λόγο κάθομαι και τα γράφω όλα αυτά περί της μακρινής και εξωτικής Κύπρου...
Απλό είναι: Έλληνες είναι και οι Κύπριοι, οπότε, Έλληνες εκεί, Έλληνες εδώ, μπίζνεσμαν ο Αρχιεπίσκοπος εκεί, μπίζνες η Εκκλησία εδώ...
Σ' ενα καζάνι βράζουμε... Να μην ενδιαφερθούμε τι κάνει ο εν καζανίω γείτονάς μας?

3 σχόλια :

  1. Αστον τον εν καζανίω γείτονα να βράσει στο ζουμί του,οπως και μείς αλλωστε......και να μου το θυμηθείς στο τέλος του παπά το "θεάρεστο" θέλημα θα περάσει.....πάμε και στοίχημα..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον παρεξηγήσατε τον άθρωπα. Τον νέο ναό τον θέλει για να μην βλέπουν οι κουτόφραγκοι τις τοιχογραφίες με τους μιναρέδες. :p

    Κρίμα για την Παλιά Πόλη - όντως το πιο όμορφο σημείο της Λευκωσίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Loupasg, το πιθανότερο είναι να γίνει όπως τα λες, εφόσον μέσω Κατάρ, τώρα έχει και τον Αλλάχ μαζί του... Αλλά...

    Ιθάκη, καλά, αυτό με τους μιναρέδες το ψιλοκαταλαβαίνω... Άμα δεν τους γουσταρει, τι να κάνει, να κάτσει να τους μουτζουρώσει? :-)
    Πάντως, με τις εικόνες της περιοχής όπως τη θυμάμαι, το σκέφτομαι και φρικάρω...
    :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Mi-la-re,
mi-la-re-si